Yapay Zeka, parmak izlerini tanımlamak için yeni bir yol açıyor

Columbia Üniversitesi'nden bir ekip tarafından yapılan yeni bir deney, bilinenin aksine parmak izlerinin benzersiz olmadığını ortaya koydu.

Yapay zeka, parmak izlerindeki çıkıntılara ve kıvrımlara odaklanarak, aynı kişinin tüm parmakları arasında benzer bir "imza" tanımlayabiliyor.

Bu önemli bulgu, parmak izi analizindeki mevcut paradigmayı sarsabilir. Yapay zeka, insan gözüyle göremediğimiz detaylara odaklanarak yüzde 80'in üzerinde bir doğruluk oranıyla belirli parmak izlerinin aynı kişiye ait olduğunu tespit edebiliyor.

Özetle, yapay zeka sayesinde aynı kişiden ya da her seferinde farklı kişilerden gelen parmak izlerini tanımak için gerçek hayat vakaları üzerinde eğitildi. Yapay zeka, giderek artan bir verimlilikle, hangi parmak izlerinin aynı kişilerden geldiğini tanıyabildi.

Deneye katılan araştırmacılardan Gabriel Guo HuffPost'a yaptığı açıklamada, "Aynı elden beş parmağı tanımlamaktan ve bunları ilgili elin beş parmağıyla eşleştirmekten bahsediyoruz" dedi. Bu şimdiye kadar insanların yapamadığı bir şeydi. Bunun nedeni ise şöyle özetleniyor: Yapay zeka parmak izlerini tanımlamak için insanlarla aynı referans noktalarını kullanmıyor.

Bu teknolojinin potansiyel kullanım alanları arasında suç soruşturmaları, mahkeme süreçleri ve hatta kişisel cihazlarımızın güvenlik sistemleri bulunuyor.

Yapay zeka tarafından tanımlanan bu benzersiz "imza", gelecekte parmak izi tabanlı güvenlik uygulamalarında kullanılabilir.

Araştırmacılar, yapay zekanın daha büyük bir örneklem üzerinde eğitilerek daha yüksek etkinlik elde edebileceğine inanıyorlar. Ancak, bu teknolojinin güvenilirliği ve mahkemede kullanılabilirliği konusunda daha fazla çalışma ve test yapılması gerekiyor.