Soyu tükenmiş türleri DNA'larından diriltmek aslında imkansız

Nesli tükenmiş Christmas Adası faresi üzerinde yapılan bir araştırma, yünlü mamutu ve diğer kayıp türleri önemli farklılıklar olmadan geri getiremeyeceğimizi gösteriyor.

Nesli tükenmiş Adası faresi üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, soyu tükenmiş hayvanları oldukları gibi hayata döndürmek imkansız. Araştırmacılar korunmuş örneklerden çok yüksek kaliteli bir genom elde edebilmiş olsalar da, birçok anahtar geni yeniden oluşturmak imkansızdı, yani dirilen herhangi bir hayvan bazı önemli yönlerden farklılık gösterecekti.

Birkaç araştırma grubu, korunmuş örneklerdeki DNA'yı sıralayarak ve ardından yakın yaşayan bir akrabanın genomunu soyu tükenmiş türlerinki gibi yapmak için genetik olarak düzenleyerek soyu tükenmiş hayvanları diriltmeye çalışıyor. Bunlar arasında yünlü bir mamut yaratmak isteyen bir şirket olan Colossal ve tilasini geri getirmeyi amaçlayan Avustralya'daki Melbourne Üniversitesi'ndeki TIGRR laboratuvarı yer alıyor.

Christmas Adası sıçanı ( Rattus macleari ) – Maclear'ın sıçanı olarak da bilinir – 20. yüzyılın başlarında soyu tükendi, ekip, ilgili Norveç kahverengi sıçanının (Rattus ) genomunu kullanarak parçaların çoğunu yeniden birleştirmeyi başardı. norvegicus ) bir rehber olarak, ancak hepsini bir araya getiremediler.

Bilim insanları, “Kurtarabileceğimiz her DNA parçasını aldık ancak anlayamadığımız yüzde 5'lik bir kesir var" diyor. 

En önemlisi, soyu tükenmiş genomun yaşayan akrabalardan en çok farklı olan, eşleşmesi ve yeniden birleştirilmesi en zor olan kısımlarıdır. Bu yüzde 5, en hızlı gelişen ve yakın akraba türleri birbirinden farklı kılan genleri içeriyor.

Diğer bir deyişle, yapbozun en önemli parçaları bir araya getirilemeyen parçalardır, çünkü kılavuz resmin bu parçaları kaybolmuştur.

Ekip, Christmas Adası faresi ile genlerinin yaklaşık yarısının neredeyse tamamlanmış versiyonlarını yeniden yaratmayı başardı. Bu, saçı ve kulaklarıyla ilgili genleri içerir ve bu türe özgü uzun siyah saçlı ve yuvarlak kulaklı bir hayvan yaratmanın mümkün olacağını düşündürür.

Bununla birlikte, farenin bağışıklık sistemi ve koku alma duyusu ile ilgili olanlar da dahil olmak üzere diğer birçok gen, yalnızca kısmen yeniden yapılandırılabildi. 

Danimarka'daki Kopenhag Üniversitesi'nden Thomas Gilbert, kokunun yiyecek bulma, yırtıcı hayvanlardan kaçınma ve eş seçme gibi davranışlarda kilit bir rol oynadığını ve bu nedenle yeniden yaratılan herhangi bir Christmas Adası faresinin orijinal türden çok farklı davranabileceğini söylüyor.

Ekibin Christmas Adası faresini diriltmeye çalışmak gibi bir planı yok; bunu yalnızca neyin mümkün olduğunu keşfetmenin bir yolu olarak inceledi.