Samsung’dan çok gerçekçi yapay insan avatarı

Samsung grubu, çok gerçekçi olarak değerlendirilen insan avatarının tanıtımını yaptı.

Las Vegas’taki yıllık elektronik ve yeni teknolojiler buluşmasında tanıtımı yapılan insan avatarlarına “Neon” adı verildi. Bilgisayarda yaratılan sanal bu sanal varlıkların, duygu ve zeka gösterme yetenekleri olduğu belirtiliyor.

Güney Koreli şirketin Kaliforniya şubesi Star Labs’ın iddialı projesi günlerdir basında yer alıyordu.

NEON, YENİ BİR YAŞAM BİÇİMİ Mİ?

Star Labs, Neonların yapay zeka bazlı asistanların aksine, robot, android ya da insan kopyaları olmadığını belirterek, “Hava durumunu sorduğumuz arayüzler değildir. Naonlar sohbet ediyor ve gerçek insanlarla sempati kuruyor” dedi.

Laboratuvarın şefi Pranav Mistry, “Neon yeni bir yaşam biçimidir” dedi.

Avatarlarla iletişim ekranlar veya sanal gerçeklikler vasıtasıyla mümkün olabiliyor. Bu yapay insanlara ilişkin somut detaylar verilmedi. Ancak yapılan açıklamaya göre her yapay insansı varlık gerçek zamanlı olarak teknolojik platform “Core R3” tarafından canlandırılıyor. Bu platform yapay nöron ağlarını kullanıyor.

İddiaya göre otomatik öğrenme sayesinde sözkonusu aygıt, insan görünüşlerini, davranış ve etkileşim biçimlerini özümledikten sonra, kişiliği zaman içerisinde ve etkileşime bağlı olarak değişim gösteren avatarlar oluşturuyor.

BİR ÇOK AMAÇ İÇİN KULLANILABİLİR

Pranav Misty, Cumartesi günü Twitter üzerinde yaptığı açıklamada “Core R3 artık başlangıçta kayıtlı olan verilerden tamamen farklı olarak otonom bir şekilde yeni ifade biçimleri, yeni hareketler ve diyaloglar yaratabiliyor” dedi.

Star Labs’a göre şirketler mali danışman, sağlık uzmanı veya kapıcı olarak da bir “Neon” kiralayabilecekler. Daha da ileride haber sunucuları, sözcülük veya sinema aktörü olarak da çalışabilecekler. Ya da sadece arkadaş veya dost olarak da işlev görebilecekler.

Bu yeni yaratımın, riskleri de var. Uzmanlar, sosyal ağlar yalan haber gibi artan manipülasyonlarla mücadele ederken, çok gerçekçi bu video montajlarının kamuoyunu yanıltmak için kullanılabileceğini düşünüyor. Bununla birlikte kötü niyetli veya illegal amaçlar doğrultusunda bir kişiyi kandırmak için de bu sahte insanların kullanılabileceği belirtiliyor.

AYIRT EDİLEMEYECEK BİR GERÇEKLİK YARATABİLİRLER

Star Labs, “Core R3 normal algının gerçeğinden ayırt edemeyeceği bir gerçeklik yaratabilir” dedi.

Pranav Mistry ise “Neonlar, insanların insan, makinelerin insan olduğu dünyamıza entegre olacaklar” diye kaydetti.