NASA Starliner mekiğinin problemlerini kabul etti

ABD havacılık ve uzay şirketi Boeing'in, Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) personel taşımak üzere tasarladığı ancak ilk fırlatma testinde yörüngeye istenildiği gibi yerleşemeyen Starliner mekiğinin yazılımlarında birçok sorun olduğu itiraf edildi.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) adına açıklama yapan Jim Bridenstine, Boeing tarafından astronot taşınması için tasarlanan Starliner mekiğinin 20 Aralık’taki fırlatılması sonrasında birçok anomali yaşandığını kaydetti. Bridenstine açıklamasında, ‘Gerçeklerden asla korkulmaması’ çağrısı yaptı.

NASA’nın uçuşlardan sorumlu yöneticilerinden Doug Loverro ise, Starliner’in yazılımlarındaki anomalilerin ‘esas problem’ olduğunu vurguladı. Loverro, mekiğin yazılımının geliştirilmesi ve test prosedürlerinde çok sayıda uyumsuzluk yaşadıklarını kabul etti. Loverro, NASA’nın bu aşamalardaki kontrollerinin yetersiz kaldığını belirtti.

NASA yetkililerinin verdikleri bilgilere göre, Starliner’in 20 Aralık’ta fırlatılması ardından fark edilen yazılım hataları mekiğin doğru yörüngeye oturtulmasını engelledi. Bu nedenle mekik, ISS’e yerleşmek yerine yeryüzüne indirildi. Mekiğin fırlatılması ardından NASA ile iletişimin kesildiği ve buna yeryüzündeki iletişimin yol açtığı radyo gürültülerinin neden olduğu savunulurken, bu problemin önceden öngörülmediği kaydediliyor.