Gök cismi ‘Kaos Tanrısı’, Dünya'nın yakınından geçecek

‘Kaos Tanrısı’ olarak da bilinen gök cismi Apophis, 2029 yılında Dünya'nın mümkün olduğunca yakınından geçecek. NASA, gök cismini daha yakından incelemek üzere yeni bir gözlem misyonu başlattı.

NASA, 13 Nisan 2029'da Apophis asteroidinin Dünya'nın "çok yakınından" geçeceğini ve bunun "tarihin başlangıcından bu yana hiç yaşanmamış" bir şey olduğunu açıkladı.

"Kaos Tanrısı" olarak da bilinen asteroid, gezegenimizin üzerinden yaklaşık 32 bin kilometre mesafeden geçecek. Bu mesafe yörüngedeki bazı telekomünikasyon uyduları ile olan mesafeye benziyor. Gök cismi doğu yarımküreden bile görülebilecek.

Çapı yaklaşık 370 metre olan asteroit Dünya'ya sadece 7 bin 500 yılda bir yaklaşıyor.

Kısa bir süre önce uzaydan dönen bir NASA uzay aracı, asteroidi incelemek üzere yeniden fırlatıldı.

Söz konusu sonda, Bennu olarak adlandırılan uzay kayasından örnekler toplamak için yedi yıllık çalışmadan sonra geçtiğimiz Eylül ayında Dünya'ya döndü.

Şimdi OSIRIX-APEX olarak adlandırılan uzay aracı, asteroidin gezegenimize yaklaşırken Dünya'nın yerçekiminin üzerindeki etkilerini gözlemleyecek.

Sonda 13 Nisan 2029'da asteroitle karşılaşacak, ancak üzerine inmeyecek ve 18 ay boyunca çevresinde çalışacak.

NASA, sondanın sadece yüzeydeki değişiklikleri gözlemlemekle kalmayacağını, aynı zamanda yüzeyi haritalandıracağını ve kayanın kimyasal bileşimini analiz edeceğini bildirdi.

Uzay aracı ayrıca kayanın yüzeyinin 10 metre yakınına kadar yaklaşacak ve iticilerini aşağıya doğru ateşleyerek neyin hareket ettiğini görecek ve bilim insanlarına "alttaki malzemeye dair bir bakış" sağlayacak.