Bilgisayarlarla beyin arasındaki bağlantı için ilk adım

Bilim insanları ileride insan beyni ile bilgisayarlar arasında bağ kurulmasını sağlayacağını düşündükleri organik elektrotları farelerde denemeye başladı.

ABD’de bir grup bilim insanı, beyinle bilgisayarlar arasındaki bağlantıyı kuracağını düşündükleri “canlı elektrotları” denemeye başladı.

Işığa tepki vermeleri için genetik olarak modifiye edilen sinir hücrelerinden oluşan elektrotlar Pennsylvania Üniversitesinde gerçekleştirilen bir deney kapsamında farelerin beynine yerleştirildi. Yerleştirilen elektrotlar halihazırda beyinde bulunan nöronların faaliyetlerini devralmaktan ziyade manipüle etme amacını taşıyor. Beynin görüşü sağlayan bölümüne yerleştirilen 10 bin kadar hücre ile bilim insanları, beyindeki nöronlar arasındaki trafiği denetime alarak istenilen şeyleri farelere göstermeye çalışacak.

Nihai amaç beyin ile bilgisayar arasındaki bağlantıyı kurmak olsa da bilim insanları ilk etapta Parkinson, duyma bozuklukları gibi beyindeki elektrik akımlarından kaynaklı bir dizi hastalığın tedavisini sağlamayı umut ediyor.