Avrupa İlaç Ajansı’ndan aşı tahmini

Avrupa İlaç Ajansı (EMA), iyimser senaryoya göre Covid-19’a karşı aşının bir yıl içerisinde hazır hale getirilebileceğini belirtti.

Video-konferans yoluyla bir açıklamada bulunan EMA’nın strateji müdürü Marco Cavaleri, “Her şey öngörüldüğü gibi giderse bazı aşıların bir yıl içerisinde onaylanmaya hazır olma olasılığını görebiliriz” dedi.

Cavaleri, “Bunlar sadece gördüklerimize dayalı tahminlerdir” diye eklerken, bu tahminin en iyimser senaryoya dayandığına dikkat çekti.

Cavaleri, “Geliştirilmekte olan tüm aşıların onaya kadar ulaşamama ve kaybolma riski de var. Aynı zamanda gecikmeler olabileceğini de biliyoruz” şeklinde konuştu.

Avrupa Birliği’ne bağlı Amsterdam merkezli EMA, Eylül’den itibaren bir aşının hazır hale getirilebileceği olasılığına “şüpheyle” yaklaştı.

Cavaleri ayrıca Dünya Sağlık Örgütü’nün yeni koronavirüsün asla yok olmayabileceği yönündeki endişesi için de henüz erken olduğunu söyledi.

Cavaleri, “Bu konuda görüş belirtmek için henüz erken olduğunu düşünüyorum ama aşıların geleceğine ilişkin iyimser olmak için yeteri kadar iyi nedenlerimiz var. Sonuçta Covid-19’a karşı herhangi bir aşı bulamazsak şaşırırım” şeklinde konuştu.