AlphaFold protein evreninin yapısını ortaya çıkarıyor

DeepMind, tüm canlılara yönelik araştırmaları hızlandırmayı umarak mikroskobik biyolojik mekanizmalar veritabanını genişletti. AlphaFold programının başarısının, kıtlık ve hastalık gibi küresel sorunlar üzerinde büyük etkisi olabilir.

2020'de DeepMind adlı bir yapay zeka laboratuvarı, insan vücudunun ve diğer tüm canlıların davranışını yönlendiren mikroskobik mekanizmalar olan proteinlerin şeklini tahmin edebilen bir teknolojiyi ortaya çıkardı.

Bir yıl sonra laboratuvar, AlphaFold adlı aracı bilim insanlarıyla paylaştı ve insan genomu tarafından ifade edilen tüm proteinler de dahil olmak üzere 350 binden fazla protein için öngörülen şekilleri yayınladı. Biyolojik araştırmaların gidişatını hemen değiştirdi. Bilim insanları proteinlerin şekillerini tanımlayabilirlerse, hastalıkları anlama, yeni ilaçlar yaratma ve diğer türlü Dünya'daki yaşamın gizemlerini araştırma yeteneğini hızlandırabilirler.

Şimdi, DeepMind bilim tarafından bilinen hemen hemen her protein için tahminler yayınladı. Google ile aynı ana şirkete ait olan Londra merkezli laboratuvar, Perşembe günü dünya çapındaki bilim insanlarının ücretsiz olarak erişebildiği çevrimiçi bir veritabanına 200 milyondan fazla tahmin eklediğini söyledi.

Bu yeni sürümle, DeepMind'in arkasındaki bilim insanları, daha belirsiz organizmalara yönelik araştırmaları hızlandırmayı ve metaproteomik adı verilen yeni bir alanı ateşlemeyi umuyor.

DeepMind'in CEO'su Demis Hassabis bir telefon görüşmesinde, "Bilim insanları artık tüm bu veri tabanını keşfedebilir ve şu ana kadar açık olmayan türler ve evrimsel modeller arasındaki korelasyonları - kalıpları arayabilirler" dedi.

Proteinler, kimyasal bileşikler dizileri olarak başlar, daha sonra bükülür ve bu moleküllerin diğerlerine nasıl bağlanacağını tanımlayan üç boyutlu şekiller halinde katlanır. Bilim adamları belirli bir proteinin şeklini tam olarak belirleyebilirlerse, nasıl çalıştığını deşifre edebilirler.