İnsan vücudunun ısısı düşüyor

Son dönemlerde yapılan çok sayıda araştırma, insanın iç ısısında bir düşüş olduğunu tespit etti. İnsanın iç ısısı 36,1 °C’ye düştü.

İnsanın vücut ısı ölçüsü nereden alınırsa alınsın, normalde 37 °C olması gerekiyor. Bu insan bünyesinin sağlıklı ve iyi çalıştığının göstergesi. Bu derece, günlük hayattaki yoğunluk, gündüz ve geceye göre, bazen değişiklik gösterebiliyor. Bundan 170 yıl önce Alman Doktor Carl Reinhold August Wunderlich’in Leipzig kentinde 25000 kişi üzerinde yaptığı araştırmaya göre insan vücut ısısının 37 °C olması gerekiyor.

Ama son yıllarda yapılan araştırmalara göre, insan vücut ısısında bir düşüş yaşanıyor.

Britanya’da 35000 kişi üzerinde yapılan bir araştırmada insan vücut ısısı 36,6 °C olarak tespit edildi.

Bunun Britanyalıların “soğuk kanlı” olması ile de bir alakası yok. 19. Yüzyılda insan vücudunun ısısını ölçme biçiminin değişmesi ile de bu durum izah edilemiyor.

Stanford Üniversitesi’ndeki araştırmacılar da bu durumu kontrol etti. Amerikalıların da vücut ısısında bir düşüş görülüyor. 677 423 kişi üzerinde 157 yıla varan araştırma ve hesaplamalarla erkeklerdeki vücut ısısı düşüşü 0,59 °C, kadınlarda ise 0,32 °C olarak hesaplandı. Her on yılda 0,03 °C düşüşe tekabül ediyor.

Araştırmacılar, vücut ısısındaki düşüşü ölçüm biçiminin değişmesinden ziyade metabolizmanın değişmesine bağlıyor.

Toplumun sağlık sorunlarının azalmış olması, bazı salgın hastalıkların yok edilmiş olması, yaşam şartlarının daha rahat olmasının da vücut ısısının düşüşünde etkili olabileceği tahmin ediliyor.