Çinli bir laboratuvar salgını aşısız durdurabildi!

Prestijli Pekin Üniversitesi’nde (Beida) test aşamasındaki bir ilacın, Covid-19 hastalarının iyileşmesini hızlandırdığı gibi, geçici olarak bağışıklık da kazandırdığı bildirildi.

Beida genomik alanda ileri inovasyon merkezi müdürü Sunney Xie, AFP’ye verdiği mülakatta buldukları tedavi yönteminin farelerde işe yaradığını belirtti.

Xie’nin laboratuvarı virüse yakalandıktan sonra iyileşen 60 kişiden antikor aldıktan sonra bunları farelere enjekte etti.

Xie, “Beş günün sonunda viral yükleri 2 bin 500’e bölündü. Bu da potansiyel ilacın terapisttik bir etkisinin olduğu anlamına geliyor" dedi. 

Bu araştırmaya ilişkin bir çalışma, Pazar günü Cell dergisinde de yayınlandı. İlacın hastalığa karşı potansiyel bir çare olduğu ve iyileşmeyi hızlandırdığı belirtiliyor.

Xie, “Biz tek hücre dizileme uzmanlarıyız, immünolog ya da virolog değiliz. Yaklaşımımızın virüsü nötralize eden bir antikor bulmayı sağladığını gördüğümüzde, bu bizi çok sevindirdi” diye konuştu.

Xie, ilacın yıl sonundan önce hazır hale gelebileceğini kaydetti. Bu da kış döneminde olası bir ikinci bir dalgaya denk geliyor.

“Klinik deneme hazırlıkları sürüyor” diyen Xie, bu denemelerin Avustralya ve başka ülkelerde yapılacağını belirtti.

Xie, “Bizim umut ettiğimiz, bu antikorların pandemiyi durdurmayı sağlayacak özel bir ilaç olmasıdır” ifadelerini kullandı.

Mevcut durumda dünya genelinde 100’ü aşkın laboratuvarda aşı çalışmaları yürütülüyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre aşının hazır hale gelmesi 12 ila 18 ay alabilir. Ancak antikor bazlı bir tedavinin topluma daha hızlı yayılabileceği ifade ediliyor.

Çin’de şimdiye kadar 700’ü aşkın hastaya, iyileşmiş hastalardan elde edilen plazmalar uygulandı. Sağlık makamlarına göre bu teknik çok iyi etkilerde bulundu. Ancak profesör Xie, plazma miktarının sınırlı olduğunu, oysa kendi araştırmasında kullanılan 14 antikorun hızlı bir şekilde büyük ölçekte üretilebileceğini kaydetti. Bu yaklaşım daha önce HIV, Ebola ve Mers gibi diğer virüslerle mücadele de başarılı sonuçlar vermişti.

Çinli profesör, geliştirdikleri ilacın virüse karşı geçici bir bağışıklık sunabileceğinin altını çizdi. Araştırmaya göre, fareye virüs enjekte etmeden önce antikorlar verildiğinde, virüs fareye bulaşmıyor. Çinli uzman, bu yöntemin sağlık çalışanlarını bir kaç hafta, hatta aylarca koruyabileceğine dikkat çekiyor. Xie, “Pandemiyi işe yarayan bir ilaçla, aşı kullanmadan durdurabileceğiz” dedi.