Çin teknolojide ABD’yi geride bıraktı

Önemli bir düşünce kuruluşu olan Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü tarafından yayınladığı bir raporda ele alınan 44 son teknolojiden 37'sinde Çin’in lider olduğu belirtildi.

Guardian gazetesinde yer alan habere göre çok ciddi düşünce kuruluşu Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü, Çin’in çok sayıda teknolojik alanda öne geçtiğini gösteren bir rapor yayınladı.

Rapora göre incelenen 44 teknolojinin 37'sinde Çin hakim durumda olurken, ABD'yi ve başlıca Batılı ülkeleri geride bıraktı.

Çin’in elektrik pilleri, hipersonik ve hatta 5G ve 6G gibi gelişmiş radyo frekansı iletişim alanlarında bir tekel kurmak üzere olduğu belirtiliyor.

Bu araştırmaya göre ABD'nin aşılar, bilgisayarlar veya uzaya fırlatma sistemleri gibi sadece birkaç alanda üstünlüğü bulunuyor.

Raporun yazarları, "Araştırmamız, Çin'in kendisini dünyanın önde gelen bilim ve teknoloji süper gücü olarak konumlandırmak için temelleri attığını ortaya koyuyor” diye kaydediyor.

Böylece ilk on küresel araştırma enstitüsünün Çin merkezli olacağı tahmin edilirken Çin’in Amerika Birleşik Devletleri'nden "dokuz kat daha fazla yüksek etkili araştırma makalesi" üreteceği vurgulanıyor.

Listelenen 44 ileri teknolojinin çoğunda Çin Bilimler Akademisi birinci veya ikinci sırada yer alıyor.

Buna ek olarak Çin, nano ölçekli üretim, enerji için hidrojen ve amonyak ve sentetik biyoloji gibi şimdiye kadar ABD'nin hakim olduğu birçok alanda tekel kurmaya hazırlanıyor.

Düşünce kuruluşuna göre Çin, yetenek ithal etme alanında da parlıyor. Nitekim "yüksek etkili makalelerin beşte biri” Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Birleşik Krallık, Avustralya ve Yeni Zelanda'da eğitim görmüş araştırmacılar tarafından yazılıyor.

Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü, silahlanmayla ilgili olarak da Çin'in nükleer kapasiteli hipersonik füzelerdeki göz kamaştırıcı ilerlemesinin tahmin edilebilir olduğunu belirtiyor.

Rapora göre son beş yılda yüksek etkili araştırma makalelerinin yüzde 48,49'unu Çin oluşturdu. Bu alanda dünyanın en iyi on araştırma enstitüsünden yedisi Çin'de bulunuyor.