Strasbourg’dan net mesaj: Hepimiz direnmeliyiz!

AP önündeki tecride karşı mitinge katılan çok sayıda kurum temsilcisi, Leyla Güven'i selamladı, tecridin insanlık suçu olduğunu ve buna karşı direnilmesi gerektiğini belirtti.

Avrupa Parlamentosu (AP) önünde yapılan ve Avrupa’nın birçok ülkesinden Kürdistanlı ve Türkiyelinin katıldığı mitingde, 31’inci günündeki Strasbourg açlık grevcilerinin yanı sıra Frankfurt’ta destek amaçlı düzenlenen açlık grevi eylemcileri de konuştu. HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş, CİK Temsilcisi Melle Kasım ve MLKP Temsilcisi Hüseyin Yeter de birer konuşma yaptılar.

BEŞTAŞ: KÜRT HALKI SESİNİ DÜNYAYA DAHA FAZLA DUYURMALI

Mitingde konuşan HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş, tecride dikkat çekerek, "Bu süreçte bütün dünyaya sesimizi duyurmamız lazım. Dünya toprakları üzerinde nasıl ki halkların varlığı tanınıyorsa, artık Kürt halkı da tanınmalıdır” dedi.

Beştaş, “Bugün Leyla Güven arkadaşımıza 274 arkadaşımız daha eşlik etmekte ve onunla birlikte açlık grevinde” diye bilgi verdi.

Beştaş, devamla “Biz onların yanında ve her alanda söylüyoruz; tecrit insanlık suçudur. AKP hükümeti, tecrit ve izolasyonu bilerek yapıyor. Bugün bunu protesto için burada, Strasbourg’dayız” diye konuşurken, Avrupa ülkelerinin tutumunu değiştirmesini istedi.

Leyla Güven ve açlık grevindeki tüm eylemcilerin tecridin insanlık suçu olduğunu belirttiklerini söyleyen Beştaş, tecride karşı direnişte olunacağını vurguladı. CPT ve AK’nin bu suça ortak olduğu eleştirisini getiren Beştaş, “AK ve CPT buna sessiz kalıyor. Bu sessizliğe son verilmelidir” diye ekledi.

MLKP: BİZE DÜŞEN GÖREV SONUNA KADAR DİRENMEKTİR

MLKP adına konuşan Hüseyin Yeter, “Başlatılan açlık grevi eylemi direnişini her alanda büyüterek bu direnişe destek olmamız lazım. Tarih bize bir kez daha gösterdi ki, faşist politik rejimin kurumları olan CPT, Avrupa Konseyi (AK) bu tecride sessiz kalıp, Türk rejiminin yanında olduklarını gösterdi. Bizlere düşen görev de sonuna kadar direnmektir ve de direneceğiz” diye konuştu.

'ÖCALAN'SIZ YAŞAM OLMAZ'

Siyasetçi Serhat Agiri ise, açlık grevlerine destek amacıyla Avrupa’daki tüm Kürdistanlıların eylemde olması gerektiğini söyledi. Kürt halkının mücadele gücünü Önderliği ve ideolojisinden aldığının altını çizen Agiri, Öcalan'sız yaşam olmayacağını vurguladı.

Eylemlere sadece sosyal medya desteğiyle yetinilmemesi gerektiğini söyleyen Agiri, halkın her alanda eylemlerini güçlendirmesi çağrısı yaptı.

Frankfurt’ta destek amacıyla düzenlenen dönüşümlü açlık grevi eylemcileri adına konuşan Yeni Kadın bileşeni üyesi Hülya Onur ise, tecrit ve faşizmin öncelikli olarak kadınları vurduğuna dikkat çekti.

Leyla Güven’in zindandaki direnişinin selamlandığı konuşmada, işkencelere karşı kadın direnişinin önemine işaret edildi.

CİK: İSLAM ZULME DİRENİŞİ DOĞRU GÖRÜYOR

Kürdistan İslami Topluluğu (CİK) adına konuşan Melle Kasım ise, Kürt halkına karşı zulmün tecritle daha ileri bir aşamaya vardırıldığını söyledi. Tecride karşı eylemleri desteklediklerini vurgulayan Melle Kasım, İslam dininin zulme karşı direnişi doğru gördüğünün altını çizdi.

AP’deki bir oylama nedeniyle bazı parlamenterlerin mitinge katılamadığı ve destek mesajı gönderdikleri de bildirildi.

Miting, konuşmaların ardından sona erdi.