Stockholm'de Öcalan ve Efrîn'le dayanışma eylemi

İsveç'in başkenti Stockholm'de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik komployu ve Türk devletinin Efrîn'e yönelik saldırılarını kınamak için bir yürüyüş ve miting gerçekleştirildi.

“Efrîn Direnişiyle Dayanışma Komitesi”nin çağrısı üzerine saat 13.00 sularında İsveç İşçi Sendikaları Konfederasyonu önündeki Norra Bantorget meydanında bir araya gelen yüzlerce kişi, Türk devletinin Efrîn'e yönelik saldırıları ve komployu kınayan pankartlar açtı. Eylemciler, Türk devleti ve DAİŞ artığı çetelerin Efrîn'de sivillere yönelik yaptığı katliamları gösteren resimler taşıyarak yürüyüşe geçti.

Yürüyüş boyunca kortejin en önünde giden araca yerleştirilen hoparlörlerden komplo ve Efrîn'e yapılan saldırıları teşhir eden ve Türk devletini kınayan konuşmalar yapıldı.

Rojava Komitelerinin de destek verdiği gösteride kitle sık sık “Terörist Erdoğan”, “Türk devleti Efrîn'den defol”, “Be Serok jiyan nabe”, “Biji Serok Apo” ” Efrîn'e saldırıları durdurun”, “Biji berxwadane Efrîne”, ”Türk ordusu Rojava'dan defol”, “Katil, faşist Erdoğan”, ”Çocuk katili Erdoğan, “Biji berxwedana YPG/YPJ” sloganları atıldı.

Norrmalmstorg Meydanı'nda Efrîn ve devrim mücadelesinde hayatlarını kaybedenler için yapılan saygı duruşu ve “Şehit namırın” sloganının atılmasından sonra Kürdistan Ulusal Konseyi (KNK) adına Ahmet Karamus, bir konuşma yaptı. Karamus, Türk ordusunun çetelerle birlikte 29 gündür Efrîn'e uçak, füze ve ağır silahlarla saldırdığını, zehirli gaz kullandığını ve aralarında kadın ve çocukların bulunduğu sivilleri katlettiğini söyledi.

Karamus, İsveç Hükümeti ve Avrupa Birliği'ne Türk devletinin uluslararası yasa ve sözleşmelere aykırı olan saldırılarını durdurması için girişimde bulunmaları çağrısı yaptı. Karamus, saldırılar durdurulana kadar meydanlara çıkmayı sürdüreceklerini vurguladı.

Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) İsveç Temsilcisi Samir Amin, Kürt halkının 100 yıldan beri dört parçada haklarını alma ve özgürlük mücadelesini verdiğini belirtti. Bu mücadelenin hala sürdüğünü hatırlatan Amin, “Efrîn'i, teslim alamayacaklar, 29 gündür kahramanca direniyorlar ve biz onları desteklemek için meydanlarda olmayı sürdüreceğiz” dedi.

İsveç Barış Konseyi İkinci Başkanı Kemal Görgü, direnen Efrîn halkı için bir türkü söyleyerek başlattığı konuşmasında DAİŞ çetelerini yenilgiye uğratarak insanlığa ve dünya barışına katkıda bulunan YPG/YPJ'ye karşı Türkiye'nin yaptığı saldırılara dış dünyanın sessiz kalamayacağını söyledi.

Görgü, İsveç Hükümeti'ne Türkiye'nin barbarca saldırılarına karşı çıkması ve konuyu Birleşmiş Milletler gündemine getirmesi çağrısı yaptı.

Konuşmaların ardından eylem, Türk devletinin Efrîn'e saldırılarını kınayan ve Öcalan'ın özgürlüğünü talep eden sloganların atılmasıyla sona erdi.