Hüseyin Akmaz yaşamını yitirdi: FEY-KOM’un temel direğiydi

Viyana’da yaşayan yurtsever Hüseyin Akmaz, geçirdiği beyin kanaması sonucu yaşamını yitirdi. FEY-KOM, yıllarca Alevi ve Kürt toplumuna öncülük eden Akmaz’ın temsil ettiği değerleri geleceğe taşıyacaklarını vurguladı.

Yaklaşık yarım asırdır yaşadığı Viyana’da hem Alevi inancının kurumsallaşması hem de Kürt kimliğinin tanınması için önemli çalışmalar yürüten Hüseyin Akmaz (71), 6 Temmuz günü geçirdiği beyin kanaması sonucu yaşamını yitirdi.

Yaklaşık 2 yıldır rahatsız olan Akmaz için cenaze töreni düzenlenecek.

HÜSEYİN AKMAZ KİMDİR?

1954 yılında Dersim’de doğan Hüseyin Akmaz, 1978'de Avusturya’ya yerleşti. Viyana'da veri teknolojisi okudu ve 35 yıl boyunca bilişim teknolojileri teknisyeni olarak çalıştı. Bu süreçte hem Alevi inancının kurumsallaşması hem de Kürt kimliğinin tanınması ve haklı taleplerinin Avrupa kamuoyunda görünür olması için aktif çaba sarf etti.  FEY-KOM’un (Avusturya Kürt Dernekleri Federasyonu) kurucuları arasında yer alan Akmaz, hem Kürt hem de Alevi toplumu için çok sayıda panel, seminer ve kültürel etkinlik organize etti. Avusturya’nın çeşitli üniversitelerinde Alevilik üzerine dersler verdi. Barışçıl çözüm arayışlarında diplomatik kanalları etkili bir şekilde kullanan Akmaz, Avrupa genelinde Kürt sorununun çözümüne yönelik sesi yüksek çıkan, saygın bir figür haline geldi.

FEY-KOM: TEMSİL ETTİĞİ DEĞERLERİ GELECEĞE TAŞIYACAĞIZ

FEY-KOM, Hüseyin Akmaz’ın vefatından duyduğu üzüntüyü paylaşarak, başta ailesi olmak üzere, sevenlerine, yol arkadaşlarına, Alevi ve Kürt toplumuna başsağlığı diledi. 

Akmaz’ın Viyana’da bir öğretmen, bir toplum öncüsü ve kararlı bir aktivist olarak iz bıraktığını kaydeden FEY-KOM, “Hüseyin Akmaz, ardında yalnızca bir mücadele tarihi değil, aynı zamanda ortak bir vicdan ve sorumluluk miras bırakmıştır. Onun temsil ettiği değerlere sahip çıkmak ve bu değerleri geleceğe taşımak, hepimizin görevidir” dedi.

Açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı:

“Hüseyin Akmaz sadece bir yoldaş değildi; umudun sesi, en derin anlamıyla bir öğretmen, bize memleketten uzakta bile yüreğimizde vatanı taşımayı gösteren bir devrimciydi. O, Aleviliğin Pîr’i; hem manevi hem de siyasi bir rehberdi ve bu dünyada yerimizi nasıl kaybolmadan bulacağımızı bize öğretti.

Hüseyin yoldaş, FEYKOM’u kuran ve büyüten ilk kişilerden biriydi. Her zaman yanımızdaydı; berrak bir zihinle, açık kollarla, vizyonu kadar büyük bir kalple… Mücadele etmenin ne demek olduğunu bize gösterdi. Her zaman umutluydu, özgürlük özlemiyle doluydu ve ülkesine dönmenin hayaliyle yaşadı.

Hüseyin Akmaz sıradan bir aktivist değildi. O, FEY-KOM’un temel direğiydi.
Avusturya’daki Klasik Alevilerin (Alt-Aleviten) Mürşid’i olarak nesilleri etkiledi. Toplum içindeki kararlı ve yapıcı duruşuyla yalnızca Kürt ve Alevi toplumlarının değil, Avusturya siyaset dünyasının da saygısını kazandı.


Ülke genelinde birçok siyasetçi tarafından sevilen ve saygı duyulan bir figürdü.Avusturya eski Cumhurbaşkanı Heinz Fischer ile uzun yıllar süren samimi bir dostluk kurmuş, farklı siyasi partilerden birçok isimle yakın diyaloglar yürütmüştü.
Onun diyalog, barış ve eşit temsil anlayışı, siyasi çevrelerde de örnek alınan bir duruştu.

Yoldaş Hüseyin sonsuza dek kalbimizde yaşayacak, onun gösterdiği yolda yürümeye devam edeceğiz.”