Stockholm'de İran halklarıyla dayanışma eylemleri

Geçtiğimiz perşembe gününden bu yana rejime karşı sokak ve meydanlara çıkan İran halklarına destek vermek için İsveç'in başkenti Stockholm'de dayanışma eylemleri düzenlendi.

Çarşamba günü Stockholm'un Sergel Meydanı'nda bir miting gerçekleşerek İran rejimini protesto eden İran ve Kürdistanlılar, dün de eylemlerini Stockholm'un dışındaki Lidingö semtinde bulunan İran Büyükelçiliği önünde sürdürdü.

İranlı sol ve devrimci örgütlerin oluşturdukları “Şora”nın çağrısı üzerine dün saat 14.00 sularında İran Büyükelçilik binası önünde gerçekleşen devrimci marşların çalınması ile başlayan eylemde konuşan İranlı yazar ve aydınlarla siyasi parti temsilcileri, İran'daki halk hareketi ile dayanışma içinde oldukları mesajını verdiler.

ABD ve İsrail'in İran'ın iç işlerine karışmasına tepki gösteren konuşmacılar, İsveç'teki siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve sendikalara rejime karşı kendi talepleriyle meydanlara çıkan İran halklarının mücadelesine destek vermeleri çağrıları yaptılar.

HALK, MOLLALARIN GÖSTERİLERİ SINIRLAMA TAKTİĞİNİ BOZDU

İsveç PEN ve İsveç Yazarlar Birliği Eski Başkanı Gazeteci-Yazar Bahram Rahmani, Meşhed kentinde başlayan gösterilerin İran'ın 100'den fazla yerleşim birimine yayıldığını ve giderek radikalleştiğini hatırlattı.

HALK, SİYASİ TUTSAKLARI ÖZGÜRLEŞTİRECEK

Gösterilere, işçiler, kadınlar ve gençlerin önderlik ettiğini söyleyen Bahrami, “Bir kaç günden beri Evin Cezaevi karşısında halk siyasi tutsakların serbest bırakılmaları için gösteriler yapıyor. Halk, zindanların kapılarını kırarak tutsakları özgürleştirecek. Halk kendi sistemini kurmak ve kendi kendini yönetmek istiyor” şeklinde konuştu.

HALK BU ZEHİRLİ ORTAMDA NEFES ALAMIYOR

PJAK adına konuşma yapan Amir Babakri ise, İran'da işçiler, halk ve azınlıkların ağır baskılar altında tutulduklarını hatırlattıktan sonra “Şimdi hep birlikte sokaklara çıkarak gösteriler yapıyor ve haklarını talep ediyorlar. İşsizlik, yoksulluk arttı. Rejim tüm özgürlükleri sınırladı. Halk artık bu zehirli ortamda nefes alamıyor” diyerek İsveç'te yaşayan İran ve Kürdistanlılara dayanışma eylemlerini sürdürmeleri çağrısı yaptı.

Gösterilerden bazıları ve İranlı örgütlerin temsilcileri İran'da devam eden gösteriler hakkındaki sorularımızı yanıtladı.

DIŞ GÜÇLER DEĞİL İRAN HALKI KARAR VERECEK

İran Emek Partisi (Tufan) İsveç Temsilcisi Jamshid Cemali, son bir haftadır süren eylemlerin 39 yıldan bu yana halka baskı yapan ve her türlü haklarını gasp eden Mollaların diktatörlüğüne bir başkaldırı olduğu değerlendirmesini yaptı.

Halkın işsizlik, hayat pahalılığı ve yoksullukların yolsuzluklara bulaşan İslam rejiminin uyguladığı politikaların sonucu olduğunun bilincinde olduğunu söyleyen Cemali, ABD ve İsrail'in yaptıkları açıklamaların Molla rejiminin işine yaradığını belirterek “Dış güçler değil İran halkı ülkesinde ne yapacağına karar verecek. Halk, bölgede yeni Libya, Suriye ve Irak istemiyor. İş, insanca yaşam ve özgürlük istiyor. Halk kendi kendisini yönetmek istiyor” diyerek Trump ve Netanyahu'nun açıklamalarına tepki gösterdi.

GÖSTERİLERE İŞÇİLER, KADINLAR VE GENÇLER ÖNDERLİK EDİYOR

2009 yılında İran'da ortaya çıkan gösterilerle günümüzde yaşananlar arasındaki farklılıklara da “8 yıl önce yapılan gösteriler seçimlerde yapılan hilelere yönelik bir tepkiydi ve reformistler gösterilere önderlik ediyordu. Bu kez liderleri zindanlarda tutulan ve aylardır maaşları ödenmeyen işçiler, tüm hakları gaspedilen kadınlar ve ağır baskı altında tutulan ve çoğunluğu işsiz olan gençler önderlik ediyor” diyerek dikkat çekti.

KALKIŞMA KÜRT HALKI İÇİN BÜYÜK BİR FIRSATTIR

PJAK'tan Ejin Ahmed, İran halkının uzun yıllardan beri ağır baskı altında bulunduğunu halkın çoğunluğunun baskılara karşı çıkmaya cesaret edemediğini söyledikten sonra şunları kaydetti:

“Şimdi halkın baskılara karşı talepleriyle sokaklara çıkması büyük bir ilerlemedir. Halk özgür ve demokratik bir İran istiyor. İran'da azınlık halklar, Doğu Kürdistan'da Kürt halkı yoğun baskı altında. Politik tutsaklar uzun yıllardan beri cezaevlerinde. Bu kalkışma biz Kürtler için taleplerimizi gündeme getirmek, haklarımızı elde etmek için büyük bir şanstır. Ben, tüm bu eylemlerden sonra İran'da olumlu değişikliklerin olacağına inanıyorum. Halk artık baskıları kabul etmeyecek. Halk demokrasi ve özgürlük istiyor, değişiklik istiyor. Kadınların ve gençlerin sokaklarda olmaları umut veriyor.”

YOKSULLARIN, İSSİZLERİN VE KADINLARIN BAŞKALDIRISI

İran Komünist Partisi Merkez Komitesi Üyesi Mahmud Kahramani, İran'da ortaya çıkan halk hareketinin işsizlik, yoksulluk, zamlar ve yolsuzluklara karşı bir itirazın sonucu olduğunu ve halkın daha farklı bir ekonomik, siyasi ve kültürel sistem istediğini söyledi.

PJAK'TAN GÖSTERİ İÇİN ÇAĞRI

PJAK, İran rejimine karşı sokaklara çıkan İran halklarını desteklemek için 7 Ocak Pazar günü saat 13.00'te Stockholm'un Mynttorget Meydanı'nda gösteri düzenleyeceğini açıkladı. İsveç'te yaşayan tüm Kürdistanlılar ve İsveç kamuoyuna İran halklarının mücadelelerine omuz vermeleri ve gösteriye katılmaları çağrısı yaptı.