Rojava Komiteleri, Öcalan'ın özgürlüğü için kampanya başlattı

İsveç’te çalışma yürüten Rojava Komiteleri, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin kaldırılması ve özgürlüğüne kavuşması için bir kampanya başlatma kararı aldı.

İlk aşamada bastırılan 1000 kart Avrupa Konseyi’nde İsveç’i temsil eden delegasyon ile İsveç Parlamentosu’ndaki 337 milletvekiline gönderilecek. Kartın ön tarafında “Öcalan’a özgürlük” ve “Öcalan’a tecridi hemen kaldırın” yazısı arka tarafında ise Öcalan’a yönelik 1999’dan beri uygulamaya konulan tecrit sürecinin değişik aşamaları hakkında bilgiler bulunuyor.

Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi’nin (CPT) çabaları ve Avrupa Mahkemesi’nin verdiği kararlara karşın Öcalan’a yönelik tecridin sürdüğüne dikkat çekiliyor. Avrupa Parlamentosu delegasyonuna Öcalan’a yönelik tecridin kaldırılması için harekete geçmesi çağrısı yapılıyor.

BONK: ÖCALAN KÜRT HALKININ MEŞRU LİDERİ

Kampanya ile ilgili ANF’ye açıklamalarda bulunan Erik Bonk, 2015 yılının Nisan ayından beri Öcalan’ın dış dünya ile ilişkisinin tamamen kesildiğini hatırlattıktan sonra “Bu en temel insan haklarının ihlalidir. Şu anda hayatta olup olmadığını bile bilmiyoruz. Avrupa’da en yetkili organ Avrupa Konseyi olduğu için orada İsveç’i temsil eden parlamenterlerden oluşan delegasyona kart gönderme kararı aldık” dedi.

İnsancıl nedenlerle hiç kimseye böylesi bir tecridin uygulanmasının kabul edilemeyeceğini söyleyen Bonk, “Siyasi olarak da tıpkı Mandela’nın Güney Afrika halkının lideri olduğu gibi Öcalan da Kürt halkının meşru lideridir. Kürt sorununa kalıcı bir çözüm bulunması ve çatışmaların engellenmesi için Öcalan’ın özgür olması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Tomas Pettersson ise, kart gönderme kampanyasının Öcalan’a yönelik tecridin Avrupa Konseyi’nin gündemine gelmesi için önemli olduğunu ve kamuoyunun oluşmasına katkıda bulunacağı değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa’nın birçok ülkesinde yaşayanların Öcalan hakkında bilgileri olmadığı ve uzun yıllardan bu yana İmralı Adası’nda tecrit koşullarında bulunduğunu bilmediklerine dikkat çeken Pettersson, “Öcalan uzun yıllardan beri hiç kimseyle görüştürülmüyor. Bu insanlık dışı uygulamayı teşhir etmek ve insanlara duyurmak gerekiyor. Bu aynı zamanda Kürt Özgürlük Hareketi’nin tanınması ve amaçlarının bilinmesi için de gerekli” dedi.

Pettersson, kart gönderme kampanyasını Öcalan’ın özgürlüğü için Şubat ayında yapılacak büyük yürüyüş öncesi tamamlamayı hedeflediklerini söyledi.