‘Rojava devrimi insanlık devriminin başlangıcıdır’

PYD Avrupa örgütünün 9’ncü Kongresi, Hollanda’da devam ediyor. Kongrede yapılan konuşmalarda, “Rojava, insanlık devriminin başlangıcıdır” denildi.

Partiya Yekitiya Demokrat-Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) 9’uncu kongresi kadınların ağırlıkta olduğu 600 delegenin katılımıyla sürüyor. Kongre Ortadoğu ve Avrupa’daki siyasi parti, sivil toplum örgütleri temsilcilerinin konuşmalarıyla devam ediyor.

‘ÖCALAN’IN FELSEFESİNİ HER TARAFTA HAYATA GEÇİRMELİYİZ’

Kongrede bir konuşma yapan Suriye Demokratik Meclisi (MSD) Eşbaşkanı Şêx Riad Dirar, Suriye rejiminin Kürtlere yönelik baskılarına dikkat çekerek, “Sayın Abdullah Öcalan, ‘Ben bir şey yapmadığım sürece Kürtlüğümün hiçbir kıymeti yok’ diyor. Evet, bu söz bugün içinde bulunduğumuz durumu ifade ediyor. Biz bir şey yapmadığımız sürece bunun bir kıymeti yok. Onun için her kes kendi kimliğine, kültürüne sahip çıkmalı. Bugün Suriye’de milletçilik, ulusçuluk iflas etmiştir. Çözümün ve birlikte yaşamanın demokratik konfederalizm olduğu ispatlanmıştır. Bugün Rojava’da hayat bulan sistem budur. Bu sadece Rojava için değil bütün Suriye’de de bu sistem hayat bulmalı. Sorunlar ancak bu şekilde çözülür. Öcalan’ın felsefesinin temelinde halkların kardeşliği yatıyor. Hepimiz bu felsefenin bütün Ortadoğu’da hayata geçirilmesi için daha çok çalışmalıyız” diye konuştu.

‘KÜRTLER ORTADOĞU’NUN EN BÜYÜK AKTÖRÜDÜR’

KONGRE-GEL Eş Başkanı Remzi Kartal da bugün Rojava’da büyük bir devrim yaşandığını söyledi. Bu devrimin yaratıcısının Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan olduğunu kaydeden Kartal şunları belirtti: “

Bu felsefe bugün Rojava’da bütün halkların birlikte yaşadığı yeni bir sistem oluşturmuş. Bu sistemde Arap, Kürt, Çerkez, Asuri-Süryani olmak üzere bütün kesimler birlikte demokratik ve özgürce yaşıyorlar. Bu sistemin sadece Rojava ile sınırlı kalmaması gerekiyor. Bütün Suriye ve Ortadoğu’ya yayılması gerekiyor. Bölgedeki sorunların çözümü de bu şekilde çözülür…

Reqa’nın DAİŞ’ten temizlenmesi bölgede yeni bir sayfa açmıştır. Kürtler, ciddi kazanımlar elde etmiştir. Kimse bu kazanımları tehlikeye sokamaz. Her kes bunu böyle bilmeli, Kürtler hesaba katılmadan Ortadoğu’da hiçbir politika yapılamaz.”

Kürdistan Ulusal Kongresi’nden (KNK) Tahir Kemalizade ise konuşmasında Kürtler arası ulusal birliğe dikkat çekerek, “Artık ulusal birlik kaçınılmaz olarak, önümüzde duruyor. Bunu hayata geçirmemiz gerekiyor” dedi.

‘TÜRKİYE ROJAVA DÜŞMANLIĞI YAPIYOR’

PJAK’dan Haci Ehmedi de konuşmasında Rojhilat Kürdistan’ında 1980 yıllarından beri serhildan içerisinde olduğunu belirterek şunları vurguladı: “Bugün de serhildan devam ediyor. Ancak Rojava Kürdistan’ı kısa süre de serhildanı devrime çevirdi. Burada kadınların rolü büyüktür. Bu bir kadın devrimidir, bütün dünya hayran kaldı. Sizi kutluyoruz. Rojava devrimi değil, Ortadoğu devrimi değil dünya devrimidir. Bu bir enternasyonal devrimidir. Amerika’dan tutalım da Kanada’ya Avustralya’ya kadar şehitleri olan bir devrimdir. Bir ideoloji, felsefe ve edebiyatı olan bir devrimdir. Bu insanın özgürlük devriminin başlangıcıdır.”

HDP Avrupa temsilcilerinden Eyüp Doru yaptığı konuşmada Türkiye’de partilerine yönelik baskılara dikkat çekerek, birçok HDP’linin cezaevinde olduğunu söyledi.

Doru, “Partimizin her iki eşbakşanı da Rojava’ya ilişkin yaptığı konuşmalardan dolayı cezaevine atıldı. Türkiye Rojava’ya yönelik tehditlerini savuruyor. Bugünde Efrin’e yönelik saldırılarını devam ediyor. Bu faşist sistem ancak yıkılarak, son bulur. Rojava’ya yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz” dedi.

‘ROJAVA DEVRİMİ KADIN DEVRİMİDİR’

Kogra Star Rojava Koordinasyonu ise kongreye gönderdiği mesajda şunlara yer verdi: “Tarihi bir dönemde yaptığınız kongrenizi selamlıyoruz. Şehit Şilan ve arkadaşlarının büyük bir emeği ve direnişiyle bugüne gelen bu mücadele, binlerce şehidimizin emeğiyle büyüyerek, devam ediyor. Bugün Ortadoğu’da 3’ncü çizgi giderek gelişiyor. Bütün halkların ilgi odağı olmuş durumda. Bu da kuşkusuz YPJ ve YPG’nin kahramanlıklarıyla hayat buluyor. Kuşkusuz Rojava devrimi bir kadın devrimidir. Bu hayatın bütün alanlarında kendini açık ve net bir şekilde gösteriyor.”

‘ROJAVA ESAS ALINMALI’

YNK adına konuşan Şêx Şemal da Rojava’da bir devrim yaşandığını belirterek, “Kürtler eski Kürtler değil. Yüzyıl önce oynanan oyunlar bugün hayat bulamaz. Kürtler bugün birlik yolunda büyük aşamalar kaydetmiş. 4 parçada büyük mücadeleler veriliyor. Rojava’da DAİŞ’e karşı elde edilen zafer bunun somut örneğidir. YNK olarak biz bu durumdan memnuniyet duyuyor, dayanışmamızı en yüksek düzeyde belirtiyoruz. Kongrenizi selamlıyor, size başarılar diliyoruz” mesajını verdi.

GORAN adına konuşan Rewez Helkawt, Rojava’daki mücadelenin önemine değinerek, “Rojava’da büyük bir gelişme ve başarı var. Büyük bedel ve emekle ortaya çıkan bu bedelleri korumak için Kürtlerin birliğe ihtiyacı var. 4 parçada birlik oluşmalı. Ve Rojava’da oluşan deneyimler bütün Kürt parçaları örnek almalı” dedi.

Rewez Helkawt, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecridi de sert bir dille eleştirerek” Abdullah Öcalan ve HDP eşbaşkanları özgürlüklerine kavuşmalıdır” şeklinde konuştu.

‘ROJAVA KAZANIMLARINI KORUMALIYIZ’

Suriye Demokratik Kürt Partisi adına Habib İbrahim, “DAİŞ’in Suriye’de yenilmesinin ardından yeni bir sayfa açıldı. Dengeler değişiyor. Kürtlerin kazanımlarına karşı büyük saldırılar var. Erdoğan, Rojava Kürtlerine saldırıyor. Türkiye’ye göre ‘İyi Kürt, ya da kötü Kürt yok’ bütün Kürtleri düşman görüyor. Kürtler birlik olmak zorunda. Türkiye, Suriye, İran’a karşı birlik olmalı ve haklarını korumalıdır” dedi.

Suriye Demokrat Partisi (PDKS) adına Mahmud Daoud de Kürtlerin her zamankinden birliğe ihtiyaç olduğunu belirtti.

Suriye Sol Kürt Partisi Adına Mihemed Belli konuşmasında da PYD’nin rolüne değinerek, bütün partilerin Rojava halkının çıkarlarını koruması için birlik olması gerektiğini belirtirken, Kürdistan Komünist Partisi’nden Hawar Emin de Rojava’daki birliğin Avrupa’da da hayata geçirilmesi gerektiğini ifade ederek, diplomasi çalışmasının yapılması vurgusunda bulundu.

Suriye Êzidîleri adına konuşan Cergin Nebo da konuşmasında PYD’nin faaliyetlerine dikkat çekerek, “Rojava devrimiyle birlikte bütün kesimlerde olduğu gibi Êzidîler de özgürlüğüne kavuşmuştur. Her kesin bu devrimi desteklemesi gerekiyor” dedi.

‘ROJAVA DEVRİMİNİN PARÇASIYIZ’

Almanya Suriye İnsan Hakları Merkezi Başkanı Eledin El Reşid, “Suriye’nin geneline bakıldığında Rojava’da özgürlükler ve demokrasi var. Bu da Rojava devrimin getirdiği özürlüklerdir. Bunun yaratıcısı da arkamdaki fotoğrafı olan şahsiyettir (Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı işaret ederek) uygulayıcıları da önümde ise bu salonda fotoğrafları olanlardır” dedi.

Öte yandan kongrede Rojava’da şehit düşen enternasyonalist savaşçıların aileleri de kongreye katılarak ortak bir mesaj verdi. Ortak mesajda, “Çocuklarımızın takipçisi olacağız. Kürtlerin davasının bir parçası olmak için çalışacağız” denildi.