PYD Avrupa’da yeni döneme giriyor

PYD Avrupa örgütünün 9’ncü Kongresi, sona erdi. Yeni dönem için 36 kişilik yönetimin seçildiği kongrede, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğüne kavuşması, Rojava’ya uluslararası desteğin artması çalışması olmak üzere bir dizi karar alındı.

Partiya Yekitiya Demokrat-Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) Hollanda’da dün başlayan 9’ncü kongresi, yapılan yoğun tartışmaların ardından sona erdi. İlk gün Ortadoğu ve Avrupa’da birçok siyasi parti, sivil toplum örgütü temsilcisi ve siyasetçinin katıldığı kongrede ikinci gün daha çok iç tartışmalara geçilerek, PYD’nin 2 yıllık çalışmasının değerlendirilmesi ve yeni dönem için çalışma planları yapılarak, bir dizi karar alındı.

PYD Avrupa örgütünün 2 yıllık faaliyet ve mail raporu okunmasının ardından, tartışmalara geçildi. Okunan raporların ardından delegeler eleştiri ve önerilerde bulundu.

‘AVRUPA’YA GELEN ROJAVALILARI ÖRGÜTLENMELİ’

Tartışmalarda, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecride dikkat çekilerek, Avrupa’da yeterince tepki gösterilmediği eleştirisi yapıldı. Özellikle Almanya’nın Öcalan, PYD, YPG ve YPJ flamalarının yasaklamasına karşı hukuksal bir mücadelenin başlatılması gerektiği dile getirildi.

PYD Avrupa örgütü olarak, Avrupa’daki sağlık, sanayi vb. deneyimleri yeni oluşan Rojava yapılamasına taşırılması dile getirilirken, bunun için çalışmaların yapılması gerektiği önerileri öne çıktı. Kongrede özellikle son yıllarda Rojava’dan Avrupa’ya göç edenleri örgütlemesi ve bir çatı altında toplanması noktasında eksikliklerin yaşandığı, bu eksikliklerin giderilmesi için bu çalışmaya ağırlık verilerek, bunun giderilmesi vurgusunda bulundu. Yine kadın ve gençlik çalışmalarında eksikliklerin yaşandığı, bunların giderilmesi istendi.

PYD AVRUPA ÖRGÜTÜ İÇİN 36 KİŞİLİK YENİ YÖNETİM

Kongre, yapılan tartışma ve planların ardından seçime geçildi. Delegelerin oy birliğiyle PYD Avrupa Örgütü için 11’i kadın, 4’ü gençlik olmak üzere toplam 36 kişilik, yönetim seçildi. Ayrıca kongrede yeni dönem için planlama yapılarak, bir dizi de karar alındı.

Kongrede alınan bazı kararlar ise şöyle:

*Kürt Ulusal Birliği için Avrupa’da faaliyet yürüten bütün Kürt partileriyle ilişkilerin geliştirilmesi.

* Suriye topraklarına müdahalede bulunan bütün yabancı güçlere karşı çıkacak ve diplomasi alanında buna karşı mücadelesi yürütülecektir.

*Türkiye’nin Cerablus ve Ezaz’ın işgaline karşı çıkıyor, buna karşı mücadele içerisinde olunacak.

*Avrupa’ya göç eden Suriyeli mültecilerin dönmesi için uluslararası kurumlarla birlikte hareket edilecek.

*Kuzey Suriye Federasyon’un kabulü için uluslararası alanda çalışmalarına hız verecek.

*Rojava ve Kuzey Suriye’ye insani yardım için BM, AB olmak üzere ilgili uluslararası kurumlar nezdinde çalışmalarına hız verecektir.

*PYD’nin Latin Amerika ve Güney Afrika’da örgütlenmesi çalışmalarına başlayacak ve bunu kendisine amaç edecektir.

*Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğüne kavuşması için uluslararası arenada diplomasi çalışmalarına hız verilecek.

*Her türlü ırkçı, milletçi ve tekçi zihniyete karşı tutum sahibi olunacak.

* PYD örgütlemeleri, Avrupa’da KCDK-E meclislerinin çatısı altında yer alacak ve çalışmaları bu çerçevede yürütecek.

*Enternasyonalist blokun aktifleşmesi için çalışmaların yürütülmesi.

*PYD’nin Sosyalist Enternasyonalist’te rolünün aktifleştirilmesi için çaba içerisinde olunacak.