Luxemburg ve Liebknecht’i anma yürüyüşünde polis saldırdı

Berlin’de Luxemburg ve Liebknecht’i anma yürüyüşünde Öcalan posterlerini taşıyan Kürdistanlılara Alman polisi saldırarak, 3 kişiyi gözaltına aldı.

Almanya’nın başkenti Berlin’de Alman sosyalist hareketinin liderlerinden Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht’i anma yürüyüşü düzenlendi. Yürüyüşün organizatörleri ve çağrıcıları arasında yer alan Kürtlere, polis Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterlerini taşıdığı gerekçesiyle saldırdı. Saldırı sonucunda 3 kişi gözaltına alındı.

Luxemburg ve Liebknecht’i anma yürüyüşü Frankfurt Tor’dan başladı. Her iki devrimcinin katledilişinin 99’uncu yıl dönümü vesilesiyle düzenlenen yürüyüşe değişik halklardan çok sayıda parti ve kurum da destek verdi.

Renkli kortejin oluştuğu yürüyüşte yapılan konuşmalarda ve taşınan pankartlarda küresel emperyalizmin politikalarına karşı mücadeleyi yükseltme ve birlik mesajı verildi.

9 Ocak 2013’te Paris’te katledilen PKK kurucularından Sakine Cansız ile Rosa Luxemburg’un fotoğraflarının yan yana konularak hazırlanan flamaların da taşındığı yürüyüşte, sık sık, “Yaşasın devrimci dayanışma” sloganları atıldı.

DEST-DAN Berlin Kadın Meclisi’nin de çağrıcı ve organizatör olduğu yürüyüşte Kürdistanlılar ve anti-faşistler aynı kortejde yer aldı.

Yürüyüş boyunca, “Sara, Rojbin, Ronahi”, “Jin, jiyan, azadi” sloganları atıldı.

Yapılan açıklamalarda ise, Kürt kadınlarının Rosaların direnişi ve mücadele geleneğinden çok deneyim aldığı belirtildi. Kürt kadınlarının bu mirasın sürdürücüleri de olduğu vurgulanan konuşmalarda, “99 yıl önce Rosa Luxemburg’u katleden güçler ile 5 yıl önce Sara, Rojbin ve Ronahi’yi katleden güçler ayndır. Katliamın faillerini biliyoruz, hesabını soracağız” denildi.

Kürdistanlılar ve Antifaşistlerin kortejinde Alman polisi Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterini taşıdığı gerekçesiyle saldırdı. Posteri taşıyan bir kişiyi kortejden aldı.

Yürüyüş daha sonar her iki sosalist liderin mezarının ziyaret edilmesi ile sona erdi.

Avrupa sosyalist hareketin öncüleri ve Alman Komünist Partisi'nin kurucuları Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht 15 Ocak 1919’te gece Berlin'de gözaltına alındıktan sonra işkenceyle katledilmişlerdi.