Londra’da görkemli ‘işgal’ protestosu

Türkiye’nin Kuzey Doğu Suriye’ye (Rojava) dönük işgal harekatına karşı Londra'da bir araya gelen binlerce kişi, Türk devletine öfkelerini dile getirirken ederek, “İşgale karşı direneceğiz faşizmi yıkacağız” dedi.

Kürt Halk Meclisi, Boycott Turkey ve Demokratik Güç Birliği öncülüğünde BBC Londra binası önünde bir araya gelen beş bini aşkın kişi Türkiye’nin Kuzey Doğu Suriye’ye (Rojava) dönük işgal harekatı ve sivil katliamlara öfke yağdırdı. Mitinge Küardistan’ın dört bir parçasından binlerce kişinin yanısıra YPG saflarında yaşamını yitiren Costa Scarfield, Anna Campbell ve Jac Holmes’in aileleri, İngiliz Komünist Hareketi ve Entarnasyonalistler, Sosyalistler, savaş karşıtları ve anarşist gruplar katıldı. YPG, YPJ ve Kürdistan bayraklarının taşındığı eylemde, “Katil devlet Rojava’dan defol”, “Diktatör Erdoğan Rojava’dan defol”, “Terörist Erdoğan” yazılı pankart ve dövizler taşındı.

‘ROJAVADAN DEFOL’

BBC önünde bir araya gelen kitle buradan Parlamento binasına doğru kortej halinde yürüyüşe geçti. Kortejin ön saflarında YPG saflarında yaşamını yitirenlerin aileleri yer alırken, Devrimci Yurtsever Gençlik Hareketi ise coşku ve sloganları ile yürüyüşe coşku kattı. Gençler sis bombaları ile renkli bir görüntü oluştururken hoparlörlerden YPG ve Rojava şarkıları yankılandı. Londra’nın en işlek caddesi Oxford Circus üzerinde gerçekleşen yürüyüşe ilgi yoğun olurken sık sık, “Biz Rojavayız Rojava biz”, “Katil Erdoğan Rojava’dan defol”, “DAİŞ Erdoğan yenilecek” ve “Terörist Erdoğan” sloganları atıldı. Yürüyüş Parlamento binasına kadar sürerken, burada kitle hep bir ağızdan “Hava saha kapatılsın şeklinde slogan attı. Miting’te yapılan konuşmalarda ise Türk devletine öfke ve tepki vardı. Komünist Hareket’ten Pamela Holmes, Türk devletinin Rojava’ya yönelik işgal saldırısını kınayarak, “Dün İŞİD ile birlikte olanlar bugün Rojava’ya saldırı ortak bir şekilde saldırıyor. Bizler halklar olarak Rojavanın YPG’nin yanında olacağız. İşgale karşı durmak insani ve devrimci bir sorumluktur” dedi.

KADIN DEVRİMİNE SALDIRILIYOR

Kürt’lerin yakın dostu olarak bilinen İşçi Partisi ve AP Milletvekili Julia Ward ise Rojava’da Kürt savaşçıların insanlık onuruna büyük katkılar yaptığını söyleyerek, “Kürt kadınları Ortadoğu da devrim yaptılar. Bu saldırı kadın devrimine saldırıdır. Barbar bir çete olan IŞİD’e karşı büyük mücadeleler verdi. Ancak Türk devleti bu çetelere destek vererek oradaki demokratik sistemi yok etmeye çalıştılar. O gün Kürt savaşçılar buna engel oldu. Bugün Türk devleti İŞİD ile birlikte bu barışçıl demokratik sisteme saldırıyor. Biz tüm gücümüzle bu işgalin karşısında olacağız” diye kaydetti.

‘ONUR DUYUYORUM’

YPG savaşçısı Anna Campbell’in babası Dirk Campbell ABD Başkanı Trump’ın işgale onay vermesini eleştirerek, “Bu savaşa karşı durmak bizler için onurdur. Türkiye öyle bir devlet ki benim kızımın cenazesini almama bile izin vermedi. Ben kızımla onur duyuyorum. Türk devletinin insanlık dışı bu yaklaşımına karşı onu dava edeceğim” diye ifade etti.

‘DİRENECEĞİZ’

YPG’li Costa Scarfield’in annesi Vasik Scarfield ise Türkiye’nin şu anda Rojava’da savaş suçu işlediğini vurgulayarak, bu savaşa karşı Kürt hakkının yanında direnişin yanında olacağını söyledi. Baba Chris Scarfield ise Türk devletinin barbarlar ile birlikte Kürtlere saldırdığına dikkat çekerek, Kürtlerin direnerek bu saldırıları püskürteceğini belirtti.

KAZANACAĞIZ!

Kürt dostu Margaret Oven da Türk devletinin Kürt’lere karşı soykırım girişiminde oradaki sistemin Erdoğan be yaparsa yapsın mutlaka demokratik konfederalizmin kazanacağını söyledi.

ERDOĞAN SAVAŞ SUÇLUSUDUR

Gazeteci Steve Sweeney ise sert sözlerle Erdoğan’a yüklenerek, “Terörist olan Erdoğan’dır. Trump ve Türk devletidir. Tayyip gibileri savaş suçlusu olarak yargılanacaksın. Rojava’da kimyasal silahlar kullanılıyor. Sivil halk katlediliyor. Ey Erdoğan; sen savaş suçlusu olarak yargılanacaksın” diye kaydetti.

FAŞİZMİ YIKACAĞIZ

Gazeteci Mark Campbell da Rojava’da insanlık suçları işlendiğini ifade ederek, her yerde her alanda bu insanlık ve demokrasi mücadelesini sürdüreceklerini kaydetti. Kürt Halk Meclisi adına konuşan Ercan Akbal da Rojava’da barbarlığa karşı büyük bir direniş sergilendiğini vurgulayarak, “İşgale karşı direneceğiz. Faşizmi yıkacağız’’ dedi.