‘Kürtçe seçmeli dersi İsviçre’nin geneline yayacağız’

Kürt Dil Bayramı dolayısıyla Lozan’da yapılan panelde konuşan Yazar Fatma Şık, Cenevre kantonundaki okullarda Kürtçenin seçmeli ders olarak verileceğine dikkat çekerek, bu uygulamayı İsviçre’nin geneline yayacaklarını söyledi.

15 Mayıs Kürt Dil Bayramı vesilesiyle İsviçre'nin Lozan kentinde bir panel gerçekleştirildi.

Moderatörlüğünü Yazar Mürsel Yıldız’ın yaptığı panele İsviçre Kürt Enstitüsü (Enstîtuya Kurdî a Swîsre) Eşbaşkanı Fatma Şık ile Enstitü’nün kurucularından Yazar Gernas Koçer konuşmacı olarak katıldı.

Gernas Koçer İsviçre'de her yıl Kürt Dil Bayramı dolayısıyla etkinlikler düzenlediklerini belirterek, Kurdistan ve Kürtçenin tarihine değindi. Koçer, yüz yıldır süren asimilasyon politikaları karşısında Kürt dilinin korunması, sahiplenilmesi ve geliştirilmesi bakımından zorlu bir süreç yaşandığını söyledi.

Bölge coğrafyasının kadim halklarından biri olan Kürtlerin, anadillerini kaybetmeyle yüz yüze olduğunu savunan Koçer, “Düşmanın asimilasyonu üst seviyeye çıkararak sürdürdüğü politikalar sonucu çocuklarımız kendi anadillerinden uzaklaşmış durumdadır. Özellikle Kürtlerin bu konuda büyük bir mücadele sergilemeleri gerekmektedir. Bu bakımdan atılacak en önemli adımlardan biri, Kürtlerin devrimsel bir hamleyle kendilerinden başlayıp aileleri ve çevrelerini anadillerine sahip çıkmak için çalışmalarıdır” diye konuştu.  

KÜRTÇE SEÇMELİ DERS OLARAK VERİLECEK

Fatma Şık ise İsviçre Kürt Enstitüsü'nün ülke genelinde yaptığı çalışmaları aktararak, ilk aşamada birçok merkezde Kürtçenin seçmeli ders olarak okutulması yönünde çalışmalarına başladıklarını söyledi.

Öğrencilerin Kürtçenin birçok lehçesinde eğitim görmeleri yönünde yasal engellerin de aşıldığını belirten Yazar Fatma Şık, “Cenevre kantonunda Eylül ayında başlayacak yeni eğitim-öğretim yılında Kürtçe seçmeli ders olarak okutulacak. Bu çalışmayı önümüzdeki süreç içerisinde İsviçre geneline yayacağız” dedi.  

TEK DİL, TEK MİLLET, TEK BAYRAK LOZAN'LA GELDİ 

Fatma Şık, daha sonra 100’üncü yılına giren Lozan Antlaşması’nın ağır asimilasyon politikalarının önünü açtığını belirterek, şöyle devam etti: "100 yıldır varlığını devam ettiren Lozan Antlaşması Kurdistan'ı dört parçaya bölerken, 'Tek dil, tek millet, tek bayrak' dayatması, halkları kendi dil, kültür ve kimliğinden uzaklaştırmıştır. Halkların dilini ve kültürünü yok etmeyi amaçlayan bu asimilasyon politikalarına karşı anadilimizi savunmamız gerçeği bir kez daha açığa çıkmıştır."

Panelistlerin sunumu ardından soru-cevap kısmına geçildi. Ardından müzik dinletisi verildi.