Kenan Ayaz davasında bir kez daha reddi hakim talebi

Kürt siyasi aktivist Kenan Ayaz'ın Hamburg Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde devam eden davasında mahkeme başkanı Wende-Spohrs'un tutumu giderek artan bir tepkiye neden oluyor.

Kenan Ayaz'ın karşı karşıya olduğu Hamburg Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde 12 Mart 2024'te görülen duruşmada, mahkeme başkanı Wende-Spohrs'un “güç gösterisinde” bulunmak istediği yönünde tepkiler yükseldi. 

Duruşmanın 21. gününde, izleyicilerin Kenan Ayaz'a olan desteklerini göstermeleri mahkeme başkanını rahatsız etti ve agresif tepkiler verdi. Daha önce de benzer durumlarla karşılaşılmıştı. 

Son olaylarda, mahkeme başkanının tavrı giderek tartışmalı bir hal aldı. İzleyicilerin duruşmada savunma yapılırken, ses seviyesi konusundaki şikayetler dikkate alınmadı ve avukatlara karşı aşağılayıcı bir dil kullanıldı. 

Kenan Ayaz savunmasını yaparken yaşanan kesintiler tepkilerin daha yüksek sesle dile getirilmesine neden oldu. 

Savunma ekibi, hakaret ve önyargılar nedeniyle mahkeme heyetinin reddedilmesini talep etti. 

Kenan Ayaz'ın ifadesinin engellenmesinin, mahkemenin önyargılı tavrını net bir şekilde ortaya koyduğu ifade ediliyor.

Savunma, Kenan Ayaz'ın siyasi nitelikteki ifadelerinin mahkemenin anlayışını aştığını ve bu nedenle engellendiğini belirtti. 

Duruşmanın sonunda savunma, davanın siyasi niteliğine ve savcılığın iddialarına yönelik kapsamlı bir dilekçe sunmaya başladı. Ancak süreç tamamlanamadığı için duruşma 20 Mart'ta devam edecek.

Alman devletinin talebi ile 15 Mart’ta Kıbrıs’ta tutuklanarak Almanya’ya teslim edilen Kenan Ayaz, Hamburg Damtor Cezaevi’ne konulmuştu.

Türkiye’de demokratik siyaset alanında çalışmalar yürütürken 2009 yılında başlatılan KCK Ana Davası kapsamında hakkında tutuklama kararı bulunan ve çok sayıda dava açılan Ayaz hakkında Alman devletinin açtığı dava 3 Kasım’da başlamıştı.