HDK Almanya kongresini yapıyor

HDK-Almanya, kongresini Almanya’nın Frankfurt kentinde DGB Haus’da düzenliyor. 2016 yılından bu yana Almanya’da çalışma yürüten HDK-A kongresini yüzü aşkın delegenin katılımı ile yapıyor.

Kongre saat 12.00’da HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın mektubunun okunması ile başladı.

Saygı duruşu ve divan seçimi ile devam eden kongrede Die Linke’nin Hessen Eyaleti Milletvekili Ulrich Wilken bir konuşma yaptı.

“Bizim hangi ulustan olduğumuz fark etmiyor. Buradaki mücadelemiz aynıdır, o da Rojava mücadelesidir” diyen Wilken, Alman devletinin AKP hükümetine desteğini koruduğuna da dikkat çekti.

HDP Amed Milletvekili Nursel Aydoğan ise konuşmasında Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnanlara atıfta bulunarak, “Onlar olmasaydı, Kürtler mücadelelerini buraya kadar getiremezdi. Denizler tüm halkların kardeşliğini savunuyordu” dedi.

HDK’nin çalışmasını da değerlendiren Aydoğan bir özeleştiri olarak “Eğer biz HDK’yi yürütebilseydik HDK mimarı Kürt Halk Önderi Sayın Öcalan cezaevinde olmayacaktı” diye konuştu.

Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgali ve soykırım saldırılarını da eleştiren Aydoğan, Erdoğan’ın Efrîn’i oy toplamak için işgal ettiğini söyledi. Erdoğan’ın HDP’yi parlamento dışında bırakmaya çalıştığını da vurgulayan Aydoğan, Kürtsüz bir parlamentonun, parlamento olamayacağını da sözlerine ekledi.

Die Linke Milletvekili Gökay Akbulut’da konuşmasında Türkiye’de tutuklu akademisyen ve gazetecilere dikkat çekerek, Die Linke olarak Rojava ve Efrîn dayanışmasının ettiğini belirtti.

HDK Avrupa Eş Sözcüsü Demir Çelik ise Dersim 1938 soykırımında katledilenleri ve üç fidanı andı.

“Tekçi, milliyetçi, militarist zihniyet yüzyıllardır bizleri teslim almıştır. 24 Haziran baskın seçimi de bunun ürünüdür. Tek adam diktatörlüğü insanlığı teslim almak istiyor. Ama bizler kominler, meclislerle kendimizi yöneterek örgütlenmeliyiz” diyen Çelik, AKP devletinin polisleri olduğunu, halkın da sokakları olduğunu söyledi.

HDK Almanya Eş sözcüsü Ali Mitel yaptığı konuşmasında “HDP ve HDK’nin işçi emekçilerin ve ezilenlerin kampı olduğunu belirti. Günden güne halklarımızın desteği artıyor. Almanya HDK olarak ‘HAYIR’ kampanyasında OHAL’e karşı kampanyada sembol yasaklarına karşı aktif bir kampanya yürüttük. Efrîn direnişini sahiplenmek için seferber olduk. Elbette eksiklerimizde var. Örneğin Almayan politikasının, bir öznesi, Alman halkının mücadelesiyle ilişkilenmesiyle başaramadık” dedi.

HDK Almanya Eş sözcüsü Elif Sonzamancı ise çalışmalarda kadınların motor güç oluşturduğunu, kadınların HDK’de zemin bulduğunu söyledi.

Kadın mücadelesini yükseltme konusunda HDK-A’nın eksiklikler yaşadığını da belirtti.