Essen, Euskirchen, Paris kongreleri: Kadınların misyonu büyüdü

Euskirchen, Essen ve Paris'teki DKTM'lerde düzenlenen kongrelerde, kadınların öncü misyonunun arttığına dikkat çekildi.

Essen Demokratik Toplum Merkezinde Şehit Berivan Şengal 3'üncü Kongresi saygı duruşuyla başladı. Divan seçiminden sonra bir yılık  faliyet raporu  ve  meclis taslağı okundu. Kongreye TJK-E aktivisti  Zeynep Dersim konuşmacı olarak katıldı.

Dersim, özgürlük hareketi ile başlayan kadın öncülük misyonunun büyüdüğüne dikkat çekerek, "Biz kadınlar için örgütlülük önemli bir noktadır. Bunun örneği Rojava'daki YPJ gücüdür. Avrupa'da yaşayan kadınların mutlaka meclis çalışmalarında yer alması gerekiyor.Önderliğe ve Kürdistam'a  bağlılık  çalışma  gerektiriyor, dayanışma gerekiyor, düşmana karşı başarılı olmanın yolu örgütlülük ve bağlılıktır. Kürdistan'da Kürt kadınları ciddi anlamda öncülük rolünü yerine getiriyor. Onun dışında en büyük zorluk işkence  ve baskıları görüyor. Biz Avrupa'da yaşayan kadınlar da bu yaşayan acıyı iyi görmeliyiz" dedi.

Kongreye MLPD Essen-Mühlheim Kadın Sözcüsü Sabine Schweizerhof kise şunları fade etti: "Almanya'da yaşayan bir hükümet kirizi var. Bu kirize rahmen biz MLPD olarak göçmenler ve Türkiye'de tutuklu olan HDP vekiller için çalışmalarımız devam ediyor ve şimdiye kadar sizinle olan ortak  çalışmalarımız bundan sonra da devam edecek.

Diğer bir  katılımcı ise  Kadın CesaretDderneğinden (Corurage) Susane K., "Kongrenizi selamlıyor, başarılar diliyorum. Kobanê'del, sağlık merkezi inşaat sırasında Kürt kadının  başarlarına şahit oldum, biz kurum olarak Kürt kadın barış bürosu (CENİ) ile  Êzidî ve göçmen kadınlar için ortak çalışmalarımız var. Rojava'daki Kürt kadınları DAİŞ'e karşı verdiği mücadele Dünya tarafından görülmekte, ama Avrupa'd yaşayan Kürt kadınlarn daha güçlü çalışmalar yapmaları gerekiyor" dedi.

Kongre 25 kişilik ve 5 komisyon özerine yeni düneme başladı (Örgütleme, Barış Anneleri, Dış ilişkiler, Rojava ve Eğitim).

Şehit Berivan Şengal kadın meclisi sözcüsüne dekrar Melahat Demirtaş seçildi.

EUSKİRCHEN

Euskirchen DKTM 2. Kongresini gerçekleştirdi

Almanyanın NRW eyaletindeki Euskirchen şehrinde bulunan Demokratİk Kürt Toplum Merkezi 2. Kongresini gerçekleştirdi. City Forum etkinlik salonunda yapılan kongreye 120 delege ve misafir katıldı. Kongre Kürdistan ve dünya devrim şehitleri anısına yapılan bir dakikalik saygı duruşu ile başladı. Heyva Sor, Meckenheim Deomokratİk Kürt Toplum Merkezi ve Die Linke temsilcileri söz alarak kongreye başarı mesajlarını sundular. Misafir olarak katılan CDK temsilcisi, Kürdistan ve dünyada yaşanan siyasal gelişmelere ilişkin bir değerlendirme yaptı. Ardından bir yıllık faaliyet raporları okundu ve rapor değerlendirme bölümüne geçildi. Söz alan delegeler yedi ay önce oluşan meclisin ve açılan kurumun kısa dönemde önemli bir emek sahibi olduğunu, önümüzdeki dönemde ise var olan çabanın dahada büyütülüp yaşanan eksikliklerin giderilmesi gerektiğini bellirttiler.

Yapılan değerlendirmelerden sonra Komisyonların seçimi yapıldı. Önümüzdeki dönem 37 kişiden oluşan Halkla ilişkiler, Adalet ve Uzlaşı, Sosyal, İdari, Dışilişki, Kültür komisyonları meclis çalışmalarını yürütecekler. 

Döne Evren ve Mehmet Cengiz yeni dönem meclis eşbaşkaşkanlığına seçildiler. 

PARİS

Paris'in banliyölerinden Drancy'de Zîn Kadın Meclisi de 3. Olağan Kongresi'ni gerçekleştirdi. Delegelerin katılımıyla gerçekleşen kongre, Paris şehitleri şahsında özgürlük ve devrim mücadelesinde yaşamını yitiren tüm kadın şehitlerin anısına saygı duruşuyla başladı. 

Kongre divanının seçimi ardından Avrupa Kürt Kadın Hareketi'nin meclislere dönük perspektif yazısı okundu. 

Kongrede konuşan TJK-F üyesi Jiyan Ege, Kürt kadınlarının 40 yıllık mücadele deneyiminin yeni bir evreyi yaşadığının altını çizerek, “Önderliğimizin ortaya koyduğu demokratik konfederal örgütlenmenin bir ayağı olarak meclislerimiz, yeni yaşamın yarına ertelenmediğinin en büyük göstergesidir. Bu meclisler kadınların yeni yaşam tutkusunun göstergesidir, eylemidir, düşüncesidir; kadınların ortaklığı, birliğidir. Tarihsel olarak başkalarının onlar adına konuşmasına, yapmasına karşı bir reddir aynı zamanda. Bizler birlikte varız, birlikte güçlüyüz. Bu meclis bunu ifade ediyor. Meclisteki her komisyon ve ihtiyaçlara göre yürütülecek her çalışma aslında bizim her birimizin eksik yanını tamamlama anlamını taşıyor. Bu nedenle bu kongre, kadınlarımızın meclisleri kendi sesi olarak görmesi hepimizde bir heyecan yaratıyor” dedi. 

Kongrede kadınların bir yıl içinde düzenledikleri etkinliklerin görsellerinden oluşan sinevizyon da ilgi gördü. Bir yıllık faaliyet raporunun okunması ve onaylanması sonrası, geçen faaliyet döneminin eleştiri ve öz eleştirileri ile yeni döneme ilişkin öneriler alındı. Kadınların sosyal yaşamına ilişkin faaliyetlere ağırlık verilmesi, Kültür komisyonunun daha işlevli hale getirilmesi, eğitim çalışmalarının düzenli olarak yürütülmesi gibi öneri ve eleştirilerin de yer aldığı değerlendirmelerin ardından meclis seçimine gidildi. Halkla İlişkiler, Sosyal Komisyon, Şehit Aileleri, Diplomasi, Kültür ve Eğitim olmak üzere 6 komisyon üzerinden çalışma yürütecek 42 kişilik Meclis seçildi. Meclis daha sonra 3 kişilik yürütmesini kendi içinde belirleyecek.