Erdoğan faşizmine karşı sessiz kalan ülkelere tepki

Avrupa'da yaşayan Kürdistanlılar gün boyunca Türk devletinin Rojava'ya yönelik işgal saldırılarını protesto etti. Eylemlerde Erdoğan faşizmine karşı sessiz kalan ülkeleri kınandı.

Türkiye'nin Rojava'ya dönük başlattığı işgal saldırılarının ardından, Avrupa'da yaşayan Kürdistanlıların öfkesi dinmiyor. Belçika'nın Anvers şehrinde bir araya gelen Kürdistanlılar , Türkiye'nin Rojava'ya dönük başlatmış olduğu işgal harekatını, protesto etti. Sık sık "Bijî Berxwedana Rojava", " Terörist Erdoğan " sloganları atan kitle, üzerinde Erdoğan'ın resimleri olan dövizleri ateşe verdi. Anvers basınının da yakında takip ettiği eylemde, röportajlar yapıldı. Saat 18.00'da başlaya eylem bildiri dağıtımı ve basın açıklamasından sonra sona erdi.

MADRİD

Türk devletinin Rojava'ya yönelik işgal saldırısı yarın İspanya'nın başkenti Madrid'de de protesto edilecek. Eylemi organize eden Madrid Kürdistan Komitesi saat 17.00'da Dışişleri önünde yapılacak eyleme Kürdistan halkı ve dostlarına katılım çağrısında bulundu. Pazar günü saat 12.00'da Pilaza tirsio demolino metrosunda miting, Salı günü ise saat 17.00'da metro İnglesia'dan Türk Konsolosluğu'na yürüyüş düzenlenecek.

BARSELONA

İspanya’nın Barselona kentinde de bugün iki eylem düzenlenerek, Türk devletinin saldırıları protesto edildi. İlk eylem sabah saatlerinde Türk Havayolları önünde gerçekleştirildi.

Akşam saatlerinde ise 2 bin kişinin katılımı ile bir yürüyüş düzenlendi. “Kadınlar Rojava’yı sahipleniyor” sloganı ile düzenlenen eylemde 2 saat boyunca yol trafiğe kapatıldı. Eylemde “riseup4rojava” pankartı da taşındı. Türk konsolosluğu önünde eylem sona erdi.

LLEIDA

Katalunya’nın Lleida kentinde de düzenlenen bir yürüyüş ile Türk devletinin saldırıları protesto edildi. Yürüyüşe yaklaşık 100 kişi katıldı.

PARİS

Fransa'nın başkenti Paris'te Kürdistanlılar ve dostları Türk devletinin Rojava’ya saldırılarını protesto etmek için bu akşam Repubiqe meydanında toplandı. Rojava Dayanışma Komitesi öncülüğünde yapılan eyleme yüzlerce Kürdistanlı ve dostları katıldı. Rojava’ya yönelik saldırıları kınayan pankart ve dövizlerin taşındığı eylemde, "Katil Erdoğan", "Yaşasın Rojava direnişi" sloganları ile yürüyüşe geçildi. Chatelet meydanı yönüne doğru yürüyen kitleyi polis engelledi, bunun üzerine kitle eylemine oturarak devam etti.

Yürüyüş güzergahında aynı anda eylem halinde olan ekolojik oluşum, "Yok oluş isyanı" üyelerinden bir grup eylemi ziyaret etti. "Yok oluş isyanı" oluşumu temsilcileri Rojava'ya yönelik saldırıları kınayarak, Kürt halkıyla dayanışma mesajları verdi. Eylem Rojava Dayanışma Komitesi'nin Cumartesi günü saat 14.00'da Repubiqe meydanında başlayacak mitine güçlü katılım çağrısı ile sonlandırıldı.

BORDEAUX

Bordeaux Valiliği önünde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları sloganlarla Türk devletinin işgal saldırılarını teşhir etti. Fransız hükümetinin "3 maymunu" oynamayı bırakarak, müdahale edilmesi gerektiğine de dikkat çekilen eylemde aynı amaçla Valilik ile de görüşme talep edildi. Vali olmadığı için vali yardımcısıyla görüşen eylemciler Avrupa’nın sessizliğini protesto etti. Taleplerin gerekli yerlere iletileceğinin belirtilmesi ardından görüşme sona erdi. Halk daha sonra ise, yürüyüşe geçti.

MONTPELLİER

Fransa’nın Montpellier kentinde Türk devletinin işgali protesto edildi. DKTM ve Delal Amed Kadın Komünü tarafından düzenlenen yürüyüş Peyrou Pitot Parkı’nda başladı ve Comedie Meydanı’na kadar sürdü. Yürüyüş boyunca saldırı ve tehditler ilişkin hazırlanan bildiriler dağıtıldı. Comedie Meydanında konuşma yapan DKTM eşbaşkanı Cevat Güneş "Sonuna kadar bu barbar Türk rejimine karşı direneceğiz. Türk işgaline karşı eylemlerimiz kesintisiz bir şekilde sürecek. Gün Rojava’ya sahip çıkma günüdür" diye konuştu.

REIMS

Fransa’nın Reims kentinde de Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik işgal saldırıları eylemle protesto edildi. Sosyalist, Komünist partisi, La France Insousime, Génération.s, Sosyalist ve Cumhuriyetçi Solcular, Barış hareketinin katıldığı eylem merkez tren istasyonu önünde başladı.

Kent merkezine doğru yürüyen kitle, Place d’Erlon’u bir süreliğine trafiğe kapattı.

Place d'Erlon da ise bir miting düzenlendi. Burada yapılan konuşmalarda Türk devletinin işgalci saldırıları kınandı.

MARSİLYA

Marsilya Tevgera Ciwanên Şoreşger üyeleri eylemdeydi.

Akşam saatlerinde Marsilya havaalanında sivil itaatsizlik eylemi yapan gençler daha sonra Marsilya St. Antoine sokağında yürüyüş yaptı.

Sürekli “Rojava TC mezar olacak”, “Kahrolsun TC terör devleti”, “Bizler Önder Apo’nun fedaileriyiz” sloganları atan gençler daha sonra ise Bouganville metrosuna kadar yürüdü.

DRAGUIGNAN

Fransa'nın Draguignan kentinde de Kürdistanlılar ve dostları, Türk devletinin saldırılarını protesto etmek amacıyla bir saat boyunca otoyol girişindeki bir peage'da sivil itaatsizlik eylemi yaptı.

INNSBRUCK

Avusturya'nın Innsbruck kentinde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, Rojava işgalini kınadı. Maria Theresa Caddesi'nde bir araya gelen kitle, Altstad'a kadar sloganlarla yürüdü. Yürüyüş boyunca, "Terörist Erdoğan", "Terorist Türkiye" ve "Biji Berxwedana Rojava" sıloganları atıldı.

VİYANA

Avusturya'nın başkenti Viyana'da, Amerikan büyükelçiliğine yürüyen binlerce kişi Türk devletinin Rojava'ya yönelik işgal saldırılarını ve Amerika'nın tavrını protesto etti. Gösteriye Avusturya Yeşiller Partisi Milletvekili Eva Dziedzic ve Komünist Sendikacılar İnisiyatifi Sekreteri Gerhard Mack birer konuşma yaptı. Türk devletinin işgal saldırılarını kınayan konuşmacılar Kürt halkının mücadelesinin yanında olduklarını vurguladı.

FLORANSA

İtalya'nın Floransa kentinde de Kürdistanlılar ve dostları Türk devletini protesto etti.

Floransa İstasyon Meydanı'nda bir araya gelen kitle, attıkları sloganlarla Türk devletinin saldırılarını teşhir etti.

Avrupa'nın sessizliğini bir an önce bozması gerektiği dile gelen konuşmalar ardından kitle tekrar yürüyüşe geçti. Eylem Türk konsolosluğu önünde slogan, şarkı ve halaylarla sona erdi.