Efrîn için barış ve demokrasi inisiyatifi kuruldu

Almanya’da bilim insanları, sanatçılar, hukukçular, parti/sendika temsilcileri bir araya gelerek Efrîn için barış ve demokrasi inisiyatif kurdu.

Uluslararası camianın Türk devletinin saldırıları karşısında direnen Efrîn için harekete geçmesini talep eden inisiyatif 3 Mart’ta kitlesel bir gösteri düzenleyecek.

Öğretmenler sendikası GEW’in birçok şubesi, Almanya’nın önde gelen sendikası IG Metall’in Berlin temsilciliği, çevre kuruluşları, insanları hakları örgütleri, parti temsilcileri, milletvekilleri, kadın haklarını savunan organizasyonlar, sinemacılar, gazeteciler ve hukukçular Efrîn için ortak harekete etme kararı aldı.

Sinemadan siyasete, sendikalardan üniversitelere kadar geniş bir yelpazeden birçok isim güç birliği yaparak Efrîn için barış ve demokrasi inisiyatifi (Bündnis für Frieden und Demokratie in Efrin) biçiminde örgütlenen bir organizasyon çatısı altında bir araya geldi.

Son yıllarda Rojava’da yaşanan gelişmelere ve kurulan öz yönetimlere dikkat çeken inisiyatifin çağrıcıları “Rojava’da geliştirilen model bütün Suriye ve bölgeye örnek olabilir” görüşünü dile getirdiler. Türk devletinin saldırı ve işgal girişimlerinin bu modeli tehlikeye soktuğuna dikkat çeken çağrıcılar, Efrîn’de olası bir soykırım tehlikesine vurgu yaparak uluslararası camianın harekete geçmesini talep ettiler.

EFRÎN İÇİN DEV GÖSTERİ 3 MART’TA

Türkiye’de Efrîn saldırısına karşı çıkan barışseverlerin cezaevlerine atıldığını hatırlatan inisiyatif, Efrîn için dayanışmanı yayılması çağrısı yaptı. Dünya çapında örgütlü bütün demokratik kuruluşların, anti-savaş örgütlerinin, çevre ve kadın kurumlarının, sendika ve barışseverlerin Efrîn’de destek vermesini isteyen inisiyatif şu 5 talebi dile getirdi:

- Efrîn’e yönelik Türk devletinin uluslararası hukuku ihlal ederek başlattığı saldırının son bulması için BM, AB ve NATO gibi uluslararası güçler acilen harekete geçmeli.

- Almanya derhal başta Türkiye olmak üzere bütün otokritik rejimlere silah satışını sona erdirmeli.

- 2015’te kesilen Türk-Kürt barış görüşmelerinin yeniden başlaması için siyasi ve diplomasi girişimleri başlatılmalı.

- Demokratik Kuzey Suriye Federasyonu tanınmalı ve demokratik öz yönetimler desteklenmeli.

- Efrîn kantonuna insani yardımlar yapılmalı, özellikle de yaralılar ve mültecilere yardım eli uzatılmalı.

İnisiyatif Efrîn’in çığlığını dünyaya duyurmak için Almanya çapından barışseverler ve savaş karşıtları yanı sıra çevreciler, sendikalar, partiler ve sivil toplum kuruluşlarının destek vereceği merkezi bir yürüyüş düzenleyecek. Yürüyüş 3 Mart günü Berlin’in “Alexenderplatz” meydanından başlayacak. İnisiyatife çağrıcıları arasında şu isimler yer alıyor:

Prof. Peter Ott, avukat Lukas Theune, Kreuzberg eski belediye başkanı Cornelia Reinauer, GEW sendikası üyesi Birgit Zwikirsch, Hamburg Eyalet Meclisi Sol Parti Grup Eşbaşkanı Cansu Özdemir, Thüringen Eyaleti milletvekilleri; Johanna Scheringer-Wright, Kati Engel, Christian Schaft, Sabine Berninger, Astrid Rothe-Beinlich, siyaset bilimci İsmail Küpeli, Berlin Sanat Üniveristesi profesörü Dr. Hito Steyerl, Berlin Sol Parti Teşkilatı Başkanı Katina Schubert, Federal meclis üyeleri; Pia Zimmermann, Jan van Aken ve Andrej Hunko.

İnisiyatif hakkında ayrıntılı bilgi almak veya destek vermek isteyenler şu internet adresi ile sosyal medya linklerini tıklayabilir:

https://friedenafrin.wordpress.com

https://twitter.com/friedenafrin

https://www.facebook.com/friedenafrin/