Efrîn’e yönelik saldırılar Avrupa’da protesto ediliyor

Avrupa’da yaşayan Kürtlerin ve dostlarının Türk devletinin Efrîn ve Kuzey Suriye’ye yönelik işgal amaçlı saldırılarını protesto eylemleri sürüyor.

Bugün onlarca merkezde bir araya gelen Kürtler, “Her yer Efrîn, her yer direniş” sloganı ile meydanlardaydı.

BORDEAUX

Fransa’nın Bordeaux kentinde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, Türk devletinin saldırılarını protesto etti.

Bini aşkın kişinin katıldığı eylemde sık sık, “Katil Erdoğan”, “Terörist Türkiye”, “Her yer Efrîn, her yer direniş” sloganları atıldı.

NPA adına konuşan temsilci, Erdoğan’ın tehditlerinin Ortadoğu’yu aşarak, dünyayı tehdit eder hale geldiğini söyledi.

Erdoğan’ın DAİŞ’i finanse ettiğinin ortada olduğunu hatırlatan konuşmacı, Avrupa’nın bu saldırılara karşı sessizliğinin kabul edilemez olduğunu da belirtti.

Bordeaux Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına yapılan konuşmada da Kürt halkının büyük bir direniş destanı yazdığını belirtti.

STRASBOURG

Türk devletinin Efrîn’i işgal girişimine karşı Strasbourg’da bir araya gelen farklı halklardan bini aşkın kişi, işgale karşı devrimci ruhla direnileceği mesajı verdi.

Strasbourg Gare Meydanı’nda bugün saat 14.00’ten itibaren başlayan eyleme Fransa’nın Alsace ve Lorraine bölgeleri ile Almanya’nın Kehl kenti ve çevresinden bini aşkın kişi katıldı.

Fransız sol partilerinin yanı sıra Türkiyeli oluşumların da destek verdiği eylem kapsamında kent merkezindeki Kléber Meydanı’na kadar bir yürüyüş gerçekleştirildi. Üzerinde ‘Türkiye’nin Efrîn’i işgal girişimini durdurun-Dün Kobanê bugün Efrîn’ ve ‘Ali Çiçek’in ruhuyla direneceğiz’ yazılı pankartlar açan kitle, PKK, YPG ve YPJ flamalarını dalgalandırdı.

Sık sık işgal girişimine karşı sloganların atıldığı yürüyüşten sonra düzenlenen mitingde çok sayıda Fransız, Türkiyeli ve Kürt temsilciler konuşmalar yaptı. Irkçılığa Karşı Mücadele Hareketi (MRAP), Fransız Yeşiller Avrupa Ekoloji Partisi (EELV), Genç Komünistler Birliği, Dünya Barış Hareketi, Alevi Kültür Merkezi ile YGB temsilcileri mitingde söz alarak, işgal girişimini kınadı.

Konuşmalarda, Türkiye’nin Kürt realitesine karşıtlığından dolayı barış içinde yaşanan Efrîn’e saldırdığı vurgulanırken, tüm halkların ortak bir biçimde işgale karşı çıkması istendi. Konuşmacılar ayrıca Fransa hükümeti ve Avrupa Birliği’nin (AB) saldırılara sessiz kalmaması çağrısı yaptı.

LYON

Fransa’nın Lyon kentinde de Türk devletinin işgal saldırıları bir yürüyüşle protesto edildi.

Metro Brotteaux’dan başlayan yürüyüş Rusya Konsolosluğu önüne kadar sürdü. Rusya Konsolosluğuna siyah bir çelenk bırakan kitle, Rusya’nın Kürtlere karşı tutumunu protesto etti. Kitle daha sonra ise Türk Konsolosluğu’na yürüdü.

Eylem Türk konsolosluğu önünde yapılan konuşmalar ve sloganlarla sona erdi.

Yürüyüşe Partizan, Jeune Communist Lyon, Amitie Kurde Lyon, Front Gouche, Grup Lyon Anti Fasist, Mouvement Jeunes Communiste kitlesel bir şekilde kendi bayrak ve pankartlarıyla katıldı.

KOPENHAG

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da da Kürdistanlılar ve dostları Türk devletinin saldırılarını protesto etti. On binlerce kişinin katıldığı eylemde “Her yer Efrîn, her yer direniş” sloganı bütün kentte yayıldı.

Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan mitingde Sosyalist Halk Partisi adına Milletvekili Holger K. Nielsen bir konuşma yaptı. NATO ülkesi bir ülkenin DAİŞ terörizmine karşı mücadele etmiş bir halka saldırmasının kabul edilemeyeceğini söyledi.

Nielsen, Danimarka’nın DAİŞ’e karşı verilen mücadelede Kürtlerin yanında durduğunu da belirtti.

Kızıl-Yeşil Birlik Partisi’nden Pelle Dristel de Kürtlerin onurlu mücadelesinin yanında olmaya devam edeceklerini vurguladı.

Miting konuşmalar ardından sloganlarla sona erdi.

GRAZ

Avusturya’nın Graz kentinde de Türk devletinin Efrîn’e yönelik saldırıları protesto edildi. Hauptplatz’dan Belediye önüne düzenlenen yürüyüş ardından da miting yapıldı. Mitingde Rojava komitesi ve Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına konuşmalar yapıldı.

BRÜKSEL

Belçika’nın başkenti Brüksel’de de Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgal saldırıları kitlesel bir eşlemle protesto edildi. Gare Central meydanında yapılan miting saygı duruşu ile başladı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri, YPG ve YPJ flamaları ile çok sayıda bayrak ile döviz taşındı.

Mitingde kitle sık sık, “Diktatör Erdoğan”, “Faşist Erdoğan”, “Biji berxwedana Efrîne” sloganları atarak işgal saldırılarına tepki gösterdi.