Dersim İnşa Kongresi heyeti İsviçre Sosyalist Parti ile bir araya geldi

Dersim İnşa Kongresi adına üç kişilik bir heyet, Dersimlilerin 86 yıl önce yaşanan Tertele’yi görüşmek ve taleplerini iletmek üzere İsviçre Sosyalist Parti yetkilileri ile görüştü.

Dersim İnşa Kongresi adına bir heyet, Dersim Tertelesi’nin 86’ncı yıl dönümü dolayısıyla İsviçre Federal Parlamentosu’nda İsviçre Sosyalist Parti (SP) yetkilileri ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Dersim İnşa Kongresi adına Demir Çelik, Hüseyin Berkan Alpar ile Songül Çelik’ten oluşan heyeti, SP Dışişleri Komisyonu Başkanı Jon Pult ve Federal Milletvekili Mustafa Atıcı karşıladı. Heyet, Dersim Tertelesi’nden bugüne fiziki, toplumsal, kültürel, inançsal, kadın ve doğa kırımına dair daha önce Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu’na sunulan dosyayı sundu. 

Görüşmede, Dersim'de kadın çocuk demeden on binlerce Kürt Alevi’nin kırımdan geçirildiği dile getirilerek, on binlerce insanın sürgüne zorlandığı, çocuklarına ve genç kızlarının kaçırıldığı hatırlatıldı. Soykırımla yüzleşmenin sağlanması, uluslararası alanda tanınması, arşivlerin açılması ile Seyit Rıza ve yoldaşlarının mezarlarının yerinin açıklanması talepleri dile getirildi. Yeni soykırımların yaşanmaması için 14 Mayıs seçimlerinin stratejik öneminin de anlatıldığı görüşmede, Türkiye ve Bakurê Kurdistan’daki seçim sürecini denetlemek üzere bir heyet gönderilmesi de talep edildi.