Cenevre Belediye Başkanı: Kürdistan özgür olmalı

Kürt Kültür gecesinde konuşan Cenevre Şehir Belediye Başkanı Rémy Pagani, Türkiye devletinin anti-demokratik uygulamalarını kınayarak, “Kürdistan ve Kürtler özgür olmalı” dedi.

İsviçre’nin Cenevre kantonunda ve çevresinde yaşayan Kürdistanlılar ve dostları Cenevre Kürt Kültür Gecesinde buluştu. Cenevre Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Cenevre Kürt İnsan Hakları Merkezi tarafından Avanchets salonunda düzenlenen etkinliğe Cenevre Şehir Belediyesi Başkanı Rémy Pagani, HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Sur Belediyesi Eşbaşkanı Fatma Şık’ın yanı sıra çok sayıda Kürdistanlı ve İsviçreli katıldı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri ve PKK bayrakları ile donatılan salonda devrim mücadelesinde hayatlarını kaybedenler anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan etkinlikte yapılan konuşmalarda 4 parça Kürdistan’da devam direnişe dikkat çekildi.

SAĞLAM: BİZ HER YERDE KÜRT’ÜZ

Gecede ilk olarak söz alan Cenevre Kürt Toplum Merkezi Salih Sağlam, Kürt halkının her zamankinden daha çok birlikte olmaya ihtiyacı olduğunu ifade ederek, Avrupa’da yaşayan Kürdistanlıların Kürdistan’da yürüyen mücadeleye desteğini daha büyütmesi gerektiğini söyledi.

PAGANİ: KÜRDİSTAN ÖZGÜR OLMALI

Sağlam’ın ardından söz alan Cenevre Şehir Belediyesi Başkanı Rémy Pagani, Kürtlerin gecesine katılmaktan ve onlara destek vermekten mutlu olduğunu dile getirerek konuşmasına başladı. Kürt halkının kendi kaderini tayin etme hakkının olduğunu ve buna destek verilmesi gerektiğini vurgulayan Pagani, “Kürtler ve Kürdistan özgür olmalıdır” dedi.

Belediye başkanı olduğu Cenevre’de yaşayan Kürtlerin kendi ülkelerinde devam eden mücadeleye destek vermesinin önemli olduğunu söyleyen Pagani, Cenevre Belediye Başkanı olarak Kürt halkının haklı ve meşru mücadelesinin hep yanında olacağını dile getirdi.

Türk devletinin HDP yönelik orta koyduğu faşizan uygulamaları da eleştiren Pagani, “Cenevre insan haklarının merkezidir. Biz bu duruşumuzla sizlerin yanında olacağız, bize güvenebilirsiniz” dedi.

SARIYILDIZ: HİÇBİR GÜÇ BİZİ MÜCADELEMİZDEN ALIKOYAMAZ

Pagani’nin ardından söz alan HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ise 4 parça Kürdistan’da devam eden direnişin önemine dikkat çekerek, Kürt halkının her yerde özgürlüğü için mücadele etmeye devam edeceğini dile getirdi. AKP ve MHP’nin faşizan uygulamalarına değinen Sarıyıldız, hiçbir gücün Kürtleri, özgürlük mücadelesinden geri koyamayacağı söyledi.

Yapılan konuşmaların ardından gece, sanatçılar Hozan Aydın, Seyda Perinçek, Mehmet Turna ve Baxtiyar’ın seslendirdiği ezgiler eşliğinde geç saatlere kadar çekilen halaylarla devam etti.