CDK-F Paris’te kongresini gerçekleştirdi

CDKF Kongresi’nde Türk devletinin KDP işbirliğiyle geliştirdiği soykırım saldırıları gündeme damgasını vururken, eşbaşkanlığa Xane Akdoğan ve Abdullah Ülmez seçildi.

Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F), kongresini gerçekleştirdi. Fransız Komünist Partisi’nin Genel Merkezi’nde yüzlerce delegenin katılımı ile yapılan kongre, eşbaşkanlar Necmettin Demiralp ve Netice Arslan'ın delegeleri selamlayan kısa açılış konuşması ve saygı duruşu ile başladı.

Kongreye delegelerin yanı sıra Fransız Komünist Partisi (PCF) Uluslararası İlişkiler Üyesi Pascal Torre,Sol Parti ve Irkçılığa Karşı Karşı Acil Yardım Derneği yöneticileri katılım sağladı.

KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç, Berivan Fırat ve Şirin Yılmaz'ın oluşturduğu divan seçiminin ardından kongreye katılım sağlayan Fransız dost kurum temsilcileri söz aldı.

Kürdistan ile ilgili gündemi yakından takip ettiklerini söyleyen PCF temsilcisi Pascal, “Sizin eylemlerinizi her defasında destekliyoruz. Yaşanan saldırılar katlanarak devam ederken Kürtler hep barışın adresi oldu. Parti olarak yanınızdayız" diyerek Erdoğan ve Barzani işbirliğini kınadı. 

Sol Parti ve Fransa Boyun Eğmeyenler Hareketi adına söz alan Jean Christophe Sellin, gerilla direnişini selamladı. Sellin, PKK, HDP ve Kürt halkı ile dayanışma içerisinde olduklarını belirtirken "Yoldaş Apo, Öcalan özgürleşmelidir" dedi. "Demokratik konfederalizm temelinde geliştirdiğiniz demokrasi talepleriniz bizimdir, onurlu bir barış ve özgürlük talepleriniz, Türkiye’de, Rojava’da ve Kürtlerin bulundukları her yerde, haklarınızın tanınması anlamında dayanışmamız devam edecek ” diyen Sellin’in konuşması salonda "Bijî Serok Apo" sloganı ile karşılandı. 

Fransa FEDA Koordinasyonu ise kongreye yazılı mesaj gönderdi. FEDA, kongreyi selamlarken kongre iradesinin zulme, sömürüye ve saldırılara yanıt bir irade olduğunu ifade etti.

Kongrenin siyasal gündem değerlendirmesi bölümünde Kürt siyasetçi Adem Uzun söz aldı. Uzun, Kürdistan'da Türk devleti ve Barzani işbirliğinde gelişen saldırıları hatırlatırken, söz konusu saldırıların tıpkı özgürlük hareketinin işaret ettiği periyotta başladığını ifade ederken, "Çünkü hareketimiz bütün bu gelişmelerin soykırımcı zihniyet ile geliştirilen işbirliğini görüyordu. Çünkü AKP yeniden seçilmeyeceğini anladığı günden itibaren yeniden soykırım politikasını katmerlendirdi" dedi.

Direnişin bütün sahalarda devam ettiğini ifade eden Uzun, kimilerinin KCK ve Barzani'ye mektup yazalım çatışma önermesinin bir hakikati unuttuğunu hatırlatırken "Bzim savaşımız Türk devleti ile KDP ile değil. Onlar bu savaşta işbirlikçi rolünü seçti" ifadesini kullandı. Kongre iradesini selamlayan Uzun, Avrupa'da gelişecek en ufak eylemin gerilla tarafından izlendiğini, bu nedenle eylemlerin önemli olduğunu vurguladı.

Uzun'un konuşmasının ardından yıllık çalışma raporu okundu. Rapor ve çalışmalar, derneklerin güncel durumu, eğitim, kadın, gençlik ve kültür çalışmalarına ilişkin delegelerin eleştirel ve özeleştiri temelindeki değerlendirmeleri işığında ele alınırken, ardından CDK-F'nin yönetimi seçildi.

Kongre sonucunda Xane Akdoğan ve Abdullah Ülmez eşbaşkanlık görevine oy birliği ile seçilirken, denetleme ve disiplin kurulu üyelerinin de delegeleri selamlamasının ardından kongre, "Bijî Serok Apo" sloganı ile bitti.