Binler ‘Bijî berxwedana Efrîne’ sloganlarıyla meydanlarda

Avrupa’da yaşayan Kürdistanlıların Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgal amaçlı düzenlediği saldırıları protesto etmeye devam ediyor.

Birçok merkezde bir araya gelen binlerce kişi, “Katil Erdoğan” sloganları ile eylem düzenliyor.

GRAZ

Avusturya’nın Graz kentinde Türk devletinin Efrîn’e yönelik düzenlediği işgal saldırıları protesto edildi. Tüdtirolerplatz’da bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları eylem yaptı.

Almanca bildirilerin dağıtıldığı eylemde yapılan konuşmalarda Efrîn’e sahip çıkılması gerektiği dile getirilerek, uluslararası kamuoyuna da Kürt halkı ile dayanışma çağrısı yapıldı.

Eylemde sık sık “Bijî Serok Apo”, “Bijî berxwedana Efrîne”, “Bijî YPG-YPJ” sloganları atıldı.

Perşembe günü saat 16’da aynı yerde tekrar bir mitingin yapılacağı da DKTM tarafından açıklandı.

VİYANA

Avusturya'nın başkenti Viyana'da Türk ordusunun Efrîn’e yönelik işgal saldırısını protesto için Dışişleri bakanlığı önünde dördüncü gününde devam etti.

“Sessizliğiniz ortaklığınızdır”, “Efrîn’deki insanlık suçuna ortak olmayın” yazılı döviz açan kitle, Türk devletinin işgal saldırılarına Avusturya devletinin karşı çıkması yönünde isteklerini sundu.

Viyana’da eylemler bugün de Birleşmiş Milletler (BM) önünde devam edecek.

TİROL

Avusturya’nın Tirol kentinde de Efrîn’e yönelik işgal saldırılarına dikkat çekmek amacıyla bilgilendirme çadırı açıldı. Cuma gününe kadar her gün saat 16.00-19.00 arasında Maria Therasa Caddesi’nde çadır açılacak.

BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’deki Tegel havalimanında Türk devletinin Efrîn’e yönelik saldırılarını protesto etmek amacıyla bir eylem düzenlendi.

Berlin’deki Kürt gençlerinin organize ettiği eylemde Efrîn halkının direnişine destek verildi. “Erdoğan’ı durdurun, Afrin’i savunun” pankartı açan gençler “Terörist Erdoğan/Terörist Türkiye” sloganları attı.

Berlin’in en büyük havalimanında gerçekleşen eyleme bir grup genç destek verdi. Havalimanındaki yolcuların da ilgi gösterdiği eylemde Efrîn ile dayanışma çağrısı yapıldı.

STUTTGART

Almanya’nın Stuttgart kentinde de 600 kişinin katıldığı bir yürüyüş düzenlendi. Kentin işlek caddelerinden geçen kitle Schlossplatz’a geldi. Burada ise bir miting düzenlendi. Bildirinin okunması ile devam eden mitingde, Die Linke’nin gençlik Stuttgart temsilcisi Sven Gonzo Fihtner bir konuşma yaptı.

Almanya siyasetinin endüstriye hizmet edip, insan haklarını hiçe saydığına vurgu yaparak, Dışişleri bakanı Siegmer Gabriel’i savaş politikasıyla kınadı.

Stuttgart Kurdistan Solidaritaet İnisiyatifi temsilcisi de “Rojava ve Efrîn’e yapılan saldırıları kınamak için bugün buradayız. Afrin ile dayanışmamızı burda dile getiriyoruz” dedi.

Ludwigsburg DKTM eşbaşkanı Lokman Hedil, Efrîn için her gün sokaklarda olacaklarını söyledi.

HAMBURG

Almanya’nın Hamburg kentinde de Kürdistanlıların kesintisiz eylemleri sürüyor. Her gün saat 17.00’da Hamburg parlamentosu önünde bir araya gelen kitle eyleme devam ediyor.

“Katil Erdoğan”, “Bebek katili Erdoğan”, “Terörist Türkiye”, “Almanya finanse ediyor, Türkiye vuruyor”, “Almanya Türkiye’ye silah satışını durdur” sloganları atan kitle, yasağa rağmen YPG ve YPJ bayraklarını taşıdı.

Mitingde bir konuşma yapan gazeteci Nick Brauns, Türk devleti ve çetelerinin Kobanê’de nasıl yenildiyse Efrîn’de de bozguna uğrayacağını söyledi.

Sol Parti Milletvekili Martin Dolzer, yazar ve insan hakları aktivisti Anja Flach, Şêx Sait Camisi İmamı, Kürdistan Komünist Partisi temsilcisi, İran Komünist Partisi temsilcisi de konuşma yaptı.

BONN

Almanya’nın Bonn kentinde de Efrîn’e yönelik saldırılar protesto edildi. 600 kişinin katıldığı eylem büyük postane önünde yapıldı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterlerinin taşındığı eylemde, “Hepimiz Efrîniz”, “Katil Erdoğan”, “Terörist Erdoğan” sloganları atıldı.

Bildirilerin okunduğu eylemde yapılan konuşmalarda, eylemlerin süreceği ve güçlü katılım çağrısı yapıldı.

OFFENBACH

Almanya'nın Offenbach de Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgal amaçlı düzenlediği saldırıları protesto etmek için bir miting düzenlendi.

"Yaşasın Efrîn direnişi" pankartların taşındığı eylemde kitle miting boyunca “Biji berxwedane Efrîne”, “Katil TC işbirlikçi Rusya”, “Biji berxwedane YPG, YPJ” sloganlarını attı. Eylemde bir konuşma yapan Kürt siyasetçi Serhat Agiri “Bizler nasıl ki Kobanê için her gün alanda eylem yaptıysak, Efrîn için de aynı şekilde alanlarda olmalıyız” dedi.

Eylem yarın Frankfurt’ta ABD konsolosluğu önünde yapılacak yürüyüş ve mitinge katılım çağrısı ile sona erdi.

LEVERKUSEN

Leverkusen'da Kürdistanlılar Leverkusen Dergahı önünde saat 17:30'da bir araya gelen kitle, kent merkezine bir yürüyüş düzenledi. Yaklaşık 500 kişinin katıldığı eylemde PYD temsilcisi ve MLDP’den Gottfried Schweitzer birer konuşma yaptı.

MÖNCHENGLADBACH

Almanya’nın Mönchengladbach kentinde de Kürdistanlılar ve dostları bir eylem düzenledi. Eyleme 300 kişinin katıldı.

GUMMERSBACH

Almanya’nın Gummersbach kentinde de Lindenplatz'ta bir miting yapıldı. Efrîn direnişine dikkat çekilen sloganların atıldığı eylemde kamuoyu da bilgilendirildi.

GREVENBROICH

Almanya’nın Grevenbroich kentinde de Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgal saldırıları düzenlenen eylemle protesto edildi.

PYD ve Sol Parti temsilcileri de mitingde birer konuşma yaptı.

LEIPZIG

Almanya’nın Leipzig kentinde de Türk devletinin Efrîn’e yönelik düzenlediği işgal saldırıları protesto edildi. “Biji berxwedana Efrîne” sloganlarının atıldığı eylemde Türk devletinin saldırıları protesto edildi.

KÖLN

Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgal saldırısı, Almanya’nın Köln kentinde Dom kilisesinin önünde yapılan bir eylemle protesto edildi.

Aralarında Kürt, Türkiyeli sol ve Alman kurumlarının temsilcilerinin de olduğu yüzlerce kişi, taşıdıkları dövizlerle Türk devletinin işgal saldırısını protesto ederek, uluslararası devletleri de kınadı. YPG, YPJ sembollerinin taşındığı gösteri de sık sık “Katil Erdoğan” sloganları atıldı. Burada yapılan konuşmalarda, Efrîn’e yapılan saldırı Erdoğan’ın Kürtlere karşı yapıldığına dikkat çekilerek, “Efrîn Suriye’nin en güvenilir bölgesi. Şimdiye kadar hiçbir çatışma yaşanmadı ve birçok halk birlikte yaşıyor. Erdoğan, bahanelerle Rojava’daki Kürtlerin kazanımlarını hedef alıyor. Maalesef bütün dünya da bunu destekliyor. Bugün Efrîn’e yapılan askeri saldırı da Almanya’ya ait tanklar kullanıyor. Almanya derhal buna karşı çıkmalı ve silah satışlarını durdurmalı. Efrîn halkıyla dayanışma içerisinde olmayız” denildi.

Dün akşam 17:00-19:00 arasında devam eden, eylemde sık sık Efrîn ile dayanışma sloganları atıldı. Benzer eylem bu akşam da aynı saatlerde yapılacağı belirtildi.

AACHEN

Almanya’nın Aachen kentinde yaşayan Kürdistanlılar, Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgal saldırıları protesto edildi.

Aachen Kürt Halk Evi önünde akşam saatlerinde bir araya gelen binlerce Kürdistanlı, taşıdıkları pankart ve dövizlerle Türk devletinin Efrîn’e yönelik saldırılarını protesto etti. Kürt Halk Evi’nden yürüyüş başlatan Kürdistanlılar kent merkezinde bulunan Elissenbrun’a kadar slogan ve halka dağıtılan bildirilerle yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş esnasında Türk faşistlerin provokasyonu sonucu çıkan arbede de bir faşist yaralanarak polis tarafından uzaklaştırıldı, bir yurtseverde gözaltına alındı.

Mitinge katliam Die Linke temsilcileri, HDP Milletvekili Tuğba Hezer, Aachen ve Düren kent meclis Eşbaşkanları birer konuşma yaptı. Eylemde sık sık “Bijî Berxwedana Efrîn” “Terörist Erdoğan” “Bijî YPG/YPJ” sloganları atıldı.

Eylem bir sonraki eylemlerde buluşmak için yapılan çağrılarla son bulundu.

DARMSTADT

Almanya’nın Darmstadt kentinde de protesto eylemi düzenlendi. Pazartesi gününden bu yana başlayan eylemler devam ediyor. Efrîn’e yönelik Türk devletinin işgal saldırıları bin kişinin katıldığı bir yürüyüş ve mitingle protesto edildi.

Eylemler önümüzdeki günlerde de Luisenplatz’da saat 16.00-19.00’a kadar devam edecek.

FREIBURG

Almanya’nın Freiburg kentinde de Efrîn nöbeti başlatıldı. Her gün saat 16.00’da belediye önünde düzenlenen eylemlerde çeşitli etkinliklerle Efrîn direnişine dikkat çekiliyor.

Bugünkü eyleme katılan iki yüz kişi, sık sık, “Biji berxwedana Efrîne", "Bi can, bi xwin, em ji terane Efrîn" ve "Biji Serok Apo" sloganları atıldı.

Frieburg’daki Efrîn nöbeti eylemleri şu şekilde:

Miting
24.01.2018
Saat 16.00
Yer: Rathausplatz Freiburg

Menschenkette (İnsan zinciri)
25.01.2918
Saat 16.00
Rathausplatz Freiburg

Miting
26.01.2018
Saat 16.00
Yer: Rathausplatz Freiburg

WUPPERTAL

Almanya’nın Wuppertal kentinde de Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgal saldırıları protesto edildi. City Arkaden önünde başlayan eyleme yüzlerce kişi katıldı. “Katil Erdoğan”, “Efrîn yalnız değildir”, “Yaşasın YPG/YPJ”, “Uyan Almanya hükümeti, TC’ye desteğini çek” sloganları ile yürüdü.

HANNOVER

Almanya’nın Hannover kentinde Kürdistanlılar ve dostları yine eylemdeydi. Binden fazla kişinin katıldığı eylemde bir konuşma yapan DKTM Eş Başkanı Ayfer Amara, Hannover’de faşistlerin saldırılarına rağmen, her gün eylemde olunacağını belirtti.

ULM

Almanya’nın Ulm kentinde de yüzlerce kişi Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgal saldırılarını protesto etti. Alman polisi eyleme saldırarak, 3 kişiyi gözaltına aldı. Eylemcilerin gözaltılara tepki göstermesi üzerine polis kitleye saldırdı.

MANNHEIM


Almanya'nın Mannheim kentinde Kürdistanlılar ve dostları Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgal amaçlı saldırılarını protesto etti. Bildirilerin okunup dağıtıldığı eylemde, katılımcı örgütler de mesajlarını sundu.

BASEL

İsviçre’nin Basel kentinde de Türk devletinin işgal saldırıları protesto edildi.

Basel İstasyonunda toplanan yüzlerce kişi Türk devletinin işgal saldırılarını protesto etti.

PYD, HDK Basel, Kürt Toplum Merkezi ve İsviçre Basta Partisi ve birçok örgüt ve kurumun katıldığı protesto eyleminde Türk devletinim saldırıları protesto edildi. “Türkische arme raus raus Efrîn”, “Türkische arme raus raus Rojava”, “Kinder mörder Erdogan”, “Türkei bombardiert die welt schaut zu” ve “Terrorist ist Türkei" sloganları atıldı ve alkışlarla eylem devam etti.

Basel’de eylemler kesintisiz bir şekilde sürecek.

NOTTINGHAM

Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgal saldırıları İngiltere’nin Nottingham kentinde Old Market Square’de düzenlenen eylem ile protesto edildi.

Eylemde İşçi Partisi temsilcisi Tim Cooper ve Devrimci Komünist Grup temsilcisi Annie Silvia da birer konuşma yaptı.

Temsilciler, İngiltere’nin Türkiye’ye silah satışını ve Theresa May’in diktatör Erdoğan’la görüşmesini kınayan konuşmalar yapıp, Türkiye’nin güçlerini bir an önce Efrîn’den çekmesi yönünde baskı oluşturulmasını istedi.

TORONTO

Kanada’nın Toronto kentinde de Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgal saldırıları protesto edildi. Yaklaşık 1000 kişinin katıldığı eylemde atılan sloganlarla Türk devletinin işgalci saldırılarına dikkat çekildi.

BORDEAUX

Fransa’nın Bordeaux kentinde de Kürdistanlılar ve dostları Efrîn için alanlardaydı. Sud-Ouest ve France3 kanalına sivil itaatsizlik eylemi düzenleyen kitle, yetkililerle görüştü ve Türk devletinin Efrîn’e saldırılarını teşhir eden dosyalar sundu.

Bordeaux’da 24 Ocak Çarşamba günü protesto yürüyüşü saat 14.00’da Place de la Bourse’ta başlayacak.

MARSİLYA

Fransa’nın Marsilya kentinde de Kürdistanlılar ve dostlarının eylemi sürüyor. Eylemciler Efrîn'de Türk devleti ve çetelerinin sivil katliama dikkat çekmek amacıyla çadır eylemi başlattı.

Çadırı her gün yüzlerce Kürdistanlı ziyaret ederken, günün değişik saatlerinde Fransız ve çevredeki turistlerin dikkatini çekebilmek için konuşmalar yapılıyor.

Bugünkü eylemde ise Kürdistanlılar yan yana dizilerek Efrîn'de Türk devletinin hava saldırısında yaşamını yitirenlerin fotoğraflarını taşıdı. Eylemciler sık sık “Terörist Türkiye, işbirlikçi Rusya” ve “Efrîn yalnız değil” sloganı attı.

Kış koşullarına rağmen çadırda sabahlayan Kürdistanlılar Türk devletinin Efrîn'e yönelik işgal girişimi devam ettiği sürece eylemin süreceği mesajını verdi.

Öte yandan Eylemin Tertip Komitesi Kürdistanlıları yarın saat 13:00'te Vieux-Port Meydanı'nda düzenlenecek oturma eylemine ve Cumartesi günü işi boykot ederek saat 14:00'te başlayacak yürüyüşe katılmaya çağırdı.

ATİNA

Yunanistan’ın başkenti Atina’da da Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgal saldırıları protesto edildi. Binlerce kişinin katıldığı yürüyüş Sintagma başladı. Türk konsolosluğuna kadar süren yürüyüşte “Efrîn”, “Diktatör Erdoğan'' yazılı dövizler taşındı.

"Bijî Serok Apo”, “Bijî berxwedana Efrîne” ve “Şehit namirin” sloganları eşliğinde Türk konsolosluğuna yürüyen saygı duruşunda bulundu.

Burada Navenda Çanda Kurdistan adına konuşma yapan Kürt siyasetçi Alan Serhat, “Erdoğan hükümeti içerde sıkıştığından dolayı faşist saldırılarla siyasi ve ekonomik gündemi değiştirmek istiyor” dedi.

YNK Atina Temsilcisi Rawa Babani, PYD’den Dr. İbrahim Muslim, eyleme katılan Yunanlılar adına da parlamenter Panagiotis Lafazanis, Yunanistan Kürt Kadın Meclisi adına da Bese Wan birer konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından kitle sloganlarla dağıldı.

EDINBURG

İskoçya’nın başkenti Edinburg’da da Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgal saldırıları protesto edildi. Yüzlerce kişinin katıldığı eylem Türk konsolosluğu önünde başladı ve Türk konsolosluğu önünde sona erdi.

Eylem 26 Ocak’ta yapılacak eyleme güçlü katılım çağrısı ile sona erdi.