Berlin ile Ankara arasında ‘Deniz Yücel’ gerilimi

Alman hükümeti, Türkiye’de tutuklu Die Welt muhabiri Deniz Yücel’in tutukluğunun iki ülke arasındaki ilişkilere zedelediğini söyledi.

Almanya’da sol muhalefetin tepkileri ardından bir açıklama yapan hükümet sözcüsü Steffen Seibert, Türkiye’de siyasi gerekçelerle tutuklu bulunan Alman vatandaşlarının serbest bırakılmasını istedi.

Seibert, "Federal hükümet gelecekte de tüm mevcut siyasi ve diplomatik kaynaklarıyla Deniz Yücel ve tabii ki diğer tüm tutuklu Almanların serbest bırakılması için çalışacaktır" dedi.

Yücel’in bir yıldır tutuklu olduğunu hatırlatan hükümet sözcüsü, "Bir iddianame ve uygun bir yargılama süreci olmaksızın geçen bu uzun tutukluluk elbette Almanya-Türkiye ilişkilerini zedeliyor" diye ekledi.

Hükümetin bu açıklaması Alman Sol Parti’nin (Die Linke), hükümeti Yücel için Ankara’ya baskıları arttırmaya çağırması ardından geldi. Sol Parti milletvekili Heike Hänsel, "Türkiye'nin rehine politikasına artık bir son vermesi için silah ihracatı ile vize işlemleri konusunda daha fazla baskı yapılması gerektiğini" söylemişti. Hansel, "Türkiye’nin rehine politikasına artık bir son vermesi için silah ihracatı ile vize işlemleri konusunda daha fazla baskı yapılması gerektiğini" vurgulamıştı.

Türkiye’de 15 Temmuz darbe girişiminden sonra en az 28 Alman vatandaşı tutuklandı, bunların 22’si serbest bırakıldı. Bazıları Alman hükümetinin gizli görüşmeleri sonucunda bırakıldı. Şeffaf bir şekilde işlemeyen bu süreçte Alman hükümetinin Türkiye ile ne tür pazarlıklar yaptığı bilinmiyor. Alman medyasına göre, geçen hafta bir kişinin daha serbest bırakılmasıyla birlikte Türkiye’de siyasi gerekçelerle tutulu bulunanların sayısı 6’ya düştü. Deniz Yücel bunlar arasında bulunuyor. Die Welt gazetesinin Türkiye muhabiri Deniz Yücel, 14 Şubat 2017’de gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı. Yaklaşık bir yıldır Silivri Cezaevi’nde tutuluyor. Hakkında henüz iddianame bile hazırlanmadı.