Berlin’de Türkçe dersler AKP’nin elinden alınıyor!

AKP iktidarının eğitim sisteminin devamı olarak Almanya’da Türk konsolosluklarının verdiği Türkçe derslere alternatif olarak Berlin eyaleti eğitim yönetimi Türk devletinden bağımsız olarak Türkçe dersler vermeye başladı.

Almanya’da Türkiye kökenli göçmen çocuklar için Türkçe dersi veren öğretmenlerin önemli bir kısmı Türkiye’den geliyor. ‘Konsolosluk öğretmeni’ denilen bu öğretmenler, Alman okullarında ders vermelerine karşın Alman Milli Eğitim Bakanlığı'na ve eyalet yönetimlerine denetimine tabi değil.

Hem öğretmenlerin Türkiye'den gönderilmesi hem de "Ne mutlu Türküm diyene", "Türkiye'de yaşayan herkes Türktür" gibi ırkçı ifadelerin yer aldığı müfredatı bir süredir Almanya'nın gündeminde. Ancak eleştirilere rağmen geçtiğimiz yıl eyaletlerin eğitim ve kültür bakanları Türk konsolosluklarının verdiği derslerin sürmesi yönünde karar almıştı.

Bakanların bu kararına karşı Berlin eyaleti eğitim yönetimi inisiyatifini kullanarak Türk konsolosluğunun verdiği Türkçe derslere alternatif bir eğitimi organize ediyor. Berlin Eğitim, Gençlik ve Aile Senatörlüğü dün başlayan 2017/ 2018 okul yılının ikinci döneminde Türkçe eğitimi kendisi verecek.

Pilot çalışma çerçevesinde 20 okulda ilkokul öğrencileri hafta 2 saat Türkçe ders alabilecek. Berlin eyaletinin eğitim yönetimi böylelikle Erdoğan rejiminin okullarda Türkiye kökenli göçmen çocuklara yönelik verdiği ırkçı eğitimin önüne geçmeye çalışacak.

Berlin'deki yaklaşık 100 okulda her hafta 2300 ilkokul öğrencisi seçmeli olarak Türkçe ders alıyor. Bu derslerin hepsi Erdoğan rejiminin gönderdiği özel öğretmenler ve Türk Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı müfredatla veriliyor.

‘DERSLERİ TÜRK HÜKÜMETİNİN ETKİSİNDEN ÇIKARTIYORUZ’

Bu çalışmayla Türkçe dersleri Erdoğan iktidarının elinde bulunan Türk konsolosluğunun inisiyatifinden çıkarttıklarını söyleyen Berlin eğitim senatörü Sandra Scheeres “Velilerden aldığımız şikayetler yüzünden böyle bir karar aldık. Şimdiye kadar Türkçe dersler yer yer milliyetçi, muhafazakar ve gerici şekilde veriliyordu” diye konuştu.

Türkçe derslerin eğitim bakanlığı tarafından organize edilmesinin göçmen kökenli ailelere de bir mesaj taşıdığını belirten senatör Scheeres “Bu kararımızla göçmenlerin geldikleri ülkenin kültürleri ve dillerinin burada da tanındığını anlamalarını istiyoruz” dedi.

Ancak Almanya'nın diğer eyaletleri Berlin eyaletinin alternatif Türkçe ders planından yoksullar. Şu ana kadar Berlin eyaleti dışında birkaç eyalet daha Türk konsolosluğunun hazırladığı Türkçe müfredatı gözden geçirmek için harekete geçmişti.

Son yıllarda Türkiye kökenli göçmen çocuk sayısının artması yüzünden Türkçe ders verilen okul sayısı artınca, öğretmen ihtiyacı sorunu da arttı. Almanya çapında bu şekilde Türk Milli Eğitim Bakanlığı'nın memuru olan yaklaşık 500 öğretmen 40 bin civarında çocuğa ders veriyor. Özellikle 15 Temmuz 2016 darbe girişi ardından Erdoğan rejiminin Diyanet adına çalışan imamlar gibi Almanya’ya gönderilen öğretmenleri de özel olarak seçtiği belirtilmişti.