Avrupa Seçim Koordinasyonu ilk toplantısını yaptı

Avrupa’daki seçim çalışmaları ‘Birlikte kazanacağız’ şiarı ile yürütülecek.

Avrupa Seçim Koordinasyonu, bugün Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir araya geldi. 24 Haziran seçimlerine ilişkin planlamanın yapıldığı toplantıda, “Birlikte kazanacağız” şiarı ile çalışmaların yürütülmesi kararlaştırıldı.

Avrupa’nın dört bir yanından çeşitli kurum ve örgüt temsilcilerinin katıldığı toplantı saygı duruşu ile başladı. Şimdiye kadar yürütülen çalışmalarda seçim çalışmalarının örgütlenmesi için planlamanın hazır olduğuna dikkat çekilen toplantıda, Alevilerden Süryanilere, Kürtlerden, Lazlara, kadınlardan LGBTİ’lere, demokrasi ve özgürlük talebi olan çok geniş kesimlere hitap edecek bir seçim propagandasına hazırlanıldığı vurgulandı.

Avrupa’da 26 ülkenin yanı sıra Kanada, Güney Afrika, Avustralya ve Japonya’da da seçim koordinasyonunun oluşturulmasının kararlaştırıldığı toplantıda HDP’lilerin müşahit olarak görev alması için de hazırlıklar yapıldığı kaydedildi. Ayrıca sosyal medya da kullanılarak, geniş kesimlere ulaşılması hedefleniyor.

Avrupa’daki seçim çalışmalarının “Birlikte başaracağız” şiarı ile düzenlenmesinin de kararlaştırıldığı toplantıda, toplumsal talepler de eklenerek, moral ve motivasyonun sağlanması hedefleniyor.

Seçmen kayıtlarının 12 Mayıs’a kadar tamamlanması gerektiğine de dikkat çekilen toplantıda genç seçmenlere ulaşmak gerektiği de belirtildi.

Toplantıda yapılan konuşmalarda ise şunlar belirtildi:

HDK Avrupa Eş sözcüsü Demir Çelik: 24 Haziran 2018 seçimlerinde HDP’yi desteklemek amacıyla Avrupa’da kurulan koordinasyon bugün ikinci toplantısını gerçekleştirdi. Avrupa ciddi potansiyeliyle 24 Haziran’a olabildiğince destek olmak istiyor. Halk iradesini sandığa yansıtmak istiyoruz. Bu halk iradesinin de sandıktan güvenli bir biçimde çıkmasını sağlamayı amaçlıyoruz… 9 Mayıs’ta da Köln’de çeşitli kurum ve örgütlerin katılımıyla bir deklarasyon yayınlayarak katkımızı kamuoyuna sunacağız.

KCDK-E Eş Başkanı Yüksel Koç: Seçmen kayıtları çok önemlidir. Hem eski seçmenlerin seçmen kaydını sorgulaması, hem de yeni seçmenlerin kayıtlarının yapılması ciddi önem taşıyor. Her kaybolan oy AKP’ye hizmet eder. Bir yanlış algıda siyasi sığınmacı ya da Avrupa’ya gelen akademisyen, siyasetçi, gazeteci, yazar başta olmak üzere birçok kesimin oy kullanma hakkı vardır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından atılmadığı sürece herkes, TC kimlik numarası taşıyan resmi belgesiyle oy kullanabilir. Evlilik cüzdanı, kimlik, pasaport vs. bu işlem için yeterlidir. Bu bir yurttaşlık görevidir. Ancak kayıt yaptırmaları gerekiyor

Aveg-Kon Eş Başkanı Birsel Ocak: Bugünkü toplantıda da gördük ki biz Avrupa’da güçlü bir seçim hazırlığı için gerekli olan tüm potansiyeli açığa çıkarmış durumdayız. Hazırız, iyi bir çalışma yürüteceğimize de başaracağımıza da inanıyoruz. Hep birlikte başaracağız sözünü de veriyoruz. Ancak çok önemli iki görevimiz var. İlki, 12 Mayıs akşamına kadar seçmen sorgulamalarını yapmak ve tek bir oyumuzu dahi kaybetmemeyi hedeflemeliyiz. Tek bir oyu dahi kaybetmemek için kızıl karıncalar gibi çalışmak zorundayız. İkinci görevimiz ise, her bir oyumuzun sandığa yansımasında ve sandıktan güvenle çıkması için çalışmalıyız.

SYKP Avrupa Es sözcüsü Duygu Yıldız: Seçimlerle birlikte şu an ortaya çıkan tabloda birbirine alternatifmiş gibi gösterilen ama temelde birbirinden farklı olmayan iki adet sağ ittifak ortaya çıkmıştır: Cumhur İttifakı denilen AKP-MHP ve diğeri CHP-İyi Parti-Saadet Partisi- DP ittifakı. Bunların ikisi de Türkiye’de özgürlük, demokrasi, eşitlik talebi olanlar için bir seçenek olamaz. Bunların dışında kalan, hakların, kadınların, Alevilerin, Çerkezlerin, Lazların, Kürtlerin, LGBTİ’lerin, farklı inanç gruplarından insanların, tüm ezilenlerin, özgürlük ve demokrasi talebi olanların ihtiyaçlarına karşılık olabilecek, Erdoğan ile birlikte kurumsallaştırılmaya çalışılan faşizmin karşısında tek ilerici güç HDP’dir.

Toplantıda seçim sürecinin 24 Haziran’da sona ermeyeceği, ikinci turun yapılacağı 8 Temmuz’a kadar aynı tempo ile çalışılmasının öneminin de altını çizdi.