Avrupa’da Kürtler Efrîn için meydanlarda

Türk devletinin Efrîn'e yönelik saldırıları 26'ncı gününü geride bırakırken, Efrîn'e destek mitingleri de sürüyor. Eylemlerde, Türk devletinin Efrîn'de işlediği insanlık suçlarına tepki gösterildi.

Almanya'nın Başkenti Berlin'de Alexander Platz'da Efrîn'le dayanışma amacıyla çadır eylemi bugün de devam etti.

Eylemde Kürtçe müzik ve marşlar eşliğinde yapılan konuşmalarda Türk devletinin Efrîn'de işlediği insanlık suçlara dikkat çekildi. Eylem yarın saat 12.00'da Almanya Başbakanlığı önünde Türk Başbakanı Binali Yıldırım'ın ziyaretine karşı yapılacak olan protesto mitingine katılım çağrısıyla sona erdi.

FREIBURG

Almanya'nın Freiburg kentinde bir grup savaş karşıtı genç, Leopard tanklarının navigasyon sistemini yapan firmanın önünde bir eylem gerçekleştirdi. Taşıdıkları maket tankı fabrikanın önüne getirip ateşe veren gençler Alman hükümeti ve işgalci Türk devletini protesto etti. Gençler, Kürt halkı ile dayanışma içinde olduklarını belirterek savaş karşıtı tüm kesimleri Kürt halkı ile dayanışmaya davet etti.

NÜRNBERG

İşgal saldırıları Nürnberg halk meclisi öncülüğünde Lorenz Kirche'de düzenlenen bir mitingle de protesto edildi. Kürdistanlı ve Türkiyeli sosyalist grupların yanı sıra Almanların da katıldığı mitingde Efrîn'de yaşanan savaşa ilişkin bildiriler dağıtıldı. Türk devletinin saldırılarında yaşamını yitiren sivillerin fotoğraflarının açıldığı eylemde, özellikle Alman silahlarının Kürt katliamında kullanılmasına tepki gösterildi.

DARMSTADT

Darmstadt kentinde yaşayan Kürdistanlılar, çağın direnişinin yaşandığı Efrîn'e destek amacıyla bir miting gerçekleştirdi. Darmstadt Luisenplatz meydanında saat 17:00'da başlayan mitingde sık sık, "Efrîn yalnız değildir", "Yaşasın YPG/YPJ", "Almanya hükümeti TC’ye desteğini çek" sloganlarının atıldı. Eylemde tertip komitesi adına yapılan açıklamada, herkesin Kobanê ruhu ile Efrîn direnişine sahip çıkması gerektiği belirtildi.

MONTPELLIER

Fransa'nın Montpellier kentinde Efrîn ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik uluslararası komplo yapılan bir mitingle kınandı. Montpellier’in Comedie meydanında bir araya gelen Kürdistanlılar ve Fransız dostlarıyla mitingde Efrîn işgaline dair çok sayıda bildiri dağıttı. Eylemde yapılan konuşmada Efrîn'in, Türk devleti ve desteklediği çetelerine mezar olacağı ve Erdoğan'ın asla amacına ulaşmayacağı belirtildi. Çağın direnişinin selamlandığı eylem sloganlar eşliğinde sona erdi.

VİYANA

Avusturya'nın Başkenti Viyana'da "1 milyon kadın dans ediyor" etkinliğinde Efrîn'de direnen YPJ'nin mesajı okundu. Saat 18.30'da Museumsquartier önünde toplanan, aralarında Avusturya Feminist Kadın hareketi ve Avesta Kürt kadın hareketi üyelerinin de bulunduğu kadınlar duvara "Devrim için dans et" yazısı yazdı. Eylem sırasında Efrîn'deki direnişi anlatan YPJ'nin mesajı da okundu.

SAARBRÜCKEN

Almanya'nın Saarbrücken kentinde saat 18.00'da Europa Galerinin önünde bir araya gelen yüzlerce Kürdistanlı, Efrîn'e yönelik saldırıları protesto etti. Mitingde Saarbrücken DKTM adına konuşan Zerdeshte Kal Efrîn direnişini selamlayarak, her onurlu Kürdün Efrîn direnişinin sesi olması gerektiğini vurguladı. PYD adına konuşan İsa Zara ise, Alman devletinin baskıcı ve yasakçı politikalarını kınadı. Efrîn'in insanlık için direndiğini söyleyen Zara, "Efrîn'de aynı zamanda bu direniş bütün insanlık içindir. Faşizm ve gericiliğe karşı verilen radikal demokrasi direnişidir" dedi. Eylem, "Biji serxwedana Efrînê" ve "Bijî Serok Apo" sloganları ile son buldu.