Avrupa’da Kürtler Öcalan ve Efrin için yürüdü

Avrupa’nın bir çok ülkesinde binlerce kişi Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve Efrîn için yürüdü.

İsveç'in Stockholm, Göteborg ve Skövde illerinde Cumartesi günü meydanlara çıkan binler kişi, Türk devletinin Efrîn'e yönelik saldırılarını ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik komployu protesto etti.

Eylemlerde konuşmalar yapan İsveçli ve Kürdistanlı parti ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, İsveç Hükümeti, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler'e Türk devleti ve yedeğindeki DAİŞ artığı çetelerin Efrin'e yönelik saldırılarının durdurulması için harekete geçmeleri çağrısında bulundu.

GÖTEBORG: Efrin'le dayanışmak amacıyla kurulan Kürdistanlı ve İsveçli örgütlerin yer aldığı komitenin çağrısı üzerine yapılan gösteri saat 13.00 sularında Götaplatsen Meydanı'nda başladı.

Kortejin en önünde “Efrîn yalnız değildir” pankartını taşıyan göstericiler, “Türk devleti Efrîn'den defol”, “Be Serok jiyan nabe”, “Bijî Serok Apo” ” Efrîn'e saldırıları durdurun”, ”Biji berxwedana Efrînê”, “Biji berxwedana YPG/YPJ” sloganlarını atarak il merkezindeki büyük meydana doğru yürüyüşe geçti.

Göteborg Rojava Komitesi adına konuşan Jakop Selander, YPG/YPJ'nin bölgede yaşayan halkları DAİŞ saldırısından korunduğu gibi çetelere büyük darbeler vurarak tüm insanlığa ve dünya barışına katkıda bulunduğunu hatırlattı.

Türk devletinin YPG/YPJ'e saldırarak Rojava'daki eşitlikçi ve adil sistemi hedef aldığına ve Kürtlerin kazanımlarını yok etmek istediğine dikkat çeken Selander, “Bugün YPG/YPJ ve Efrîn'e saldırılara sesiz kalan İsveç, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler Türk devletiyle suç ortaklığı yapıyor” dedi.

Selander, ezilen halklar ve devrimci güçlerin Türk devletinin saldırılarına karşı direnen YPG/YPJ ile dayanışma içinde olduklarına ve zafere ulaşılıncaya kadar dayanışmayı sürdüreceklerine vurgu yaptı.

SKÖVDE: Az sayıda Kürdistanlının yaşadığı Skövde kentinde de Türk devletinin saldırılarına öfke vardı. İl merkezinde bir araya gelen Kürdistanlılar, ellerinde Türk devletinin Efrîn'de katlettiği sivillerin resimleri ve YPG/YPJ bayraklarını taşıdı. Eylemde Sol Parti Skövde Şubesi adına yapılan konuşmada, Sol Parti lideri Jonas Sjöstedt'in konuyu İsveç Parlamentosu'nun gündemine getirdiği ve İsveç'ten saldırıların durdurulması için girişimde bulunmasını istediği hatırlatıldı.

Efrîn'de Türk devletinin saldırılarına karşı direnen halk ve gerilla güçleriyle dayanışma içinde olduklarını vurgulayan konuşmacı, tüm demokrat ve devrimci güçlere Türk devletinin saldırılarına karşı Efrîn halkının yanında yer almaları çağrısı yaptı. Sol Parti Skövde Şubesi, ayrıca yazılı bir açıklama yaparak Türk devletinin Efrîn'e saldırılarını kınadı.

DAİŞ çetelerini yenilgiye uğratan Kürt güçlerinin saldırıya uğradığı belirtilen açıklamada, Kürtlerin ve diğer azınlıkların kültürel ve siyasi haklarının güvence altına alındığı bağımsız Rojava'ya dayanışma içinde olduğu vurgulandı ve İsveç Hükümeti'ne Efrîn'e yönelik saldırıları kınaması çağrısı yapıldı.

NORVEÇ’İN ÜÇ KENTİNDE 15 ŞUBAT PROTESTOSU

Norveç’in üç kentinde 15 Şubat komplosunu protesto etmek ve Efrîn’e destek eylemleri yapıldı.

OSLO: Başkent Oslo’da tren istasyonu önünde toplanan kitle dış işleri binasına doğru yürüyüşe geçti. Kitle sık sık komplo karşıtı slogan attı ve Öcalan’a uygulanan tecridin kaldırılmasını istedi. Kürtler ve dostları aynı eylemde Türk devletinin Efrîn’deki işgal saldırılarını da kınadı. Eylemciler, uluslararası güçlerin Türk işgal saldırıları karşısındaki sessizliğine de tepki gösterdi.

LILE HAMMAR: Lile Hammar kentinde de aynı amaçla bir yürüyüş yapıldı. Kent merkezindeki yürüyüşte Efrîn’de katledilen sivillerin fotoğrafları taşındı. Öcalan’a yönelik komplo ve tecridin protesto edildiği eylemde Öcalan’ın özgürlüğü istendi.

TONSBERG: Norveç’in Tonsberg kentinde 300 dolayında kişi komployu ve Efrîn’e saldırıları kınadı. Kent merkezindeki meydanda yapılan eylemde uluslararası güçlere de işgale karşı harekete geçmeleri çağrısı yapıldı.

MARSİLYA: Fransa’nın Marsilya kentinde binlere kişi Öcalan ve Efrîn için yürüdü. Bu eylem, üç günlük bir uzun yürüyüşün ardından gerçekleşti. Uzun yürüyüşün bu yıl ikincisi düzenlenmişti. Öcalan’a özgürlük talebiyle Martigues şehrinde yürüyüşe geçen yüzlerce kişi, Cuma günü Marsilya’ya ulaşmıştı. Cumartesi günü de binlerce kişinin katıldığı bir yürüyüşle komplo ve Efrîn’e saldırılar protesto edildi. Yürüyüş Marsilya Demokratik Toplum Merkezi öncülüğünde yapıldı. Yürüyüş Vieux-Port meydanında bir mitingle son buldu.

ORLEANS: Fransa’nın Orleans kentinde Fransız sol örgütler, Kürt halkı ile dayanışmak amacıyla bir yürüyüş organize etti. Eylemde Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgal saldırıları kınanırken, Kürt halkı ile enternasyonalist dayanışma mesajları verildi.