AP’den döner yasağı talebine ret

Avrupa Birliği (AB) içerisinde döner etlerinde fosfat kullanımı nedeniyle geçici yasak talebine Avrupa Parlamentosu’ndan (AP) onay çıkmadı.

AP’ye bağlı Kamu Sağlığı ve Gıda Güvenliği Komisyonu tarafından sunulan bir tasarıda, 2018 yılındaki bilimsel kontrollerin sonucu açıklanana kadar dondurulmuş döner etlerine fosfat eklenmesinin yasaklanması istenmişti. Kararın Avrupa Gıda Güvenliği Ajansı (EFSA) tarafından 2018 sonunda yayınlanacak sonuçlara kadar geçerli olması talep edilmişti.

Bu da, neredeyse tümü fabrikalarda hazırlandıktan sonra dondurularak restoranlara satılan dönerlerin büyük oranda işlevsiz kalması anlamına gelecekti.

 YASAK TALEBİ KILPAYI REDDEDİLDİ

Ancak AP’de yapılan oylamada, yasak talebi sadece 3 oy farkıyla reddedildi. Tasarının geçmesi için 376 oy gerekirken, parlamenterlerin 373’ü ‘evet’ oyu kullandı. Böylelikle fosfat kullanımı 2018 sonuna kadar geçerli olacak.

AB’de uzun yıllardan bu yana gıda ürünlerinde fosfat kullanımı serbest. Bu madde çiğ etlerin hem yumuşamasını hem de birbirine yapışık kalmasını kolaylaştırmak için de kullanılırken, fosfatsız bilinen şiş döner üretimi neredeyse imkansız.

Ancak gıda ürünlerinde aşırı oranda fosfat kullanımının kalp, böbrek ve kan dolaşımında ağır tahribatlar yaptığı da araştırmalarda ortaya çıkmıştı.