Almanya Erdoğan’ın savaş propagandasına göz yumuyor!

Hafta sonu Türkiye’deki camiler gibi Almanya’da bulunan DİTİB camilerinde de Efrin’e yönelik başlatılan işgal harekatına destek verilmesi için Fetih Süresi’nin okunduğu ortaya çıktı.

Türk ordusunun Efrîn'e başlatılan işgal ve saldırı sonrası Türk Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş'ın Türkiye'deki tüm camilere Fetih Suresi'nin okunması talimatını göndermişti. Söz konusu talimatla camilerde Efrîn'in işgaline katılacak askerler için Fetih Suresi'nin okunmasını istenmişti.

Benzer bir talimatın Almanya’da 900’e yakın camisi bulunan ve Türk istihbaratının bir kurumu gibi çalışan DİTİB’e de gönderildiği ortaya çıktı. Türkiye’nin Berlin’deki Büyükelçiliği’nde görevli Din Hizmetleri Ataşesi Ahmet Fuat Çandır açıkça sosyal medya hesabı üzerinden camilerde “Zafer için askerlerimize dua edin” talimatı verdi.

Ancak bir süre Çandır paylaşımı silerken, benzer şekilde bazı kentlerdeki camii imamları ile din görevlileri ise “Elinizden geldiğince askerlerimiz için Fetih Süresi’ni okuyun” çağrıları yapmaya devam ediyorlar.

‘DUALAR BARIŞ İÇİN OLMALI’

Almanya’daki camilerde Erdoğan rejiminin savaş propagandası ile İslam üzerinden ırkçılık yapılmasına Alman politikacılar tepki gösterdi. Bunların başında, daha önce birçok kez DİTİB camilerindeki casusluk faaliyetlerinin araştırılması ve federal hükümetin DİTİB ile ilişkisini kesilmesi yönünde çağrı yapan Yeşiller Partisi Milletvekili Volker Beck geldi.

Der Spiegel dergisinin internet sitesine konuşan Beck “Allah’ın evlerinde savaş için değil, barış için dua edilmeli. Alman siyasetinin Türk devletine bu kadar alan açması inanılmaz bir durum” dedi. Benzer bir tepki başbakan Merkel’in partisi Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU) cephesinden de geldi.

Reuters haber ajansına konuşan CDU Grup Başkan Yardımcısı Stephan Harbarth ise “Başka bir ülkedeki siyasi veya askeri bir çatışmanın ülkemize ihraç edilmesini istemiyoruz” dedi. DİTİB’in camilerinde Fetih Süresi’nin okunmasına tepki gösteren Harbart “Almanya’daki camilerde Kürtler karşı savaş için dua edilmesi tuhaf bir durum. Böyle bir durum etnik gruplar arasındaki gerilimi artırır” şeklinde konuştu.

DİTİB’İN AJAN İMAMLARI AKLANMIŞTI

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’nin (DİTİB) Erdoğan rejiminin bir istihbarat kurumu gibi çalıştığı birçok kez belgeleriyle ispatlanmıştı. Türk devletinin Diyanet kurumunun imamı olan DİTİB üyesi din görevlileri, Erdoğan rejimi muhalifleri hakkında topladıkları bilgileri MİT'e gönderdikleriyle ayrıntılarıyla kamuoyuna yansımıştı.

Ancak buna rağmen 2017 yılı başında DİTİB üyesi bazı imamlar hakkında açılan soruşturmada hiç yol kat etmeyen federal savcılık, Aralık ayında dosyanın kapatıldığını bildirmişti. Soruşturma dosyası 19 DİTİB görevlisi hakkında yürütülüyordu.