Alman hukukçudan eylemcilere destek ziyareti

Alman hukukçu Heike Geisweid Berlin’de açlık grevi eylemini sürdüren Cemal Kobanê, Ömer Bağdur, Mele Mustafa Tuzak ve Şiyar Xelil’i ziyaret ederek destek mesajı verdi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle devam eden açlık grevi direnişinin Almanya ayağı Berlin’de Kürt aktivistler Cemal Kobanê, Ömer Bağdur, Mele Mustafa Tuzak ve Şiyar Xelil tarafından sürdürülüyor. NAV-DEM’in Berlin’deki lokalinde devam eden eyleme değişik kesimlerinden ziyaretler devam ediyor.

Son olarak eylemcileri ziyaret eden hukukçu Heike Geisweid, tecride karşı verilen direnişe herkesin sahip çıkması ve bu sesi duyması gerektiğini belirtti. Açlık grevi eylemcilerini ziyaret etmek için Bochum’dan Berlin’e gelen Alman avukat, uzun zamandan beri Kürt mültecilerin davalarıyla uğraştığını ve bu yüzden Kürtlerin hukuk mücadelesini yakından bildiğini söyledi.

Türkiye’de büyük bir hukuksuzluğun olduğunu belirten Geisweid devamla şöyle konuştu: “Bu hukuksuzluğa karşı büyük bir direniş söz konusudur. Açlık grevinde olan ve ölüm orucuna dönüştüren arkadaşları selamlıyorum. Türk devletinin tecrit uygulamasını ve Avrupa Birliği devletlerin ile medyanın çoğunluğunun bu hukuksuzluğa sessiz kalmalarını da kınıyorum.”

‘TECRİT İNSAN HAKLARI BEYANNAMESİNİN İHLALİDİR’

Türk devletinin İmralı’da Öcalan üzerinde uyguladığı tecridin insan hakları beyannamesine aykırı olduğuna dikkat çeken Alman hukukçu Geisweid “Türkiye’nin bu ihlaline CPT başta olmak üzere sessiz kalanlar kendi hukuklarına karşı da görevlerini yerine getirmedikleri görüldü” diye konuştu.

Başta Federal Alman Hükümeti ve AB ülkeleri olmak üzere uluslararası kamuoyunun Türkiye’nin bu hukuksuzluğuna karşı yürütülen direnişi gündeme almaları gerektiğini ifade eden hukukçu Geisweid son olarak şu çağrıyı yaptı: “İnsan olarak da ölümlere dur demeliyiz. Durum şu an da gördüğümüz gibi oldukça vahim, umarım en yakın zamanda tecrit son bulur.”

Sağlık durumları ciddi şekilde kötüleşen Cemal Kobanê, Ömer Bağdur, Mele Mustafa Tuzak ve Şiyar Xelil eylemlerini sürdürmekte kararlı. Tuzak’ın eylemi 125’inci güne, Xelil’in 112’inci güne, Kobanê ve Bağdur’un eylemi ise 109’uncu güne girmiş durumda.