AKP’nin çocuk asker rezaleti İsviçre’de de ortaya çıktı

AKP’nin Avrupa’da çocukları milliyetçi ve dinci propagandasına alet ettiği sözde tiyatro oyunlarının birinin daha İsviçre’de ve bizzat büyükelçilik desteğiyle düzenlendiği ortaya çıktı.

İsviçre’nin önde gelen gazetelerinden Blick tarafından yayınlanan görüntülerde, Thurgau kantonuna bağlı Uttwil şehrinde çocukların yine barbarca savaş sahnelerinde kullanıldığı görülüyor.

6 YAŞINDAKİ ÇOCUKLAR ‘TİYATRO’ OYUNUNDA BİRBİRLERİNİ ÖLDÜRÜYOR

Gazeteye göre, St Gallen’deki bir Türk aile birliği tarafından bir gösteri salonundaki ‘tiyatro gecesi’ 25 Mart’ta düzenlendi. Romanshorn adlı bir Türk okulunun yaşları 6 civarındaki öğrencilerinin oyuncu olarak kullanıldığı tiyatro rezaletinde, çocuklar savaş sahnelerini canlandırıyor.

Çocukların sözde Çanakkale Savaşı’ndan bir sahneyi canlandırdıkları oyunun hamiliğini Bern’deki Türk Büyükelçiliği’nin üstlendiğine dikkat çeken Blick gazetesi, ön sıralarda da Ankara’dan diplomatik misafirlerin olduğunu kaydetti. Gazetenin haberinde, yüzlerce yetişkinin çocukların kullanıldığı ırkçı propagandayı cep telefonlarıyla çektikleri ifade edildi.

‘YURT KÜLTÜRÜ VE DİLİ’ DERSİ DİYE ÇOCUKLARA SAVAŞ OYUNU OYNATIYORLAR

Blick gazetesinin dikkat çektiği bir diğer nokta ise, Erdoğan’ın milliyetçi propagandası için kullanılan çocukların sözde ders adı altında tiyatroda oynatılmış olmaları.

Gazeteye göre bu tiyatro oyunu ‘Yurt Kültürü ve Dili’ adı altındaki ders kapsamında düzenlenmiş. Böylesi vahşice bir propagandanın İsviçre’de yapılmış olmasına karşı yetkililerin sessiz kaldığı ifade edilen haberde, bu dersin zaten Ankara’dan gönderilen öğretmen ve müfredata göre verildiği bilgisi paylaşıldı.

Gazetenin görüştüğü St Gallen kantonundaki halk eğitiminden sorumlu yetkili Alexander Kummer ise, AKP’nin barbar tiyatro oyunu hakkında bilgilerinin olmadığını savundu. Ancak Kummer, Almanca kısaltması HSK olan ‘Yurt Kültürü ve Dili’ adlı dersin normalde dil dersine ek olarak verildiğini hatırlattı.

TÜRK YETKİLİ ‘İLERİ GİDİLDİĞİNİ’ KABUL ETTİ AMA OYUNU SAVUNDU

Konuya ilişkin Bern Büyükelçiliği’nin sorularını cevaplamadığına dikkat çeken Blick gazetesi, sadece büyükelçilik adına HSK adlı dersleri koordine eden Nazım Nacalkan’ın cevap verdiğini duyurdu.

Oyunda ‘biraz ileri gidildiğini’ kabul eden Nacalkan, çocukların ‘sadece tarihi bir olayı canlandırdıklarını’ söyleyerek akıllara ziyan bir açıklama yaptı.

Blick gazetesi muhabiri ise, bahsedilen tarihi olay olan Çanakkale Savaşı’nda yüz binin üzerinde insanın öldüğünü hatırlattı.

Gazeteye konuşan Türkiye uzmanı İsmail Küpeli de bu tür milliyetçi propagandalarda çocukların bilinçli olarak seçildiklerine işaret etti. Küpeli, “Çocuklar dahi ideolojik olarak eğitilip, hizaya getirilmek isteniyor” diye uyardı.

İDTV BİRÇOK DİĞER KANTONDA BENZERİ OYUNLAR DÜZENLEMİŞ

Türk okulunun AKP propagandası için bizzat büyükelçiliğin himayesinde düzenlediği ve çocukların kullanıldığı bu tür oyunların birçok başka kantonlarda da düzenlendiği bildiriliyor.

Blick’e göre, 18 Mart günü de İsviçre Türk Diyanet Vakfı (İDTV) benzeri bir oyun düzenlendi. Solothurn kantonundaki Biberist’te İDTV tarafından düzenelenen bir başka etkinlikte çocuk yaştakiler kullanılmıştı.

KÜRTLERE KARŞI SAVAŞLA BAĞ KURULUYOR

AKP propagandacılarının düzenlediği oyunlar için İsviçre eğitim sisteminin kullanılmasını sert dille eleştiren gazete haberinde, her ne kadar tarihi olaylar oynanmış olsa da günümüzle bağlantı kurulduğuna işaret edildi. Haberde, Türkiye’nin başta Efrin işgali olmak üzere Kürdistan’da Kürtlere karşı yürüttüğü savaşla bu tür oyunlarla paralellik kurulduğu belirtildi.

EĞİTİM OTORİTELERİ HAREKETE GEÇMELİ!

Basel kantonundan entegrasyon uzmanı Thomas Kessler de Erdoğan’ın kendi propagandası için herşeyi yapabileceğine değindi. Erdoğan’ın Türkiyelilerin İsviçre’ye entegrasyonuyla ilgilenmediğine değinen Kessler, “Tam aksine, istediği tek şey milliyetçi ve dinci bir mobilizasyonu istiyor” diye konuştu.

Kessler, İsviçre’deki kantonların yabancı kökenli öğrenciler için sunduğu HSK (Yurt Kültürü ve Dili) derslerinin ise normalde ‘köprü inşa etme’ amaçlı olduğunu ancak şimdilerde tam tersinin olduğunu vurguladı. Kessler, “bu dersler paralel toplumlar oluşturuyor. Tarih dersi propagandaya dönüşüyor” diye konuştu. Kessler, İsviçre’li eğitim otoritelerinin buna karşı harekete geçmesini de istedi.

Son olarak geçtiğimiz ay hem Almanya’da hem de Avusturya’da Diyanet’e bağlı DİTİB’in organizasyonlarında çocukların tiyatro adı altında savaş oyunlarında oynatıldıkları ortaya çıkmıştı. Her iki ülkedeki ajanlık faaliyetleri nedeniyle gündemde olan DİTİB ile İsviçre’deki milliyetçi-dinci propagandanın diğer ülkelerde de farklı biçimlerde yapıldığı biliniyor.