GÖRÜNTÜLÜ

İsviçre Newrozu'nda binler tek ses oldu: Önder Apo’ya özgürlük!

İsviçre Newrozu’nda bir araya gelen binler, 10 Ekim’de startı verilen Özgürlük hamlesini selamlayarak, Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa siyasi çözüm istedi.

İSVİÇRE NEWROZU

Sabahın erken saatlerinden itibaren İsviçre’nin bütün kentlerinden gelerek, Luzern’de buluşan binlerce insan, Newroz’u kutladı. “Öcalan’a özgürlük Kürt sorununa siyasi çözüm” şiarıyla Luzern Messe spor salonunda kutlanan Newroz’da, gün boyunca büyük bir coşku yaşandı.  Newroz’da buluşan binler, gün boyunca attıkları sloganlar ve taşıdıkları Öcalan’a özgürlük dövizleri ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük istedi.

Abdullah Öcalan ve PKK’nin kurucu kadrolarının posterlerinin yanı sıra PKK bayrakları ile donatılan salonda gün boyunca sık sık, “Bijî Newroz”, “Bijî Serok Apo” Önder Apo’ya özgürlük” sloganları atıldı.

Kutlamada ilk olarak İsviçre Demokratik Kürt Toplum Merkezleri Eşbaşkanları Hüseyin Mamaklı ve Selma Sürer söz aldı. Yaptıkları konuşmada Kürt halkının Newroz’unu kutlayan eşbaşkanlar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekerek, Abdullah Öcalan’a özgürlük talep ettiler.

Mamaklı ve Selma Sürer’in ardından Tevgera Ciwanên Şoreşger üyeleri “Öcalan’a özgürlük” sloganları eşliğinde düzenledikleri bir yürüyüşle salona girdi.

AYDAR’DAN IRAK’A SAVAŞ ORTAK OLMA ÇAĞRISI

Newroz’da KCK Yürütme Konseyi üyesi Zübeyir Aydar da söz aldı. Newroz’u kutlayarak konuşmasına başlayan Aydar, Türk devletinin Medya Savunma Alanlarına dönük hazırlığını yaptığı askeri soykırım saldırılarına değindi. Türk devleti ile Irak arasında yapılan görüşmeleri hatırlatan Aydar, Irak’a Türk devletinin soykırım savaşına ortak olmama çağrısı yaptı. Türk devletinin tek amacının PKK olmadığını, bir bütün olarak bölgeyi işgal etmek istediğini kaydeden Aydar, KDP’nin politikalarını da eleştirdi.

ÖCALAN’A ÖZGÜRLÜK SLOGANLARI YANKILANDI

10 Ekim’de stardı verilen “Öcalan’a özgürlük Kürt sorununa siyasi çözüm” hamlesinin önemini de hatırlatan Aydar, dünyada yayılan Önder Apo’ya özgürlük talebini kimsenin artık görmezden gelemeyeceğini söyledi. Aydar’ın konuşması esnasında salondaki binlerce kişi ellerindeki “Öcalan’a özgürlük” yazılı dövizleri kaldırarak, hep bir ağızdan Abdullah Öcalan’a özgürlük istedi.

KÜRT HALKININ DOSTLARI NEWROZ’DAYDI

Aydar’ın konuşmasının ardından İsviçre Sosyalist Parti Federal Parlamento Milletvekili Sara Wyss, Ticono Kanto Parlamenteri Dr. Beppe Savary Barioli, İsviçre Tamil Koordinasyonu Komitesi üyeleri ve Zürih Rojava Komitesi Üyesi Nicole Weiss birer konuşma yaptı. Newroz’da ayrıca Kürt Kadın Hareketi’nin mesajı okundu.  

SARA WYSS: SİYASİ TUTSAKLARA ÖZGÜRLÜK

İlk olarak söz alan Sosyalist Parti Federal Parlamento Milletvekili Sara Wyss, Newroz’u kutlayarak başladığı konuşmasında Kürt halkının özgürlük direnişini selamlayarak dayanışma mesajı verdi. Türkiye zindanlarındaki siyasi tutsakların durumuna dikkat çeken Parlamenter Wyss, “Dünyanın hiçbir yerinde insanlar düşüncelerinden kaynaklı mahkûm edilemez. Biz Sosyalist Parti olarak Kürt halkının özgürlük mücadelesinin hep yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz. Buradan Türkiye’deki bütün siyasi özgürlük talep ediyoruz. Ortak mücadeleyi hep birlikte daha da büyüteceğiz. Newroz’, özgürlüğe, barışa, birliğe vesile olsun” diye konuştu.

Parlamenter Wyss konuşmasını “Jin Jiyan Azadî” sloganı ile sonlandırdı.

DR. SAVARY: ÖCALAN’A ÖZGÜRLÜK ZAMANI GELMİŞTİR

Wyss’in ardından Ticono Kanto Parlamenteri Dr. Beppe Savary Barioli söz aldı. Konuşmasında Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecride dikkat çeken Savary Barioli, bu tecridin bir işkence olduğunu söyledi. “Öcalan’a özgürlük zamanı gelmiştir” diyen Savary Barioli, herkesi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü mücadele etmeye çağırdı.

Türk devletinin Rojava ve Medya savunma alanlarına dönük saldırılarını da hatırlatan Savary Barioli, “Erdoğan bir diktatör gibi Kürt halkının özgürlük mücadelesini ve kazanımlarını yok etmek istiyor. Ama başaramayacak. Erdoğan’ın ve Türk devletinin savaşına karşı her yerde mücadeleyi büyütmeli ve Rojava Devrimi’ni sahiplenmeliyiz” diye ekledi.

TAMİLLERDEN ORTAK MÜCADELE MESAJI

İsviçre Tamil Koordinasyonu Komitesi üyeleri adına yapılan konuşma da ise, Kürt ve Tamil halkının ortak kaderine dikkat çekilirken, ortak mücadele ve dayanışma mesajı verildi.

Yapılan konuşmaların ardından İsviçre Erbane Ekibi bir gösteri yaparken, salonu dolduran binler, Hozan Diyar, Semiyan Adar, Koma Rojhılat, Koma Med, Serhado, Kewê’nin sahne aldığı Newroz’u çektikleri halaylarla kutluyor.