İngiliz maden sendikası Öcalan’a özgürlük kampanyasına katılıyor

Milyonlarca çalışanı temsil eden sendikaların ardından Britanya’nın önde gelen maden sendikalarından Durham Miners Association da, Öcalan’a Özgürlük Kampanyası’na katılacaklarını duyurdu.

Büyük Britanya’da birçok sendika tarafından başlatılan Öcalan’a Özgürlük Kampanyası (Free Ocalan Campaign), yeni katılımlarla güçleniyor.

FESTİVAL ÖCALAN’A ADANACAK

Ülkenin önde gelen maden emekçileri sendikası Durham Miners Association Genel Başkanı Joe Winkworth ile Genel Sekreteri Alan Cummings konuya ilişkin bir açıklama yaptılar. Büyük Britanya’da 134 yıldır kesintisiz olarak düzenlenen Durham Miners Gala adlı festivalin bu yıl Öcalan’ın özgürlüğüne adanacağı duyuruldu. Bu festivale her yıl yüz binlerce kişi katılıyor.

Kampanyalarına ilişkin konuşan sendikanın genel sekreteri Alan Cummings, bir zamanlar Güney Afrika özgürlük hareketinin lideri Nelson Mandela için yürüttükleri çalışmanın şimdi Öcalan için yürütüleceğini vurguladı. Öcalan’ın da Mandela gibi esir alınarak bir adada tutulduğuna dikkat çeken  Cummings, Öcalan’ın özgürlüğünün kendileri ve sendikalar için önemli bir tema olacağının altını çizdi.

Sendikanın genel başkanlığını yürüten Joe Winkworth ise, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın en kısa sürede özgürlüğüne kavuşmasını dilediğinin altını çizdi.

MİLYONLARCA EMEKÇİYİ TEMSİL EDEN SENDİKALAR DESTEKLİYOR

19’uncu yüzyılda kurulan Durham Miners Association adlı sendikanın yanı sıra Büyük Britanya’da faaliyet gösteren ve milyonlarca çalışanı temsil eden sendikalar Öcalan’a Özgürlük Kampanyası’nı başlatmışlardı.

1,5 milyon üyeli Unite the Union ile 800 bin kadar üyesi bulunan GMB sendikaları tarafından geçtiğimiz yıl parlamentoda görkemli bir toplantıyla startı verilen kampanyaya şimdiye kadar İletişim Çalışanları Sendikası CWU, öğretmenler sendikalarından NEA-NUT ile GFTU, ASLEF, TSSA, FBU ile EIS gibi çok sayıda diğer sendika destek vermişti. Deniz taşımacılığında örgütlü olan RMT sendikası da bunlardandı.

Ayrıca 6 milyonu aşkın çalışanı temsil eden sendikaların üyesi olduğu Britanya Sendikalar Konfederasyonu (TUC), üye sendikaların çağrısına uyarak, geçtiğimiz yıl gerçekleşen kongresinde Öcalan’ın özgürlüğü için aktif çalışma kararı almıştı.