Yeryüzünün 1 yılda sunabildiğini 7 ayda tüketiyoruz

Dünya üzerinde bir yıl içerisinde üretilebilen doğal kaynaklar bu yıl da sadece 7 ay gibi bir sürede tüketilirken, 7,6 milyarın bugünkü yaşamını ekolojik denge bozulmadan sürdürebilmeleri için 1,7 kat daha büyük bir gezegene ihtiyaç var.

Global Footprint Network (Küresel Ayak İzi Ağı) adlı kuruluş tarafından her yıl Earth OverShoot Day (Dünya Limit Aşımı Günü) vesilesiyle yayınlanan verilere göre, özellikle gelişmiş ülkelerdeki aşırı tüketim nedeniyle doğal kaynaklar yetersiz kalıyor. Kimi ülkelerde normalin kat kat üstündeki aşırı tüketim nedeniyle dünya üzerinde bir yılda elde edilebilen kaynaklar bu yıl itibariyle 2 Ağustos’ta tükenmiş oluyor.

ORMANLAR, TARIM ALANLARI VE OKYANUSLAR YÜKÜ KALDIRAMIYOR

Tüketimin doğal kaynakların sunduğunun üzerinde olması nedeniyle artan üretim ise ekolojik dengenin zorlanmasına yol açıyor. Doğal kaynaklar kendisini yenileme imkanı dahi bulamadan insanlığın ihtiyaçları için kullanılıyor.

Limit aşım günü, ormanların ve okyanusların üretimden dolayı ortaya çıkan sera etkili gazları emme kapasitelerini temel alarak hesaplanırken, bu da, ormanlar ve okyanusların geride kalan 5 aylık sürede salınacak gazları emme olanağının olmadığı anlamına geliyor. Bunun sonucu olarak ormanlar ve tarımsal alanlar daha hızlı bir şekilde aşınmaya maruz kalırken, okyanuslarda ise ciddi bir asitlenme ve kirlenme söz konusu.

TÜKETİM ARTTIKÇA ATMOSFER KİRLENİYOR

Aşırı tüketimi karşılamak için üretimin artmasıyla birlikte doğanın hazmedebileceğinden fazla sera etkili gazlar salınıyor. Bunların başında karbondioksit (CO2) gelirken, absorbe edilemeyen bu gazlar atmosfere salınıyor ve bunun sonucu olarak da küresel ısınma artıyor.

  Global Footprint Network’e göre, kaynakların aşırı tüketiminin sonucu olarak dünyadaki ekolojik dengede açık oluşuyor. Tabii bunun sonucu olarak da ormanlık alanların yok edilmesi, toprakların erozyonu, biyo çeşitliliğin azalması ve atmosferde aşırı CO2 birikmesi meydana geliyor.

1986 yılından bu yana yapılan ölçümler sayesinde yeryüzündeki kaynakların yılın hangi dönemine kadar ekolojik dengenin korunacak şekilde bir düzeyde olduğu anlaşılıyor. Buna göre, doğal kaynaklar her yıl daha erken tarihte tükenirken, insanlığın ihtiyacını karşılamak için daha fazla üretiliyor.

1987’DE LİMİT AŞIM GÜNÜ 19 ARALIK’TI

Global Limit Aşımı Günü 1987 yılında 19 Aralık olarak belirlenirken, o dönemde bu sonuç insanlığın sadece çok az bir tasarruf yapmasıyla gezegenin yeterli olacağını gösteriyordu. Ancak tüketimin artmasıyla birlikte bu tarih her yıl biraz daha geriye gitti. 2014’te 19 Ağustos’a kadar gerileyen limit aşımı günü, geçtiğimiz yıl 9 Ağustos olarak belirlenmişti.

HERKES AVUSTRALYALILAR GİBİ YAŞASA 5 GEZEGEN GEREKECEK

İnsanlığın tüketiminin karşılanabilmesi için yeryüzünün sunduğunun daha fazlasının üretilmesine özellikle gelişmiş ülkelerin aşırı tüketimi yol açıyor.

Tüm insanlığın Avustralya’daki gibi yaşaması halinde mevcut gezegenin 5,2 katı büyüklüğünde bir alana ihtiyaç duyulacaktı. Amerika Birleşik Devletleri temel alındığında 5 gezegen büyüklüğünde, Güney Kore ve Rusya baz alındığında ise en az 3,4 gezegene ihtiyaç var.

Yeryüzünün sunduğundan daha fazlasını tüketen diğer ülkeler ise Almanya, İsviçre, Fransa, Britanya, Japona ve İtalya. Bu ülkelerin aynı zamanda dünyanın önde gelen gelişmiş ülkeleri olmaları dikkat çekiyor.

LÜKSEMBURG’DA 17 ŞUBAT’TAN İTİBAREN DOĞAYA BORÇLANILIYOR

Ülkeler bazında limit aşımı gününün 2 Ağustos’un çok daha gerisinde olanlar da mevcut. Lüksemburg’da bu tarih 17 Şubat olarak belirlenirken, ABD’de 13 Mart, Fransa’da 3 Mayıs ve Çin’de 23 Haziran’da limit aşılmış oluyor.

Global Footprint Network’ün çalışmasına göre, ekolojik dengeyi bozmadan insanlığın yaşamının sürdürülebilmesi mümkün. Bunun için ise birçok global çaplı önlemin alınması gerekiyor.

SERA ETKİLİ GAZLAR EN ÖNEMLİ FAKTÖR

Bunlar arasında ise dünyanın ekolojik ayak izindeki payı yüzde 60 civarında olan sera etkili gazların azaltılması en başta geliyor. Petrol, doğalgaz ve kömürden çıkılarak yenilenebilir enerjilere geçilmesi halinde dünya limit aşım günü 89 gün kadar ileriye alınabilecek.

Yine özellikle gelişmiş ülkelerde ciddi bir sorun olarak duran çöp gıdaların azaltılması öneriliyor. Eğer dünya üzerinde çöpe atılan gıdalar yarı yarıya azaltılırsa, limit aşım günü 11 gün ileriye alınabilecek. Özel araçlar yerine temiz enerjilerle çalışan toplu taşıma araçlarının tercih edilmesi ise bu tarihi 10 gün ileri atıyor.

KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİ 30 GÜN KAZANDIRACAK

Global Footprint Network’e göre, 7,6 milyar olan dünya nüfusunun artış hızının sınırlandırılması sayesinde sürdürülebilir bir kalkınma mümkün olacak. Bunun için ise öncelikle kadın-erkek eşitliğinin sağlanması ve doğrudan sonucu olarak da kadın başına düşen doğum sayısının azaltılması gerekiyor. Kadın-erkek eşitliğinin sağlanmasının limit aşım gününü 30 gün kadar geciktireceği hesaplanıyor.