Savaşlar ve doğal afetler milyonlarca kişiyi iç göçe zorladı

IDMC adlı kuruluş tarafından yayınlanan son verilere göre, dünya genelinde bu yılın ilk 6 ayında 9,1 milyon kişi kendi ülkesinde mülteci konumuna düşerken, özellikle savaşlar nedeniyle göçte artış söz konusu.

İç Göç Denetleme Merkezi (IDMC) raporuna göre savaşlar, çatışmalar, şiddet olayları ve doğal afetler nedeniyle yaşadıkları alanları terk edenlerin sayısı artmaya devam ediyor. Kendi ülkesinde mülteci konumuna düşenlerin 4,6 milyon kadarı 29 ülkedeki iç savaşlar nedeniyle göç yollarına düşmek zorunda kaldı.

Toplam 76 ülkede meydana gelen doğal felaketler nedeniyle ülkesi içinde göçmen konumuna düşenlerin sayısı ise 4,5 milyon.

KONGO, IRAK VE SURİYE İLK SIRALARDA

Savaş ve çatışmalar nedeniyle iç göçe maruz kalanların yüzde 46’sı Sahraaltı Afrikası ülkelerinden iken, bu kişilerin 997 bin kadarı Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki iç savaştan kaçanlardı.

Bu yıl içinde evlerini terk ederek ülkesinin başka bir bölgesine sığınanların 922 bini Irak, 692 bini Suriye vatandaşıydı.

Geçtiğimiz yıl sonu itibariyle iç göç mağduru olan bireylerin sayısı 40 milyonun üzerinde olarak tahmin edilmişti.

Doğal afetler nedeniyle ülkesi içinde göç yollarına düşenlerin en fazla olduğu ülke ise 858 bin kişiyle Çin Halk Cumhuriyeti oldu. Bangladeş, Birmanya ve Hindistan’da ise Mora tropik kasırgası nedeniyle 851 bin kişi evlerini terketti.

SAVAŞ VE ÇATIŞMALAR NEDENİYLE GÖÇTE CİDDİ ARTIŞ

Savaşlar ve çatışmalar nedeniyle ülkesi içinde göçe zorlanan bireylerin sayısı 2016 yılına oranla oldukça yüksek gerçekleşti. 2016 yılının tamamında savaşlar nedeniyle iç göç yollarına düşenlerin sayısı 6,9 milyon olarak kaydedilmişti.

DOĞAL AFET NEDENLİ İÇ GÖÇ ÖNEMLİ ORANDA AZALDI

Buna karşın doğal afetler nedeniyle yaşanan iç göçlerde bu yıl büyük bir düşüş yaşandığı görülüyor. 2016 yılı toplamında 24,2 milyon kişi doğal afetler nedeniyle ülkesi içindeki başka bir bölgeye sığınmıştı.

Salı günü Refugees International adlı kuruluş tarafından yayınlanan bir diğer raporda ise, özellikle Somali’de kuraklık nedeniyle yaşanan göçlere dikkat çekilmişti. Somali’de açlık tehlikesi nedeniyle 800 bin kişi köylerden büyük kentlere sığınmıştı.