Okyanuslarda tüketimin 100 katı kadar akuakültür yapılabilir

Nature Ecology & Evolution adlı bilimsel dergide yayınlanan bir makaleyle duyurulan araştırmada, deniz ve okyanuslardaki çok küçük bir alandaki balık ve diğer deniz ürünlerinin üretiminin beslenme sorununa çözüm olabileceği tespitine yer verildi.

Amerikan ve Çinli araştırmacıların katıldığı çalışma, Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’deki Kaliforniya Üniversitesi’nden Rebecca Gentryde tarafından yönetildi.

AKUAKÜLTÜR İÇİN UYGUN ALAN 13 MİLYON KİLOMETREKAREYİ BULUYOR

Araştırmaya göre, dünya üzerindeki okyanuslardan en az 11,4 milyon kilometrekarelik kısmında balık yetiştiriciliği yapılabilmesi mümkün. Yine 1,5 milyon kilometrekarelik alanın ise kabuklu deniz hayvanı yetiştiriciliği için kullanılabileceğinin altı çiziliyor.

Araştırmada yer alan uzmanlar, akuakültür için uygun olan alanları tespit ederken deniz taşımacılığı, petrol üretimi gibi aktivitelerin yapıldığı alanların yanı sıra çok derin veya fon ve florası için koruma altında olan bölgeleri elediler.

MİCHİGAN GÖLÜ KADAR ALANDA DÜNYANIN MEVCUT TÜKETİMİ KADAR YETİŞTİRİLEBİLİR

Araştırmada akuakültür amaçlı olarak 120 balık çeşidiyle 60 kadar kabuklu türünün çoğalma oranları, yaşamaları için gerekli olan sıcaklıklar ile oksijen düzeyi incelendi.

Uzmanlar, tüm dünyada avlanan 100 milyon tonu aşkın balığın ABD’nin kuzeyindeki Michigan Gölü kadar bir alanda yetiştirilebileceğine de vurgu yaptılar. Michigan Gölü’nün yüzölçümü ise sadece 57 bin kilometrekare.

BUGÜNKÜ TÜKETİMİN 100 KATI KADAR ÜRETİLEBİLECEK

Okyanuslarda bulunan 13 milyon kilometrekarelik bu alanların akuakültür için kullanımı halinde bugün tüm dünyada tüketilen su ürünlerinin 100 katı kadar ürün elde edilebileceği belirtiliyor.

Araştırmanın yayınlandığı makalede ayrıca dünyanın birçok ülkesinin kıyılarında balık ve kabuklu üretimi için uygun alanlar olduğu hatırlatılırken, bunun da birçok ülkenin kendi tüketim ihtiyacını karşılayabileceğinin altı çizildi.

‘SOSYAL, EKONOMİK VE ÇEVRESEL FAKTÖRLER DİKKATE ALINMALI’

Ancak araştırmada dünya deniz ve okyanuslarındaki balık ve kabuklu yetiştiriciliği için uygun alanların dikkatle seçilmesinin önemine işaret edildi.

Dünyada tüketilen balıkların yarısının akuakültür yöntemiyle elde edildiği belirtilen araştırmada, okyanusların bu amaçla kullanımı için sosyal, ekonomik ve hatta çevresel faktörlerin dikkate alınması gerektiği dile getirildi.