Küresel ısınma tüm bulaşıcı hastalıklardan daha fazla öldürecek

Yapılan bir araştırmaya göre, küresel ısınmanın önlenmemesi halinde tüm dünyada bilinen tüm bulaşıcı hastalıklardan daha fazla sıcaklıklara bağlı ölümler yaşanacak.

ABD’de çalışmalarını yürüten ve farklı üniversiteler ile araştırma kuruluşlarının katkı sunduğu Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu (NBER) tarafından yapılan bir çalışma, küresel ısınmanın neden olacağı ölümlerin boyutlarına dikkat çekiyor.

The Guardian tarafından alıntılan araştırmaya göre, küresel ısınmaya neden olan sera etkili gaz emisyonlarının sınırlandırılmamasının etkileri sağlık açısından oldukça ağır olacak. Buna göre, dünyada var olan tüm bulaşıcı hastalıklardan daha fazlası küresel ısınmadan dolayı yaşanacak. Araştırmada, küresel ısınma kaynaklı ölümlerin özellikle yoksul ülke ve bölgelerde daha fazla olacağı vurgulandı.

TÜM BULAŞICI HASTALIKLARDAN DAHA FAZLA ÖLDÜRECEK

Araştırmaya göre, sıcaklıklar nedeniyle 21’inci yüzyıl sonuna doğru yaşanacak ölümler her 100 bin kişide 73 kişi kadar artacak. Bu ise HIV, sıtma, deng virüsü veya sarıhummanın da aralarında olduğu tüm bulaşıcı hastalıkların neden olduğu ölümlere yakın bir oran demek.

Araştırmada yer alan ve The Guardian gazetesine konuşan çevre ekonomisti Amir Jina, günümüzde bile çok sayıda yaşlı bireyin sıcaklıkların endirekt etkileri nedeniyle yaşamlarını yitirdiğine dikkat çekti.

Söz konusu araştırmada dünya ülkelerine ait geniş kapsamlı veriler irdelenirken, sıcaklıkların neden olduğu direkt ölümler ile kalp krizi gibi endirekt ölüm nedenleri de incelendi.