Heyva Sor: Kurban yardımlarımızı halkımıza gönderelim

Heyva Sor a Kurdistanê Başkanı Dr. Rojvan Bilgin, Türk devletinin yakıp yıktığı alanlardaki halkın yalnız bırakılmaması gerektiğini vurgulayarak, "Kurban Bayramı münasebetiyle yardımlarımızı mağdur halkımıza göndermeliyiz” çağrısında bulundu.

Kurban Bayramı’na günler kalırken Heyva Sor a Kurdistanê başlattığı kurban yardımlarını toplama çalışmalarını hızlandırdı. Bu çalışmayı dünyanın 15 ülkesinde yüzlerce kişi ile yürüten yardım kuruluşunun amacı; AKP ve Türk devleti tarafından yıkılan Gever, Sûr, Cizîr, Silopî, Hezex gibi yerlerde mağdur olan insanlara yardım etmek.

Heyva Sor a Kurdistanê Başkanı Dr. Rojvan Bilgin, kuruluş olarak 24 yıldır başta Kürt halkı olmak üzere dünyanın birçok yerine yardımlarda bulunduklarını, şimdi ise AKP ve Türk devletinin Kuzey Kürdistan’da evlerini yıkarak mağdur ettiği insanlara yardım için çabaladıklarını söyledi. Dr. Bilgin, bu yıl Kurban Bayramı yardımlarını da yine mağdur olan insanlara göndereceklerini belirterek, Kürt halkına ve dostlarına dayanışma çağrısında bulundu.

NE TÜR YARDIMLAR YAPILIYOR?

Heyva Sor a Kurdistanê'nin ne zaman kurulduğu ve nerelerde faaliyetlerinin olduğuna ilişkin Bilgin, şunları söyledi:

"Heyva Sor a Kurdistanê, Kürdistan'daki savaştan dolayı kendi topraklarını terk etmek zorunda bırakılan savaş mağdurları tarafından 1993 yılında, Almanya'da kuruldu. Amaç ise, Türk devleti tarafından mağdur edilen insanlara yardım etmek.

Heyva Sor a Kurdistanê, birçok ülkedeki yardım kurumlarıyla beraber ortak proje temelinde çalışıyor. Buralarda toplanan yardımları genel olarak Kürdistan'daki mağdur ve ihtiyaç sahibi insanlara ulaştırıyoruz. Yine doğal afet ve benzeri acil durumlarda başka ülkelere de yardım gönderiyoruz.

Heyva Sor a Kurdistanê kurulduğu tarihten bugüne kadar yardım gönderdiği asıl alan Kurdistan'dır. Acil durumlarda başka ülkelere de yardım gönderdi. Haiti depremi, Japonya depremi, Yunanistan’daki mülteci kamplarına yaptığımız yapılan yardımlar da bunlardan bazıları."

PROJELER

Bilgin, projelerinden de şöyle bahsetti:

"1- Acil Yardım Projesi: Bu proje savaş, doğal afetler, salgın hastalıklar vb. olağanüstü durumlardan etkilenen yardıma muhtaç insanlara acil yardım ulaştırma için yürütülen bir projedir. Bu proje çerçevesinde yakın tarihten örnekler verecek olursak Mexmur kampı, Wan depremi, Şengal, Kobanê ve Yine Rojava'nın tamamı, Kobanê savaşı nedeniyle Kuzeye gelmiş halka, Güney Kürdistan’daki göçmen kampları, Kuzey Kürdistan’da gelmek zorunda kalmış Ezdiler, son 2 yılda Türk devletinin yıkıma uğrattığı Cizîr, Sûr, Silopî, Nisêbîn, Gever, Ferqîn, Hezex, Şirnex vb. yerlerdeki mağdur halkımıza önemli yardımlar ulaştırdık.

2- Kardeş Aile Projesi: Bu Projenin amacı bakacak kimsesi olmayan, yardıma muhtaç durumdaki aileler ile yardım etmek isteyen aileler arasında ilişki geliştirmek, birbirleriyle tanıştırmak ve kardeşlik hukuku çerçevesinde yardım yapılmasını sağlamaktır.

Bu proje ile Kürdistan’daki yoksul, hasta ve savaş mağduru aileler ve yetim çocuklara destek olmaktayız. Proje kapsamında yardım edecek ailenin maddi desteğinin yanında insani ilişkiler geliştirmesi hedeflenmektedir.

Bu proje çerçevesinde 2016 yılı Şubat ayından bugüne kadar Kuzey Kürdistan’dan 4975 mağdur ailemiz yardım almıştır.

3- Yetim ve Bakıma Muhtaç çocuklara yardım projesi: Kürdistan’daki savaşta en çok zarar gören ve olumsuz ekilenlerin başında çocuklar gelmektedir. Savaştan nedeniyle yetim kalan, zarar gören ve bakıma muhtaç hale gelen çocuklara yardım etmek ve eğitim desteği sunmak Heyva Sor a Kurdistanê’nin en temel projelerinden biridir. Bu proje çerçevesinde Kuzey Kürdistan'da 250, Güney Kürdistan'da 150 aile, yetim ve bakıma muhtaç çocuklar için düzenli yardım almaktadır.

4- Sağlık Projesi: Bu projenin amacı, Kürdistan’da ihtiyaç sahibi insanlara ve savaş mağdurlarına sağlık alanında yardım etmektir. Bu proje çerçevesinde hastane inşa etmek, sağlık merkezi kurmak, sağlık cihazları, ilaç, ambulans vb. sağlık alanındaki tedarikleri sağlamak ve yine acil durumdaki muhtaç insanların tedavi giderlerini üstlenmek gibi faaliyetler yürütmekteyiz.

5- Hasta tutsaklarla dayanışma projesi: Bu projenin amacı cezaevindeki ağır hasta tutsakların tedavisi ve diğer ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik yardım etmektir.

Heyva Sor a Kurdistanê, bu temelde Türk devletinin zindanlarda ağır şartlar altında bırakılan ve tedavi imkanları kısıtlanan hasta tutsaklara düzenli yardım göndermektedir.

6- Kürdistan ve Türkiye’deki Barış Anneleri İnisiyatifine yardım Projesi: Kürdistan ve Türkiye’de yaşanan savaşın ve yıkımların son bulması için yıllardır barış çalışması yürüten Barış Anneleri İnisiyatifi’ne çalışmalarına destek amaçlı yardım gönderilmektedir.

7- Fitre, Zekat ve Kurban yardımlarını ihtiyaç sahiplerine ulaştırma Projesi: Bu proje çerçevesinde fitre zekat ve kurban bağışları ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmaktadır."

KURBAN BAYRAMI FAALİYETLERİ

Kurban Bayramı dolayısıyla yaptıkları faaliyetlere de dikkat çeken Bilgin, şöyle dedi:

"Kurban yardımı faaliyetimiz uzun yıllardır vardır. Kuzey Kürdistan'da Türk devletinin yaptığı yıkım adeta viraneye çevirdiği yerlerdeki halkın mağduriyetini göz önünde bulundurarak son 2 yıldır kurban yardımlarını Kuzey Kürdistan'ın Cizîr, Sûr, Silopî, Nisêbîn, Gever, Ferqîn, Hezex, Şirnex gibi yerlerde dağıtmaktayız. Geçen yıl 540.000 Euro tutarında 3000 kurbanlık alınarak bu alanlardaki halkımıza dağıtılmıştır. Daha önceki yıllar Rojava ve Şengal'de kurban yardımları dağıtılmıştı.

Bu sene kurban yardımı Sûr, Cizîr, Şirnex, Nisêbîn, Gever, Silopî, Hezex, gibi mağdur insanlara ulaştırılacaktır. Şu an çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor. İnsanlarımız duyarlı ama yetmiyor. Daha çok katılım olması gerekiyor. Bu yıl da geçen yıl kadar kurban yardımı yapmayı hedefliyoruz. Yürüttüğümüz kurban kampanyasıyla ilgili olarak; Kurban bedeli bu sene 150 Euro olarak belirlenmiştir. Kurban kampanyasını yukarıda isimlerini yazdığımız yardım kurumlarıyla birlikte yürütmekteyiz. Bu kampanyaya katılmak isteyenler bir çok yoldan bu yardımı kurumumuza ulaştırabilirler."

YARDIMLARI ULAŞTIRMKA İÇİN

Bilgin, yardımların kendilerine ulaştırılması için şu yolları aktardı:

"1- Kurumlarımızın banka hesabına direk havale yoluyla kurban yardımı gönderilebilir. Kurum hesaplarımız www.heyvasor.com adresinden, televizyon reklamlarımızdan veya kurum bürolarımız telefonla aranılarak öğrenilebilir.

2- Tüm alanlardaki gönüllü çalışanlarımızda bulunan kurban yardım zarflarını alıp içine kurban bedelini koyarak ve zarfın üzerine gerekli bilgileri yazıp zarfı tekrar çalışana iade ederek kurban kampanyasına katılmak mümkündür.

3- Yine alanlardaki gönüllü çalışanlarımıza makbuz karşılığında kurban yardımı verilebilmektedir.

4- www.heyvasor.com adresindeki PayPal sistemiyle bu kampanyaya katılmak mümkündür."

'ZALİMLERİN KURUMLARINA YARDIM EDİLMEMELİ'

Heyva Sor a Kurdistanê Başkanı Dr. Rojvan Bilgin, son olarak şunları kaydetti:

"Kürdistan'daki yapılan yıkımın katliamların ve bunun sonucu olarak doğan büyük mağduriyetlerin sorumlusu AKP’dir. Avrupa’da onlara yakın birçok kurum da benzer yardımlar topluyor. Halkımız bunlara dikkat etmeli. Bu zalimlerin yanında olan kurumlara yardım etmek aynı zamanda bu yıkımlara ve katliamlara ortak olmaktır. Vicdan sahibi hiçbir insanın bu duruma düşmemesi gerektiğini düşünüyoruz.

Yine tüm insanlara, yardımseverle, Kürt halkına ve dostlarına çağrıda bulunuyoruz; Kuzey Kürdistan’da Türk devletinin yakıp yıktığı alanlardaki halkımızı yalnız bırakmamalarını, halka yardım ellerini uzatmalarını ve Kurban Bayramı vesilesiyle kurban yardımlarını Heyva Sor aracılığıyla mağdur halkımıza ulaştırmalarını istiyoruz."