Gabar'ın yiğit gerillası Çekdar

Gabar'da iki yıl önce şehit düşen Çekdar Harun'u (Ümit Turan) şahadet yıl dönümünde anlatan Bêrîvan Harun, azmini, iradesini, Gabar'daki gayretini paylaştı.

Girê Cotyar’da bombalarla saldırarak karakolun içine girip mevzileri imha ederken şehit düşen Çekdar Harun'un silah ve suikast eğitimi verdiği gerillalardan Bêrîvan Harun, onun iyi bir eğitmen ve fedai bir savaşçının ötesinde ülkesine ve ülkesinin her şeyine sevdalı bir insan olduğunu söyledi.

Çekdar Harun (Ümit Turan) Kayseriliydi. 2009'da PKK’ye katıldı. Botan-Gabar alanına 2012'de geçerek aktif bir katılım sergiledi. 2015'te ise katıldığı bir eylemde şahadete ulaştı. Çekdar ile Botan’da kalan mücadele arkadaşı Bêrîvan Harun, şahadetinin yıl dönümünde ANF’ye konuştu.

SUİKAST EĞİTMENİYDİ

İlk katıldığında silah eğitimini verenin, daha sonra Botan'da açılan Şehit Mahir Akademisi'nde suikast eğitmenliği yapanın Çekdar Harun olduğunu hatırlatan Bêrîvan Harun, şunları söyledi: "O devrede ben de yer alıyordum. Harun arkadaş gece gündüz demeden sürekli suikastta yenilikler yapmak için çalışırdı. Gündüzleri eğitim verirken de bizi her koşula her an her şeye hazırlamak için çok çaba sarf ederdi. Çok ağır ve zor bir eğitim süreciydi. Bazen bazı arkadaşlar buna anlam vermezdi. Bilmezlerdi ki Harun arkadaş arkadaşların iradesini güçlendirmek için yaptırıyordu. Harun arkadaş hiç yerinde durmazdı, hiperaktifti. Sanki hep bir şeylere geç kalacakmış gibi hareket eder o anı anlamlaştırır, değerlendirirdi.

GABAR'A SEVDALIYDI

Çekdar'ın Gabar'ı çok sevdiğini belirterek, Gabar için şu söylediklerini paylaştı: "Gabar büyük kadar zorluklara göğüs germiş, büyük kahramanlıklara şahitlik etmiş. Arazisi hep korumuş, kollamış yüzlerce gerillayı. Erzak sorunu olsa da doğa ve toprak ananın birlik ve bütünlüğünden üzüm, ceviz, badem, ayva, armut, böğürtlen ve daha birçok şey arkadaşlara hep destek olmuş, hep doyurmuştur Gabar coğrafyası çok zengin; muazzam bir güzelliği ve heybeti vardır."

EYLEME KATILIM ISRARI

Bahar ayında Gabar’dan ondan önce çıktıklarını, onun ise takımıyla daha sonra Besta’ya geldiğini belirten Bêrîvan Harun, ancak hiç yerinde durmadığını kaydetti. Bêrîvan Harun, şöyle devam etti: "Karar almıştı; Gabar’da suikast okulu açılacaktı. Geldiğinde bahar ayında bir devre suikasttan sonra direkt Gabar’a geçti. Bir ay boyunca devre hazırlıklarını yaptı. Alanı da kendisi arkadaşlara önermiş; Şehit Aydın noktasında açılmıştı. 15 gündür eğitim başlamıştı. Bir yandan da savaş zamanıydı; Gabar gücü eylem planlamalarına başlamıştı. O da duyar duymaz geldi. Arkadaşlar eyleme katılmasına izin vermiyordu. Eyleme katılmak için kendisini o kadar dayattı ki sonunda izin verildi.

BOMBALARLA KARAKOLA GİRDİ

Girê Cotyar’da kahramanca bombalarla saldırarak karakolun içine giriyor, kaç mevziyi imha ediyor ve bir mevziden gelen kurşunla şehit düşüyor. Şahadetinden sonra Gabar’a baktığında sanki isyana durmuş, her yer yangın yeri olmuştu."