Fipronilli yumurta en az 11 ülkede satıldı

Avrupa ülkelerinde insan sağlığına zararlı fipronil adlı böcek ilacının kullanıldığı yumurta skandalı devam ederken, en az 11 ülkede bu yumurtaların satıldığı biliniyor.

Hollanda’da ortaya çıkan ve insanlarca tüketilecek hayvanlar için yasak olan fipronil kullanılmış yumurta skandalı devam ediyor.

Hollanda ve Belçika’da olayın kriminal boyutu olduğu iddia edilerek birçok yere baskınlar düzenlenirken, iki kişi gözaltına alınmıştı. Ancak fipronil kullanılmış yumurtaların varlığının Belçikalı makamlar tarafından Haziran başından beri bilindiği ve bu nedenle çok geç kalındığı bir gerçek. Zira Belçika hükümeti Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nu ancak 20 Temmuz tarihinde uyararak, konu hakkındaki ‘şüphelerini’ paylaşmış.

Hollanda’da faaliyet gösteren ChickFriend adlı şirkete baskın yapılırken, bu şirketin kullandığı Fipronil adlı maddeyi Belçika’daki Poultry-Vision adlı şirketten satın aldığı ortaya çıkmıştı.

11 ÜLKEDE SATILDIĞI KESİNLEŞTİ

Şimdiye kadar birçok ülkede sayısı tam olarak verilmese de milyonlarca yumurtanın gıda mağazalarından geri çekildiği savunulurken, bunlar arasında Almanya, Belçika ve Hollanda önde geliyor.

Ancak bu ülkelerin yanı sıra Fransa’da hazır gıda sektöründe fipronilli yumurta kullanıldığı anlaşılmıştı. Birleşik Krallık, İsveç, İsviçre, Lüksemburg, Romanya, Danimarka ve Slovakya’da bu tür yumurtaların ithal edildiği bildiriliyor. Sadece Birleşik Krallık’ta 700 bini aşkın fipronilli yumurtanın ülkeye sokulduğu açıklaması geldi.

NORMALDE KÜMES HAYVANLARINDA KULLANIMI YASAK BİR MADDE

Fipronil adlı maddenin hayvanlardaki pire, bit ve kenelere karşı kullanılan bir böcek ilacı olduğu bilinirken, bu maddenin insanların tüketeceği kümes hayvanlarında kullanımı yasak.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından ‘orta derecede tehlikeli’ olarak sınıflandırılan fipronilin kullanıldığı gıdaların aşırı düzeyde tüketilmesi halinde karaciğer, böbrek ve tiroid bezlerine zarar veriyor.