BM uyardı: Açlık artıyor; hedefler tutturulamayacak

Dünyada neredeyse her 10 kişiden biri kronik açlık içinde yaşarken, son yıllarda açlık sorunuyla karşı karşıya olan bireylerin sayısının düzenli olarak artması dikkat çekiyor.

7,7 milyarı aşkın dünya nüfusu içerisinde kronik olarak açlık sorunuyla karşı karşıya olan bireylerin sayısı 700 milyona yaklaştı. Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yayınlanan yıllık rapora göre, son yıllarda açlık içinde yaşamak zorunda olan bireylerin sayısı artış gösteriyor.

Kronik açlığın 2019 itibariyle 7 milyar 750 milyon civarındaki dünya nüfusu içerisinde 690 milyon kişiyi etkilediğine dikkat çekilen raporda, bunun toplamda nüfusun yüzde 8,9’una denk geldiği vurgulandı. Raporda, bu sayının 2018 yılına oranla 10 milyonluk bir artış gösterdiğine işaret edildi.

AÇLIĞI BİTİRME HEDEFİ TUTTURALAMAYACAK

Raporda vurgulanan bir diğer nokta ise, kronik açlığın her geçen yıl arttığı gerçeği. Zira 2014 yılından 2019’a kadarki 5 yıllık süreçte açlık çeken bireylerin sayısı 60 milyon arttı.

Aynı rapora göre bu artış hızıyla BM’nin prensipte kabul ettiği Milenyum Hedefleri içerisinde yer alan ‘2030’da açlığı tümüyle bitirme’ hedefinin tutturulması mümkün olmayacak. Zira mevcut eğilimin devam etmesi halinde açlık çekenlerin sayısının 2030 yılına geldiğinde 840 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor.

PANDEMİ 100 MİLYONU AŞKIN KİŞİYİ DAHA AÇLIĞA MAHKUM EDECEK

Raporda değinilen konulardan biri de halen devam eden Covid-19 pandemisinin neden olduğu küresel ekonomik krizi. Buna göre, krizin neden olduğu gelir kaybının yanı sıra gıda fiyatlarının maliyeti artacak. Ayrıca krizin gıda ürünlerinin tüketicilere ulaşmasını zorlaştıracağı ve on milyonlarca kişinin sadece bu kriz nedeniyle kronik açlığa mahkûm olabileceği öngörülüyor.

FAO raporuna göre mevcut sağlık krizinin yol açacağı ekonomik kriz 83 ila 132 milyon arasında kişinin daha da yoksullaşmasına ve gıda sorunu yaşamasına neden olacak. Raporda bu tahminlerin henüz ‘temkinli’ bir şekilde olduğu ve ekonomik krizin reel etkisinin tam olarak öngörülemediğine vurgu yapılıyor. 

FAO raporuna göre, daha önce açıklanan ‘yetersiz beslenmeye’ dair rapordaki rakamlar revize edildi. BM’nin son raporunda 820 milyon kişinin yetersiz beslendiği duyurulmuştu.

FAO analistlerinden Thibault Meilland’a göre, Çin Halk Cumhuriyeti’nin son yıllarda yaptığı hane araştırmaları sayesinde yetersiz beslenmeye dair rakamlar kısmen revize edildi. Meilland, genel olarak Çin kaynaklı rakamlar düşmüş görünse de özellikle 2014 yılından bu yana yetersiz beslenmenin arttığı bir gerçek olduğunu vurguladı.